Начало
 
 

Елена Влашка сподели своите „Улични мисли“

06.06.2019 /08:13 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова награди Елена Влашка с престижното отличие на СБЖ "Златно перо"

Как ли би изглеждала „Улицата на живота“ на журналистката Елена Влашка, ако захванеше да я ремонтира Столичната ни община? Никак не ми се мисли, след като виждаме какво се случи на една от емблематичните, със свой неповторим дух и излъчване, със своя богата история софийска улица, „Граф Игнатоиев“. На нея се намира и Клуб „Журналист“ на СБЖ, който събра много почитатели на таланта на Елена Влашка при представянето на новата й книга „Улични мисли“.

За разлика от кметските строители на „модерна“ София, тя разкрива “Улицата на живота“ в нейните духовни богатства и колорит.  

Десетте тематични разделана книгата са спирките на авторката, вървяща по „Улицата на живота“, твърди самата тя. Според Елена най-големият сценарист е животът и никога не знаем какво ще ни поднесе той, и то без сценарий.

Наред с така живописните и пълни с настроение и поводи за размисли есета, в книгата си журналистката е включила нови сентенции в своята поредица „Аз Буки – Еленици“. Твърде малко са жените, които са се престрашили да пишат афоризми. Някак си този жанр като че ли е прието да принадлежи на силния пол, но Влашка го прави с такава лекота и откровеност, че всеки, докоснал се до тях, ги приема безрезервно и с желанието да потърси нещичко, отнасящо се до него.

За размислите и страстите, намерили място на страниците на „Улични мисли“, сподели обичаната от всички журналистка, легендата Божана Димитрова. „И ако преди няколко години ни събраха „Усмивките на хаоса“, то сега ни събират усмивките от „Улицата на живота“ – каза Божана. - Елена Влашка е журналист от класа и едно от най-ярките пера на „Отечествен фронт“ . Дългата журналистическа кариера й е дала толкова опит, че не е възможно да не го сподели. Нейната книга казва много и всеки, който я прочете, тя ще му даде много.“  

Разходката по „Улицата на живота“ поднася много и приятни изненади, както и поводи за размисъл, за разлика от лъскавите витрини на суетата и модата. И при това пътешествие, смята Елена Влашка, винаги нещо трябва да ни държи будни, което значи че сме живи. „Скъпи разнолики хора – обръща се към читателите Влашка, - ако там, в Улицата на моята книга, намерите нещо от своето его, от своите преживявания и своя поглед към света, усмихнете се мислено и ми посветете една глътка от вашето неизпито вино на надеждите.“

Мнозина от присъстващите искаха да поздравят авторката, но с особен интерес беше посрещната Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ. Според нея поводът за тази среща е много приятен, защото раждането на книга е изключително събитие, и то най-вече, когато тя е на колега като Елена Влашка. Снежана Тодорова сподели с гостите, че тази година е юбилейна както за българската журналистика така и за организираното журналистическо движение и няма нищо по-хубаво в програмата за отбелязването на тези така свидни празници да присъства и премиерата на книгата на Елена Влашка, която е доказала, че журналистиката е за хора с характер. Снежана Тодорова връчи на журналистиката престижното отличие на Съюза – „Златно перо“, което й е второ.      

В премиерната вечер откъси от „Улични мисли“ прочете актрисата Богдана Вульпе, а музикантът Велчо Христов със своите изпълнения на акордеон ни пренесе в столицата на любовта Париж  и на прочутия „Шанз Елизе“. Френските шансони, които той изпълни, както и емоционалните му оценки за книгата, вдигнаха градуса на празничното настроение.

И за да сложа точката на моя разказ за премиерата на „Улични мисли“ на нашата уважавана колежка, ще цитирам малък откъс от есето „Няма да умрем от скука“: „Ние, част от разумния свят,носим в себе си контрастите. И в тъмното търсим светлото – стига да не е прегарящо пустинно. Доброто – но не в името на което инквизицията пали клади. Красивото – но в неговите нюанси. Защото изчезнат ли те, ще умрем от скука.“

Е, с тази книга не може да се умре от скука...

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

След като в няколко града в страната се състоя премиерата на книгата на журналиста Калин Тодоров „Зад завесата на соца“, в първия ден на лятото и клуб „Книгата“ гостоприемно отвори врати за нейната софийска премиера. Да уважат автора се събраха известни интелектуалци, журналисти и почитатели на мемоарната литература.

23.06.2019/21:20

На откриването на уникалната фотоизложба „Тодор Славчев. Фотоархив” председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова връчи плакет на СБЖ „Златно перо” на внучката на големия фотограф, напуснал ни през 1992 г. Яна Узунова е отличена заради усилията й да опази и систематизира съкровищницата на сниманите от нейния дядо в продължение на над 60 години фотосвидетелства за историята.

15.06.2019/11:17

По време на 30-ия редовен конгрес на Международната федерация на журналистите (МФЖ), който се проведе в Тунис на 13 и 14 юни т.г., бе избран нов президент на организацията.

14.06.2019/22:00

Богата фактология и храна за размисъл предлага второто допълнено издание на книгата на преподавателката във ФЖМК „Българската журналистика (1842-1944). Актуални ракурси”. Първото издание, излязло през 201-та, е носител на „Златно перо” на СБЖ.

13.06.2019/10:25

Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

12.06.2019/21:38
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки