Водещият Угур Дюндар отказва да модерира телевизионен дебат

10.06.2019 /16:50 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Угур Дюндар е виден журналист, тв водещ, политически коментатор и писател

Един от най-известните телевизионни водещи в турския телевизионен ефир Угур Дюндар отказа да бъде модератор на планиран телевизионен дебат между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

Имамоглу спечели вота на 31 март за кмет на Истанбул, но мандатът му бе отнет от турската Висша избирателна комисия (ВИК). Повторните избори за кмет на Истанбул бяха насрочени за 23 юни. 

Предизборните дебати между кандидати бяха много популярни през 90-те години и по традиция се излъчваха по ТРТ - турската национална радио-телевизионна корпорация.

Придружени със спорове по актуални въпроси, те имаха влияние върху рейтинга на един или друг кандидат. Известни са подобни примери с покойния президент и бивш министър-председател Тургут Йозал, който с превъзходството, което демонстрира в телевизионен дебат пред опонента си, осигури победа на парламентарни избори на своята Отечествена партия.

След идването на власт на ПСР на Ердоган телевизионните дебати бяха отменени. Но преди повторните избори за кмет на Истанбул на 23 юни бе направено предложение за подобен дебат от водеща на телевизия Хабертюрк - сравнително по-либерален към опозицията телевизионен канал в сравнение с другите медии.

Журналистът е критик на Ердоган  

Йълдъръм отначало не даде конкретен отговор. След съответните консултации обаче говорителят на ПСР Йомер Челик обяви, че предложението е прието и се провеждат сондажи с опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) за определяне на място и време за телевизионната изява.

И докато се предполагаше, че според традицията в миналото ТРТ ще бъде домакин, последва изненадващо изявление на Йълдъръм, който заяви, че предпочита Угур Дюндар да бъде модератор.

Дюндар е известен като опозиционер на Ердоган, коментатор е в опозиционните вестници "Сьозджю" и "Йеничаг", а негово интервю на живо наскоро с Имамоглу по опозиционна телевизия счупи всички рейтинги по гледаемост.

В първия момент Дюндар отговори положително на предложението на Йълдъръм да бъде модератор на евентуален дебат с Имамоглу. В изявление той заяви, че е поласкан от тази чест, оказана в 50-годишната му кариера на журналист, и с готовност би бил модератор, като подчерта, че ще бъде безпристрастен. В последващо изявление, което Дюндар направи, заяви, че отказва.

Редица анализатори предполагат, че разразилата се полемика всъщност има за цел да направи невъзможно провеждането на публичен дебат между кандидатите. Смята се, че евентуална отмяна е по-приемлив вариант за управляващата ПСР. Опозиционният кандидат Имамоглу има изключително голяма популярност и излизането му на телевизионен екран би спомогнало още повече за покачване на рейтинга му, казват наблюдатели.


 

Сподели в
 

Британската телевизия "Скай" пуска нов канал, по който няма да има новини за Брекзит, предадоха от Лондон АФП и Ройтерс.

17.10.2019/14:05

Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще бъде представена днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в крайдунавския град.

16.10.2019/14:26

Спортният журналист на БНТ Камен Алипиев, известен с прозвището Кедъра, е бил освободен от телевизията. Трудовият му договор като изпълнителен продуцент е бил прекратен от медията на 10 септември.

15.10.2019/14:42

След неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 свободата на печата в Турция беше силно ограничена. Стотици критични журналисти бяха изправени пред съда, много от тях получиха сурови присъди.

14.10.2019/14:18

"Ердоган знае, че в деня, в който загуби властта, не го очакват спокойни старини, а затвор", казва в интервю журналистът Дениз Юджел, който прекара 367 дни в турски затвор.

13.10.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 59 гости

Бързи връзки