Водещият Угур Дюндар отказва да модерира телевизионен дебат

10.06.2019 /16:50 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Угур Дюндар е виден журналист, тв водещ, политически коментатор и писател

Един от най-известните телевизионни водещи в турския телевизионен ефир Угур Дюндар отказа да бъде модератор на планиран телевизионен дебат между кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу.

Имамоглу спечели вота на 31 март за кмет на Истанбул, но мандатът му бе отнет от турската Висша избирателна комисия (ВИК). Повторните избори за кмет на Истанбул бяха насрочени за 23 юни. 

Предизборните дебати между кандидати бяха много популярни през 90-те години и по традиция се излъчваха по ТРТ - турската национална радио-телевизионна корпорация.

Придружени със спорове по актуални въпроси, те имаха влияние върху рейтинга на един или друг кандидат. Известни са подобни примери с покойния президент и бивш министър-председател Тургут Йозал, който с превъзходството, което демонстрира в телевизионен дебат пред опонента си, осигури победа на парламентарни избори на своята Отечествена партия.

След идването на власт на ПСР на Ердоган телевизионните дебати бяха отменени. Но преди повторните избори за кмет на Истанбул на 23 юни бе направено предложение за подобен дебат от водеща на телевизия Хабертюрк - сравнително по-либерален към опозицията телевизионен канал в сравнение с другите медии.

Журналистът е критик на Ердоган  

Йълдъръм отначало не даде конкретен отговор. След съответните консултации обаче говорителят на ПСР Йомер Челик обяви, че предложението е прието и се провеждат сондажи с опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) за определяне на място и време за телевизионната изява.

И докато се предполагаше, че според традицията в миналото ТРТ ще бъде домакин, последва изненадващо изявление на Йълдъръм, който заяви, че предпочита Угур Дюндар да бъде модератор.

Дюндар е известен като опозиционер на Ердоган, коментатор е в опозиционните вестници "Сьозджю" и "Йеничаг", а негово интервю на живо наскоро с Имамоглу по опозиционна телевизия счупи всички рейтинги по гледаемост.

В първия момент Дюндар отговори положително на предложението на Йълдъръм да бъде модератор на евентуален дебат с Имамоглу. В изявление той заяви, че е поласкан от тази чест, оказана в 50-годишната му кариера на журналист, и с готовност би бил модератор, като подчерта, че ще бъде безпристрастен. В последващо изявление, което Дюндар направи, заяви, че отказва.

Редица анализатори предполагат, че разразилата се полемика всъщност има за цел да направи невъзможно провеждането на публичен дебат между кандидатите. Смята се, че евентуална отмяна е по-приемлив вариант за управляващата ПСР. Опозиционният кандидат Имамоглу има изключително голяма популярност и излизането му на телевизионен екран би спомогнало още повече за покачване на рейтинга му, казват наблюдатели.


 

Сподели в
 

Британецът Матео Бруни ще бъде новият говорител на Ватикана пред медиите. Той работи в пресцентъра на Светия престол от 2013 г. На този пост той ще смени временно изпълняващия длъжността Алесандро Гисоти.

19.07.2019/16:51

Велико Търново влезе на страниците на водещ испански всекидневник, съобщиха от пресцентъра на Общината. Вестникът е един от най-четените ежедневници на Иберийския полуостров - El Pais.

18.07.2019/14:05

Потребителите все по-малко търсят информация и все повече губят способността си да я възприемат критично. В същото време хората маскират загубата на чувствителност спрямо случващото се около тях с аргумента, че се страхуват да не попаднат под влияние на заблуждаваща информация и затова подбират внимателно източниците си.

17.07.2019/16:53

Главният прокурор на Малта реши, че тримата мъже, обвинени за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през октомври 2017 г., ще бъдат изправени пред съд, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

16.07.2019/18:39

Експозицията от фотографии и рисунки на младите таланти от Клуб по фотография „От черно до бяло“ с ръководител Антония Грозева и Школа по изобразително изкуство „Палитра“ с ръководител Севинч Еминова към ОДК Кърджали ще бъде представена в Берлин.

16.07.2019/14:05
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки