Талантлив руски разследващ журналист набеден в наркотърговия

10.06.2019 /14:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съдът постанови Иван Голунов да е под домашен арест

В Москва беше арестуван разследващият журналист от руската медия „Медуза“ Иван Голунов. Според неговия адвокат, по време на задържането полицаите са му нанесли побой, от което той се е почувствал зле и е откаран в болница.

Голунов бил задържан на Цветной булевард, като при ареста от раницата му бил изваден пакет с неизвестно вещество, което полицаите определили като наркотик. По време на извършения обиск в жилището на журналиста бил открит още един. Иван Голунов категорично отрича да е притежавал наркотично вещество. При извършената експертиза се оказало, че в раницата са открити 3,56 гр мефедрон. (Тя е била на гърба му при арестуването). Правораздавателните органи били подозирали, че той е замесен в търговия с накотици, и то в голям размер. Иван Голунов категорично отрича да се е занимавал с подобни дела, като е настоявал чрез адвоката си да бъде подложен на наркотестове, което му било отказано. Същевременно полицията показала „снимки на нарколаборатория“ в дома му, но после се оказало, че това са снимки от други случаи в Краймосковието, а той притежава само фотолаборатория! По време на освидетелстването му той се е хванал за стола, но полицаите са започнали да го влачат, като единият от тях му е нанесъл удари с юмрук.

Според адвоката той е бил ритан в гърдите, като му е отказана дори и спешна помощ. Източник от „Медуза“ предполага, че полицията няма да се откаже и ще продължи да рови и вероятно ще „открие“  и други пакети с наркотик, които да уличат колегата им. Самият Голунов твърди, че по време на ареста не са позволили той да използва телефон, за да съобщи за случилото се с него и да повика адвоката си. Освен това чак 14 часа след неговото задържане следователят се е свързал с приятелката на журналиста, репортерката от Руската служба на Би Би Си Светлана Рейтер, и е съобщил за случилото се. Генералният директор на „Медуза“ Галина Тимченко и главният редактор на изданието Иван Колпаков са излезли с позиция, в която твърдят, че Иван Голунов е невинен и че имат пълните основания да предполагат, че е преследван заради неговата журналистическа дейност. „Знаем, че през последните месеци срещу Иван са постъпвали немалко заплахи, и то за определени негови публикации – се казва дв обръщението на Тимченко и Колпаков. – „Медуза“ ще продължи да следи всяко действие на следователите по делото на Голунов и ще разследваме заради коя негова публикация го преследват. Резултатите от нашето разследване ще бъдат публични и ще продължим да защитаваме нашия журналист  с всички възможни начини.“

Между другото, по време на процеса Иван Голунов се е почувствал зле и веднага бил откаран в болница, където са му направени всички изследвания. Освен натъртвания, хематоми и следи от побой, лекарите не са установили нещо по-тежко. Поради това съдът е решил Иван Голунов да бъде под домашен арест.

Случилото се с журналиста от „Медуза“

разтърси журналистическата общност в Русия

„Съюзът на журналистите на Русия ще продължи много внимателно да следи следствените действия срещу Иван Голунов – е написал във фейсбук председателят на Съюза Владимир Соловьов. – Органите на реда и съдебните власти са длъжни да отговорят на всички въпроси на журналистическата общност и гражданското общество в страната. А въпросите са твърде много. Гражданската и професионалната солидарност работи.“ Самият СЖР също излезе с официална позиция, в която изразява своята загриженост във връзка с инцидента и заявява, че са готови да окажат на колегата си необходимата юридическа помощ.  А петицията, която е разпространена в защита на Иван Голунов, вече е подписана от хиляди журналисти в Русия. В негова защита са  известни имена, сред които е и Владимир Познер. „Арестът на Иван Голунов е храчка в лицето на всички журналисти в Русия“ – преценява  той. – Аз не желая да плюят в лицето ми!“ А Леонид Парфьонов, който е работил с Иван Голунов, казва, че всички го познават много добре и е странно при какви обстоятелства е арестуван той. „Знаем добре, че нашата власт и нашите правоохранителни органи се интересуват от журналистиката единствено когато журналистът, по мнение на властта, е написал или казал нещо сериозно разобличаващо“ - казва Парфьонов.

Членове на Обществената наблюдателна комисия са посетили Голунов в Московското управление на вътрешните работи в Западния административен окръг.  Те са установили, че той не изглежда никак добре и са изразили възмущение, че разпитите са се извършвали единствено през нощта. Журналистът бил 24 часа с белезници, което, меко казано, е неправилно, а ръцете му са наранени. Той им показал своите наранявания, като силно са били впечатлени от издрания му гръб, което полицаите обяснили с това,че са го влачили по стълбите. По разказа на Иван той е бил бит с юмруци.    

Въпреки своята възраст Иван Голунов е сред най-известните разследващи журналисти в Русия. Един от неговите последни материали в „Медуза“ е бил за това как микрофинансови организации отнемат жилищата на длъжници. Сред неговите разследващи материали има и за роднини на зам.- кмета на Москва Пьотър Бирюков, както и за погребалните услуги – един добре печеливш бизнес на мафията, с който са свързани високопоставени чиновници.  В деня на арестуването си предал първия вариант на този материал, като в дните преди това е получавал много обаждания и заплахи, свързани с него. Иван Голунов е сред малцината, които се ползват с безупречна професионална репутация. Такова е мнението на неговите колеги и почитатели на таланта и гражданската му смелост.      

Сподели в
 

Британските кандидат-премиери Джереми Хънти и Борис Джонсън осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди журналисти, които публикуват каквито и да са изтекли поверителни документи, оказали си в тяхно притежание след дипломатическия скандал с британския посланик в САЩ, предаде ДПА.

14.07.2019/18:55

Все по-актуална става темата за информационните войни в медиите. Това беше и темата на пресконференцията, която даде председателят на Временната комисия за информационна политика и работа с медиите при Съвета на Руската федерация Алексей Пушков. Той припомни пред журналистите, че в момента активно се обсъжда създаването на индикатори за доверие в журналистиката, които включват създаване на „черни“ и „бели“ списъци на медии, които заслужават или не доверие.

14.07.2019/12:12

От януари до края на юни 38 журналисти са били убити в 20 страни по света, за което съобщава неправителствената организация Press Emblem Campaign (PEC), базирана в Женева.

06.07.2019/22:02

Италианският журналист и политик Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европарламента.

03.07.2019/16:08

Журналистът от онлайн изданието „Медуза“ Иван Голунов влезе в топ пет на най-споменаваните хора в медиите през юни, това показват данните на „системи за комплексен анализ на новините“ (СКАН), принадлежаща към информационната агенция Интерфакс. Той фигурира в 51 313 публикации.

01.07.2019/19:22
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки