БТА открива в София фотоизложба „Среща на погледи”

10.06.2019 /21:46 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Първият акцент ще е "21 век - религиите са живи"

На 11 юни в 12 часа на Моста на влюбените в София ще бъде представена изложбата "Среща на погледи". Тя е създадена по повод VI световен конгрес на информационните агенции, който предстои в София и чийто организатор и домакин е БТА.

В изложбата участват агенции от 45 държави с фотографии, които на езика на образите изразяват различни културни идентичности, показват как хората от петте континента виждат себе си и как биха искали да бъдат видени от другите.

Резултатът е пъстра мултикултурна картина, която изненадва не с разликите - те са повече от естествени, но с приликите.

Нищо, че фотографиите са журналистически, посланието им се оказва философско: независимо къде и как живее, независимо дали е жертва на недоимък, или се радва на охолство, човекът е движен от едни и същи мотиви и стремежи, "граматиката" на неговото съществуване са любовта и смъртта, страданието и достойнството, вярата и въображението. 

Експозициятя превръща бъдещето в новина 

Кураторският принцип на изложбата е свободата - пред агенциите не бяха поставени условия, само им бяха подсказани 2 възможни, но съвсем не задължителни тематични акцента.

Първият акцент е "21 век - религиите са живи". Въпреки че сякаш светът отдавна е "разомагьосан" и имаме усещането, особено в Европа и Америка, че нашето време е на рационализъм и атеизъм, религиозният плам продължава да разпалва надежди и войни, да сплотява общностите и да крепи морала им.

Модерното съзнание не успя, а може би не пожела, да отрече религиозното, предпочете да влезе в сложни взаимодействия с него и именно за тях разказват фотографиите в изложбата. Други са провокирани от втория тематичен акцент - "Изкуството ще спаси света". И то като религиите е "авариен изход" за човека - от баналността на всекидневието му, от принудите на историята, от посредствеността и насилието. И е твърде печално, когато изкуството, което ни спасява, на свой ред трябва да бъде спасявано, какъвто мотив също присъства в изложбата.

Темата на VI световен конгрес е "Бъдещето на новините", а изложбата в задочния диалог между фотографиите успява да превърне бъдещето в новина: то няма да е сбъдната мечта, но няма да е и апокалипсис, от който трябва да се страхуваме. 

Свързани:   Ерик Уайнър: Ролята на журналиста еволюира

"В света има нарастващ глад за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос "какво", а с "как", казва Ерик Уайнър в интервю за БТА.
Дата: 05.06.2019


 

Сподели в
 

България спечели сребърните медали на първенството на Югоизточна Европа по футбол за журналисти в град Шиофок, Унгария.

20.10.2019/14:48

Представители на училищния в. на СУ "Иван Вазов" - "В@з Буки Веди", в Плевен се срещнаха и разговаряха с журналиста Антон Хекимян, добре познат от телевизионния екран като водещ на предаването "Тази сутрин" по bTV.

19.10.2019/18:59

2 седмици след като спретна изстъпленията си в "Референдум" по БНТ и публично отправи обиди срещу опонентите си в предаването, лидерът на "Атака" и кандидат за кмет Волен Сидеров все още не е санкциониран.

18.10.2019/14:41

Британската телевизия "Скай" пуска нов канал, по който няма да има новини за Брекзит, предадоха от Лондон АФП и Ройтерс.

17.10.2019/14:05

Изложбата "Хората и техниката в телевизията - от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет" ще бъде представена днес в Русенския исторически музей, съобщават от културната институция в крайдунавския град.

16.10.2019/14:26
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки