БТА открива в София фотоизложба „Среща на погледи”

10.06.2019 /21:46 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Първият акцент ще е "21 век - религиите са живи"

На 11 юни в 12 часа на Моста на влюбените в София ще бъде представена изложбата "Среща на погледи". Тя е създадена по повод VI световен конгрес на информационните агенции, който предстои в София и чийто организатор и домакин е БТА.

В изложбата участват агенции от 45 държави с фотографии, които на езика на образите изразяват различни културни идентичности, показват как хората от петте континента виждат себе си и как биха искали да бъдат видени от другите.

Резултатът е пъстра мултикултурна картина, която изненадва не с разликите - те са повече от естествени, но с приликите.

Нищо, че фотографиите са журналистически, посланието им се оказва философско: независимо къде и как живее, независимо дали е жертва на недоимък, или се радва на охолство, човекът е движен от едни и същи мотиви и стремежи, "граматиката" на неговото съществуване са любовта и смъртта, страданието и достойнството, вярата и въображението. 

Експозициятя превръща бъдещето в новина 

Кураторският принцип на изложбата е свободата - пред агенциите не бяха поставени условия, само им бяха подсказани 2 възможни, но съвсем не задължителни тематични акцента.

Първият акцент е "21 век - религиите са живи". Въпреки че сякаш светът отдавна е "разомагьосан" и имаме усещането, особено в Европа и Америка, че нашето време е на рационализъм и атеизъм, религиозният плам продължава да разпалва надежди и войни, да сплотява общностите и да крепи морала им.

Модерното съзнание не успя, а може би не пожела, да отрече религиозното, предпочете да влезе в сложни взаимодействия с него и именно за тях разказват фотографиите в изложбата. Други са провокирани от втория тематичен акцент - "Изкуството ще спаси света". И то като религиите е "авариен изход" за човека - от баналността на всекидневието му, от принудите на историята, от посредствеността и насилието. И е твърде печално, когато изкуството, което ни спасява, на свой ред трябва да бъде спасявано, какъвто мотив също присъства в изложбата.

Темата на VI световен конгрес е "Бъдещето на новините", а изложбата в задочния диалог между фотографиите успява да превърне бъдещето в новина: то няма да е сбъдната мечта, но няма да е и апокалипсис, от който трябва да се страхуваме. 

Свързани:   Ерик Уайнър: Ролята на журналиста еволюира

"В света има нарастващ глад за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос "какво", а с "как", казва Ерик Уайнър в интервю за БТА.
Дата: 05.06.2019


 

Сподели в
 

Потребителите все по-малко търсят информация и все повече губят способността си да я възприемат критично. В същото време хората маскират загубата на чувствителност спрямо случващото се около тях с аргумента, че се страхуват да не попаднат под влияние на заблуждаваща информация и затова подбират внимателно източниците си.

17.07.2019/16:53

Главният прокурор на Малта реши, че тримата мъже, обвинени за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през октомври 2017 г., ще бъдат изправени пред съд, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

16.07.2019/18:39

Експозицията от фотографии и рисунки на младите таланти от Клуб по фотография „От черно до бяло“ с ръководител Антония Грозева и Школа по изобразително изкуство „Палитра“ с ръководител Севинч Еминова към ОДК Кърджали ще бъде представена в Берлин.

16.07.2019/14:05

Съветът за електронни медии (СЕМ) е заличил регистрацията на Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television), след като тя обяви фалит. Решението на медийния регулатор е било взето на заседание на 29 май, съобщи Клуб Z.

15.07.2019/13:55

Нападател стреля с ръчен противотанков гранатомет (РПГ) по украинска телевизия 112 в столицата Киев. По сградата са нанесени щети, информира АП.

14.07.2019/14:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки