СЕМ анализира финансовия колапс на БНТ

11.06.2019 /19:00 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Съветът за електронни медии(СЕМ) ще анализира финансовия колапс, в който е изпаднал Българската национална телевизия(БНТ). Очаква това да стане утре на разширено заседание на регулатора заедно с представители на обществената телевизия.

Както вече съобщихме, БНТ има огромни задължения. Въпреки че точната сума не може да бъде съобщена окончателно, според запознати дефицитът е рекорден около 68 млн.лв.

Разбира се, тези задължения не са натрупани от последното ръководство и голямо перо от тях са разсрочвани с годините плащания. Милионите се дължат за скъпоструващи продукции, авторски права, плащания на филми, развлекателни игри и обществени поръчки. Не са издължавани разпространение на сигнала и много други. Дължимата сума е почти колкото годишния бюджет на обществената телевизия за тази година.

Както пръв писа сайта на Съюза на българските журналисти sbj-bg.eu , наскоро синдикалните организиции в БНТ алармираха за огромния проблем. Те изпратиха открито писмо включително и до министър-председателя Бойко Борисов, в което се настояваше за финансова ревизия и актуализиране на бюджета на медията.  Наскоро се разбар обаче, че подобна актуализация на бюджета на БНТ няма да бъде правена преди да се осъществи подробна ревизия. Може да се очаква, че утрешната среша на регулатора с ръководството на БНТ е началото на тази процедура.

Сподели в
 

Преподаватели на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и експерти от практиката обучават спортни журналисти и спортисти да разпознават видовете агресия и зависимости при провеждане и отразяване н аспортни събития. В обучението участват 30 спортни репортери и спортисти на възраст до 29 години.

22.06.2019/18:48

От Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Софийския университет "Св. Климент Охридски" настояват медиите да бъдат по-внимателни, когато отразяват новини, свързани с деца.

22.06.2019/12:16

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио постигна през май най-високия пазарен дял за 2019 г. Стойностите са близо два пъти по-високи от тези през май 2018.

21.06.2019/18:11

Съветът за електронни медии (СЕМ) огласи имената на кандидатите, които са допуснати до последния етап от конкурса за генерален директор на Българското национално радио и Българската национална телевизия. От общо шестима кандидати до публично представяне на концепциите са допуснати петима от кандидатите за директор на БНР. От осемте кандидати за шеф на БНТ изискванията на закона и регулатора са изпълнили шестима от кандидатите.

21.06.2019/17:50

Съветът за електронни медии ще обяви допуснатите до изслушване кандидати за генерални директори на Българското национално радио и на Българската национална телевизия.

21.06.2019/09:47
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 67 гости

Бързи връзки