Църквата бе домакин на семинар за медиите

12.06.2019 /16:50 | Автор : Мирела Балева | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналисти видяха издания от манастирската библиотека

Църквата протегна ръка на журналистите – това се случи по време на първия по рода си квалификационен семинар („Църква, вяра, медии и общество“) за представителите на медиите, който се състоя в края на миналата седмица в Троянската света обител.

Самата среща на журналисти и Църква е истинско събитие, което нямаше как да не отекне в публичното пространство.

Не може да не призная, че журналистите бяха по-изненаданите от първата стъпка с открито сърце от страна на Св. Синод към медиите и резултатите със сигурност ще се видят в бъдеще. Тази среща наистина е много важна и тя ще има дългосрочни последствия – около това мнение се обединиха всички участници в нея. Лично българският патриарх Неофит изпрати поздрав с „архипастирски благослов и пожелания за успешна и доброплодна работа на семинара“.

Случи се и още нещо – Църквата разбра, че журналистите не са страшни, а са отворени за диалог. Защото искрената благодарност на представителите на медиите за всичко, което се случи на този семинар, бе дадена без капка лицемерие.

Въпреки вековните традиции на институцията, представителите й се оказаха отворени за съвремието и с искрените си питания и коментари показаха, че съвсем не са закостенели. Теза, която се налага в публичното говорене напоследък, особено след посещението на римокатолическия папа в България.

Присъствието на двама митрополити на форума – Ловчанския Гавриил и Великотърновския Григорий, на Величкия епископ и игумен на Троянския манастир Сионий, бе ясен знак за желанието на Св. Синод да подобри комуникацията и сътрудничеството между Църквата и медиите. Всъщност, по този начин тя предаде посланието си на разбираем език. Разбира се, това нямаше как да се случи без убедеността на всички участници в потребността от такова взаимодействие.

Журналистите присъстваха и на отслужена св. Божествена литургия от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Величкия епископ Сионий в съборния манастирски храм. Разбира се, накрая пиха заедно кафе, освен това бяха и разведени от гостоприемните домакини из всички потайности на Троянската св. обител. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Няколко имащи се за екслузивни сайтове като blitz.bg и други агенции съобщиха за смъртта на емблематичния фен на “Левски” Славчо Василев-Джими Гуменката.

24.06.2019/14:25

Собственикът на "Ню Йорк таймс" осъди обвиненията в "предателство", отправени към изданието от Доналд Тръмп, като каза, че те "поемат по опасен курс в кампанията на президента срещу свободната и независима преса", предаде АФП.

21.06.2019/18:50

Най-голямата телевизия за джаз в света - Mezzo, ще заснеме и излъчи най-интересното от фестивала A to JazZ, който ще се състои от 5 до 7 юли в Южния парк, съобщиха организаторите.

20.06.2019/16:50

Международната правозащитна организация "Репортери без граници" (РБГ) призова българската прокуратура да обясни "абсурдната проверка срещу двамата разследващи журналисти, разкрили имотен скандал с висши представители на властта, вкл. на главния прокурор Сотир Цацаров".

19.06.2019/18:50

Всяка година списание National Geographic Travel провежда конкурса Travel Photographer of the Year.

18.06.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки