Ерик Уайнър става доктор на Великотърновския университет

12.06.2019 /18:51 | Автор : Марина Петрова, Велико Търново | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Плакат с Ерик Уайнър за книгата му "География на гения"

Световноизвестният журналист, писател и пътешественик Ерик Уайнър ще бъде удостоен с почетната титла "Doctor honoris causa" на Великотърновския университет, съобщиха от висшето училище.

Титлата се връчва за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални, социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, уточни за БТА проф. Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет на университета.

Предложението за удостояване му с почетната титла на университета е на Филологическия факултет, подкрепено от Факултета по история и гласувано с решение на Академичния съвет от 3 юни тази година, уточни деканът.

В мотивите се посочва, че Ерик Уайнър има принос по темите свързани с духовното измерение на живота в нашето съвремие, за преклонението му пред книгата и за популяризирането на пътеписния жанр.

Процедурата по предложението за удостояването му с почетното звание е започнала от месец март, а писмото с мотивите и решението на академичната общност до Ерик Уайнър е изпратил ректорът на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов.

Връчването на почетното звание на Ерик Уайнър във Великотърновския университет ще се състои на 17 юни от 13.30 часа в Ректората на университета.

Ерик Уайнър е автор на книгите "География на блаженството", включена в класацията на "Ню Йорк таймс" за най-добрите бестселъри на всички времена, както и на книгите "Човек търси Бог" и "География на гения".
Преводачите на български език - Нейко Генчев и Илка Чечова са възпитаници на Филологическия факултет на Великотърновския университет, припомни проф.Ценка Иванова. Тя уточни, че благодарение на великотърновското издателство "Фабер" книгите на Ерик Уайнър са достояние на българските читатели.

Ерик Уайнър ще гостува в България по покана на БТА и ще бъде гост на V световен конгрес на информационните агенции, чийто домакин е БТА.

Свързани:   Ерик Уайнър: Ролята на журналиста еволюира  

"В света има нарастващ глад за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос "какво", а с "как", казва Ерик Уайнър в интервю за БТА.
Дата: 05.06.2019


 

Сподели в
 

За поредна година данните на Националния статистически институт (НСИ) затвърждават негативната тенденция на изчезване на вестниците в България.

25.06.2019/14:02

Сътрудникът ни във Враца Жоро Александров стана носител на една от петте награди, връчени на церемонията на 16-ите годишни награди на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ), която се проведе в Казанлък, съобщават от БНР.

24.06.2019/16:50

Пловдивската галерия "Андромеда Арт" едва побра почитателите на журналиста Иван Тропанкев, който откри в петък вечер първата си фотоизложба "След нас и завинаги".

23.06.2019/14:15

В Министерството на културата ще се проведе информационен ден във връзка с декларациите за собственост на 24 юни (понеделник) от 14 ч. в зала „Сцена 17” на 7 ет., които медиите трябва да подадат по закон, съобщиха от ведомството.

22.06.2019/17:16

Украйнският журналист и борец срещу корупцията Вадим Комаров, който в началото на май беше пребит от неизвестни нападатели, е починал вследствие на получените наранявания, предаде АФП, като се позова на полицията.

21.06.2019/16:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 51 гости

Бързи връзки