Начало
 
 

СЕМ изслуша отчета на БНТ, Кошлуков се представи като кандидат за шеф на медията

12.06.2019 /21:38 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Това каза още в началото на едночасовата дискусия изпълняващият длъжността генерален директор Емил Кошлуков, който е и един от кандидатите за шеф на обществената медия. Както първи сайтът на СБЖ sbj-bg.eu информира днес Съветът за електронни медииш(СЕМ) изслуша финансовия отчет на БНТ в търсене на изход от критичната ситуация.

Емил Кошлуков започна отчета си за последните три месеца с безспорните успехи на обществената телевизия: посещението на папа Франциск у нас, което беше проследено от милиони по света благодарение на картината и сигнала на БНТ, както и отразяването на евроизборите и кампанията по споразумението между обществената телевизия и участниците в изборите.

Но още в началото на дискусията Кошлуков подчерта, че  целта на този отчет е да има максимална прозрачност относно дейността и финансовото състояние на телевизията. Кошлуков успя да се разграничи от предишното ръководство, подчерта, че отговорността е на бившият генерален директор Константин Каменаров и Управителния съвет, назначен от Каменаров, в който Кошлуков не е участвал.

Да припомним, че Константин Каменаров беше отстранен преждевременно от длъжност поради влязла в сила ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние.

СЕМ свика заседанието именно пораси  тревожнага информация, че обществената телевизия е задлъжняла с близо 44 млн. лв. дългове, оставени от управлението на Каменаров. За фалита на БНТ алармираха и синдикатите в телевизията и дори потърсиха съдействието на правителството. Днес

Емил Кошлуков също подчерта, че БНТ се нуждае от помощта на кабинета

„Ситуацията е критична и затова си позволявам да говоря така. Ако ми беше лесно, щях да говоря с красиви думи, както е направено при последния отчет  ( става дума за отчета на Каменаров). Хора, ние сме в практически фалит. Искаме вашата подкрепа, заедно пред министерството, ние, независимо какви са причините, независимо какви са отговорностите и вината, ние днес трябва да спасим БНТ“,    каза Емил Кошлуков.

Според него

реалните задължения са за 37 милиона лв., като 30 млн. лв. от тях са за сключени договори за спортни предавания и права

И.д. щефът на БНТ подчерта и че е успял да направи разчет и да спести 7-8 млн. лв. от тези задължения, като е прекратил договори, спрял е обществени поръчки и е свил разходите. 

Това, че телевизия е недофинансирана, е безспорно, подчерта Кошлуков , посочвайки, че “обосновката на час програма, която ние имаме, е категорично, безусловно недостатъчна“. В същото време БНТ плаща за цифровизацията – около 10 млн. лв. всяка година, не влизат в бюджета на телевизията и се дават с решение на правителството. 

„БНТ е закупила световно първенство по футбол и не е успяла дори да преполови разходите с реклама. Не да го избие, не да спечели. По някои от продукциите, които имаме, приходите от реклама не възлизат и на 5% от разходите. Така че разговорите, че ние сме длъжни или вие сте ни задължили да купуваме спорт, или филми, не са верни. Ние сме БНТ, не сме Нетфликс. Нямаме нужда от тези програми и от тези филми“, подчерта още пред регулатора Кошлуков.  

И още според и.д шефът  "Ако разделите аудиторията на БНТ 3, по която се излъчва спорт, на купените права за спортни предавания, ще видите, че

имаме най-скъпите зрители в света". 

„Най-скъпият от договорите, пак не споменавам конкретни числа, с парите на час програма би могло да купиш хитов сериал. Ние сме купили филми с Чарли Чаплин“, каза още Емил Кошлуков, посочвайки и един от начините за източване на БНТ.

Стана известно още, че Кошлуков вече е прекратил договор за 2,7 млн. лв. с един контрагент, който казал, че толкова много обича да работи с БНТ, че е бил готов да им подари сериала „Октопод“, излъчван преди 35 години. Падежираните плащания са 27 милиона, но те ще станат 50, ако не предприемем спешни стъпки. 

Кошлуков каза, че не търси сметка на старото ръководство, но , че

БНТ дължи прозрачност пред българските граждани

Представителите на БНТ съобщиха още, че двете най-скъпи предавания в програмата са "Референдум" - заради сключен договор със социологическа агенция (“Алфа рисърч”), и “Стани богат” (за година контрактът е за 4,4 милиона лева или по 22 хил. лв. на предаване. Според данни на БНТ един час вътрешна програма струва 11 200 лв. 

СЕМ изискваха тази информация, за да може

всички кандидати за генерален директор да са поставени при равни условия на конкурса.

Председателят на регулатора София Владимирова каза, че „Дължахме този разговор - труден, емоционален - първо на обществото, разбира се. И на кандидатите за генерални директори, защото иначе за тях това би било скок в тъмното без въже. СЕМ няма да бяга от своята отговорност и неведнъж по време на наши отчети по бюджета в Парламента ние сме изказвали за тежката ситуация, в която се намира СЕМ - да изисква от вас пълноценно, качествено, смислено изпълнение на вашата обществена функция. От друга страна ние си даваме сметка колко недофинансирана е БНТ.“

От регулатора попитаха Емил Кошлуков къде е бил през последната година,

когато се е стигнало до това критично състояние. „Нито под едно от тези решения няма да намерите моя подпис, защото никъде не съм дал становище, нито по закупуването на такава програма, макар че съм бил програмен директор на БНТ 1, нито за купуване на такива филмови пакети, нито за тези спортни права, отговори Кошлуков. Това е правомощие на ръководството на БНТ, управителният съвет може реши кого да пита. Затова аз не съм имал достъп до тези решения. Чувал съм като всички вас за обемите, договорите, но не съм ги виждал. Запознавам се като вас за първи път и ги нося в тази папка.“

В края на заседанието юристката Зина Трифонова, член на УС на БНТ каза, че всички договори, сключени за спортни предавания, са задължения, които БНТ има като обществена телевизия. Тя определи изслушването на отчета на БНТ  като "публичен линч"и демонстративно връчи на членовете на СЕМ оставката си  от Управителния съвет.

 

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки