Колеги казват добри думи за Мира Попова

13.06.2019 /12:00 | Автор : Станислава Пирчева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мира Попова (снимка: авторката)

Мира Попова е сред онези личности, които само с присъствието си носят радост, вдъхновяват и респектират – с професионализъм и одухотвореност. Тя е журналистка.

Автор и водещ е на предаването „Тези мънички минути“ на Университетското радио „Алма Матер“, посветено на хората с увреждания.

Предаването стартира преди 26 години в ефира на Радио „ФМ+“ първоначално като рубрика. 2 години след началото, поставено на 15 февруари 1993 г., “Тези мънички минути“ стават част от програмата на „Алма Матер“ (08.02.1995 г.), където се излъчва и до днес в едночасов формат, пряко, всеки четвъртък от 17 часа.

„Още ми е интересно, още намирам нови хора, нови теми и така върви…“ – споделя пред БНР Мира Попова. Още преди 10 ноември е ставало дума да има предаване за хората с увреждания, припомня Мира Попова, която тогава не била много склонна. 

„Но след 90-а година вече, когато много от специалните предприятия започнаха да се закриват, когато много хора с увреждания останаха без работа… Нека да си кажем, че и към слепите, и към хората с други увреждания има още предубеждения и хората смятат, че техните възможности са много по-малко… И тогава аз реших, че трябва да има такова предаване. Наистина в предаването гостуват толкова много хора с различни увреждания и всички нещо правят. Не всички са на постоянна работа, но с нещо се занимават и аз много им се радвам“.

Избрала за предаването си името „Тези мънички минути“, защото й напомня за стихотворение на Елисавета Багряна. Предаването на Мира Попова печели с това, че няма друго такова в българския ефир, изтъкна Таня Симеонова, директорка на „Алма Матер“.

„Проблемите на хората в неравностойно положение може би изглеждат дребни за всички нас, които сме забързани в ежедневието си, но на принципа на китайската капка успяваме да отвоюваме (най-вече Мира с нейните теми и събеседници) малки и средни битки“, заяви Симеонова. 

„Всеки носи някакво богатство в себе си. Това богатство обаче много често остава несподелено с другите. Вдигаме стени около нас и не се разбираме. Стоим си в собственото гнездо и понякога опипом търсим възможност да установим контакт… Слепите правят точно това – те може би най-искрено и най-спонтанно търсят опипом да намерят ръката, която е приятелска, която ще ги измъкне от това състояние“, разказа журналистът Константин Тилев, който се включи да разкаже за работата на Мира Попова.

Хората с увреждания са много старателни и когато получат работа, в повечето случаи са много съвестни, разказа още Мира Попова. Тя уточни, че в Радио „Алма Матер“ работят двама души с напълно загубено зрение. „Може би сте слушали предаването за театър в понеделник. Колко малко хора работят в радиото и двама от тях не виждат. Коя друга фирма би се похвалила с нещо такова?“

"Мира Попова си е същата - амбициозна, младолика, вдъхновена, с този неин висок дух винаги", допълни и Диляна Кирковска, някога част от екипа на "Алма Матер", сега работеща в СЕМ. Според нея Мира Попова работи "много професионално, с разбиране, с обич и без грам надменност".

Мира Попова е родена на 11.08.1935 г. в село Воден, Ямболско. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. До загубата на зрението си работи в Университетската библиотека, а след това е редактор в сп. „Зари“. В различни периоди е сътрудник на Българското национално радио – по програма „Христо Ботев“ в предаването „Въпреки всичко“ представя хора с увреждания. Публикува текстове по проблемите на хората с увреждания в столични периодични печатни издания.


 

Сподели в
 

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50

Аз съм Ивана Терзич от базираната в Белград агенция ТАНЮГ. Тя е от най-големите и влиятелни агенции не само в Сърбия, но и на Западните Балкани.

17.10.2019/12:00

Изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания” е открита във фоайето на Библиотеката в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали.

16.10.2019/18:54

Според LA Times повече от 70 американски жени са участвали в отразяването на Виетнамската война. Техните снимки са публикувани и могат да се видят и до днес, но войната не прави разлика между войници и журналисти и те много често стават жертва на конфликта.

16.10.2019/12:00

Журналистът Антон Стефанов съвсем спокойно може да бъде наречен изповедникът на звездите, защото няма популярна личност у нас, която да не е разкрила душата си пред него. Журналистиката обаче не е детската мечта на родения в София Тони.

15.10.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 52 гости

Бързи връзки