Колеги казват добри думи за Мира Попова

13.06.2019 /12:00 | Автор : Станислава Пирчева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мира Попова (снимка: авторката)

Мира Попова е сред онези личности, които само с присъствието си носят радост, вдъхновяват и респектират – с професионализъм и одухотвореност. Тя е журналистка.

Автор и водещ е на предаването „Тези мънички минути“ на Университетското радио „Алма Матер“, посветено на хората с увреждания.

Предаването стартира преди 26 години в ефира на Радио „ФМ+“ първоначално като рубрика. 2 години след началото, поставено на 15 февруари 1993 г., “Тези мънички минути“ стават част от програмата на „Алма Матер“ (08.02.1995 г.), където се излъчва и до днес в едночасов формат, пряко, всеки четвъртък от 17 часа.

„Още ми е интересно, още намирам нови хора, нови теми и така върви…“ – споделя пред БНР Мира Попова. Още преди 10 ноември е ставало дума да има предаване за хората с увреждания, припомня Мира Попова, която тогава не била много склонна. 

„Но след 90-а година вече, когато много от специалните предприятия започнаха да се закриват, когато много хора с увреждания останаха без работа… Нека да си кажем, че и към слепите, и към хората с други увреждания има още предубеждения и хората смятат, че техните възможности са много по-малко… И тогава аз реших, че трябва да има такова предаване. Наистина в предаването гостуват толкова много хора с различни увреждания и всички нещо правят. Не всички са на постоянна работа, но с нещо се занимават и аз много им се радвам“.

Избрала за предаването си името „Тези мънички минути“, защото й напомня за стихотворение на Елисавета Багряна. Предаването на Мира Попова печели с това, че няма друго такова в българския ефир, изтъкна Таня Симеонова, директорка на „Алма Матер“.

„Проблемите на хората в неравностойно положение може би изглеждат дребни за всички нас, които сме забързани в ежедневието си, но на принципа на китайската капка успяваме да отвоюваме (най-вече Мира с нейните теми и събеседници) малки и средни битки“, заяви Симеонова. 

„Всеки носи някакво богатство в себе си. Това богатство обаче много често остава несподелено с другите. Вдигаме стени около нас и не се разбираме. Стоим си в собственото гнездо и понякога опипом търсим възможност да установим контакт… Слепите правят точно това – те може би най-искрено и най-спонтанно търсят опипом да намерят ръката, която е приятелска, която ще ги измъкне от това състояние“, разказа журналистът Константин Тилев, който се включи да разкаже за работата на Мира Попова.

Хората с увреждания са много старателни и когато получат работа, в повечето случаи са много съвестни, разказа още Мира Попова. Тя уточни, че в Радио „Алма Матер“ работят двама души с напълно загубено зрение. „Може би сте слушали предаването за театър в понеделник. Колко малко хора работят в радиото и двама от тях не виждат. Коя друга фирма би се похвалила с нещо такова?“

"Мира Попова си е същата - амбициозна, младолика, вдъхновена, с този неин висок дух винаги", допълни и Диляна Кирковска, някога част от екипа на "Алма Матер", сега работеща в СЕМ. Според нея Мира Попова работи "много професионално, с разбиране, с обич и без грам надменност".

Мира Попова е родена на 11.08.1935 г. в село Воден, Ямболско. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. До загубата на зрението си работи в Университетската библиотека, а след това е редактор в сп. „Зари“. В различни периоди е сътрудник на Българското национално радио – по програма „Христо Ботев“ в предаването „Въпреки всичко“ представя хора с увреждания. Публикува текстове по проблемите на хората с увреждания в столични периодични печатни издания.


 

Сподели в
 

Семейството на бившия генерален директор на БНТ Константин Каменаров е получило кредити в размер на стотици хиляди лева по време на краткия му престой начело на обществената телевизия.

19.07.2019/18:52

Общо 9 души бяха осъдени по делото за убийството на журналиста от арменски произход Хрант Динк, който бе застрелян на улицата в Истанбул на 19 януари 2007 г.

19.07.2019/12:00

Парламентът прие единодушно със 110 гласа "за" Отчета за дейността на БТА, включващ и финансов отчет за 2018 г. В него се отбелязва, че през изминалата година БТА навърши 120 години.

18.07.2019/12:00

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror бе открита тази седмица в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. По този повод БНР ни припомня Бучел, цитирайки своя публикация от ноември 2018

17.07.2019/18:51

В изпълнение на решенията на Изпълнителното бюро на НС на БСП от август 2006 г. и от 2 юли 2019 г. Националният съвет на БСП обявява, че започва набирането на предложения за определяне на носителя за 2019 г. на Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“.

16.07.2019/18:55
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки