„Свободна Европа” остава задълго в България

14.06.2019 /12:00 | Автор : Петър Карабоев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ненад Пейич през обектива на Десислава Кулелиева

Ненад Пейич, вицепрезидент и главен редактор на базираното в Прага Радио "Свободна Европа/Радио "Свобода", работи от 26 години за финансираната от Конгреса на САЩ медия.

След като е бил ръководител на новините, кореспондент в Белград и програмен директор на Телевизия Сараево, той започва в RFE/RL като директор на Балканската служба през 1993 г.

На сегашния си пост е от 2013 г., като междувременно е бил и и.д. президент и ръководител на компанията. Разговаряме за първите му оценки и планове за българското бюро на "Свободна Европа". 

Господин Пейич, в София сте за официалното откриване на бюрото на "Свободна Европа" в България. Това е повод за празнуване или за притеснение?  

О, това е добър въпрос! Зависи от гледната точка. На първо място, ние смятаме, че има необходимост от това. Второ, има разлика от дейността ни допреди 30 години и завръщането ни сега. Тогава Радио "Свободна Европа" бе срещу комунистическия режим, докато днес споделяме с България общи ценности - поне на хартия.

Страната ви е част от Европейския съюз. Навремето бяхме радио, сега сме цифрова платформа. Разбира се, по-добре щеше да е да не се налага отново да откриваме редакциите ни на български и румънски. Но такава е реалността.

... завръщане на България от демократичното в зоната на постсъветското пространство?  

Не бих го определил така. Няма такъв мотив в решението ни да се върнем в България или Румъния. Преди да го направим, имаше анализ от експерти, не от нас в "Свободна Европа". Те определиха, че има нужда на терена на медиите в определени държави.

Според тях българските медии са в известна степен твърде разделени на лагери, лесно е да се предвиди какво ще каже всеки от тях. Но няма междинно пространство, няма спокойна професионална работа, от каквато има нужда. 

Освен това аз лично смятам, че беше грешка преди години да се оттеглим не само от България, но и от други страни. Тогава се мислеше, че студената война е приключила, медиите от онази епоха изчезват, свободата настъпва и т.н. Очевидно, че случаят не е такъв. 

Бюрото на "Свободна Европа" работи едва от половин година - това достатъчно време ли е за първи оценки? Какви са те?  

Доволен съм, защото не очаквах толкова добри резултати за такъв кратък срок. Като главен редактор на "Свободна Европа" съм горд от колегите си журналисти. Те вършат точно това, заради което сме тук. Завърнахме се не за да отразяваме новини 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата.

Новини е лесно да бъдат намерени, но трябва да има кой да влезе в дълбочина, да обясни, да разследва случаи на корупция. Така че от бюрото ни вършат засега добра работа, а трябва да не се забравя, че екипът е малък и тъкмо е започнал дейност.

Разследванията около т.нар. "Апартаментгейт" бързо създадоха репутация на "Свободна Европа", но чували ли сте коментари от типа на "това е поръчка срещу правителството от американците, а не журналистика"? Как отговаряте на подобни подмятания? 

Знаете ли, наистина е впечатляващо как във всяка страна, където имаме дейност, ми задават този въпрос. Като главен редактор на Радио "Свободна Европа" най-отговорно ви казвам, че никога не съм получавал поръчки от който и да е служител на Държавния департамент или на което и да е ведомство на САЩ. В САЩ това е незаконно.

Дори да се опитат да го направят, аз разполагам с пълни права да откажа. Такова нещо е абсолютно невъзможно. В това отношение между Радио "Свободна Европа" и администрацията се издига огнена стена. 

Споменахте, че екипът в София е малък, аз дори бих го нарекъл бутиков, и това създава известни ограничения във възможностите му. Планирате ли да увеличите съдържанието или да привлечете още журналисти? 

Мисля, че когато започвахме, подценихме бюджета - по 500 000 долара годишно за българската и румънската редакции. Това е твърде малко спрямо средствата, с които разполагат хората, контролиращи медии в България.

Но ние се съобразяваме с бюджета, който е определил Конгресът на САЩ. Надеждите ми са да можем да добавим 1-2-ма души.

Можете и да си партнирате с местни журналисти и медии.  

Абсолютно! Не сме се върнали в България на пусто място. Работим в среда, в която някои местни медии като седмичника "Капитал" правят важни неща. Искаме да си партнираме с тях. Няма причина да не сме партньори. Можем да се заемем с някаква история, да съберем екип от различни медии и да разследваме заедно. Защо не? 

Имаше такъв случай в Украйна например. По време на изборите неотдавна си партнирахме с местни медии срещу опитите да бъде манипулирана кампанията с фалшиви новини и дезинформация. Затова сътрудничеството не само е вероятно, ние се нуждаем един от друг. На една вълна сме. Не се конкурираме. (Със съкращения)

Свързани:   „Свободна Европа” ще засили медийния пейзаж у нас

Наскоро от Вашингтон американската правителствена организация Broadcasting Board of Governors, управляваща радио "Свободна Европа", обяви плановете си да възстанови излъчванията му в България и Румъния.
Дата: 08.08.2018


 

Сподели в
 

Парламентът прие единодушно със 110 гласа "за" Отчета за дейността на БТА, включващ и финансов отчет за 2018 г. В него се отбелязва, че през изминалата година БТА навърши 120 години.

18.07.2019/12:00

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror бе открита тази седмица в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. По този повод БНР ни припомня Бучел, цитирайки своя публикация от ноември 2018

17.07.2019/18:51

В изпълнение на решенията на Изпълнителното бюро на НС на БСП от август 2006 г. и от 2 юли 2019 г. Националният съвет на БСП обявява, че започва набирането на предложения за определяне на носителя за 2019 г. на Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“.

16.07.2019/18:55

Традиционно през лятото телевизиите подготвят есенните си програми, с които ще влязат в битката за вниманието на зрителите. Летните програми са леки, с повторения и временно спиране на политическите и публицистични предавания.

16.07.2019/12:00

"Безшумни думи" – изложба-фотография на Иво Малинов може да бъде видяна в Посетителския информационен център на Банско. Неказаните думи може би са по-значими от водопад от обяснения, казва той.

15.07.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки