Книгата на проф. Филип Панайотов "Вестници и вестникари" ще бъде представена днес

25.02.2008 /15:46 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Новата книга на проф. Филип Панайотов "Вестници и вестникари" ще бъде представена днес от 17.00 ч. в литературния салон галерия "Захарий Стоянов", съобщиха от издателство то .

Известният изследовател на родната преса не само е описал най-значителните явления и тенденции в развитието на периодичните издания, но се е опитал да провери как българският народ изразява своя дух в своя печат. "През 1984 г. със съпругата на покойния Георги Боршуков подготвихме и издадохме книга с негови публикации. Поставих й заглавие "Вестници и вестникари". Така нарекох и тази своя книга и ще се радвам, ако тя се възприеме като нейно продължение," посочва Панайотов.

Фундаменталното изследване обхваща цялостно българската публицистика от нейното начало през старобългарския период на нашата литература до съвременното й състояние.

Авторът систематизира и подрежда основните периоди на възникването й - първи период, който обхваща времето на Първата българска държава (от образуването й до покръстването и утвърждаването на славянобългарската писменост, "Златния век" на България, завладяването й от Византийската империя), втори период - византийското владичество (XI-XV век), трети - епохата на Втората българска държава (XIII-XIV век), четвърти - вековете на турското робство до началото на Възраждането.

Изследователят откроява делото на Кирил и Методий, Цар Симеон, Черноризец Храбър, Поп Богомил и Презвитер Козма, на Патриарх Евтимий, на книжовници от времето на робството като Владислав Граматик, Йосиф Брадати, Христофор Жефарович.

Особен принос е анализът на фолклорната публицистика. Времето на възрожденската ни публицистика е обвързано с нейната европейска интеграция, въздействието на чуждата преса върху българската журналистика, значението на наши издателски средища в Турция, Германия, Австро-Унгария, Сърбия, Русия, Румъния.

Подчертана е ролята на Раковски, П. Р. Славейков, Любен Каравелов и Христо Ботев (на неговите вестници и на титаничното му слово). Авторът проследява подробно развитието на периодичния печат след Освобождението, ролята му в динамичните процеси в обществото.

Очертано е мястото на майстори на българското слово като Захарий Стоянов, Иван Вазов, Симеон Радев, Стоян Михайловски, Антон Страшимиров, Гео Милев, Йосиф Хербст, Димитър Найденов, Илия Бешков. В най-новата история на журналистиката ни п роф. Панайотов се спира на моменти от биографията на в. "Труд", откроява Владимир Топенчаров, Георги Боршуков, Стефан Продев в динамичния обществен живот преди и след 1989 г.

Забележителният труд на Филип Панайотов съдържа ценна библиография и богат илюстративен материал. А езикът и стилът превръщат книгата в увлекателно четиво. Авторът сам е плувал във водите на вестникарството - бил е главен редактор на в. "Пулс", на сп. "Младеж", основател и главен редактор на в. "АБВ", основател и ръководител на Университетското издателство "Св. Климент Охридски".

Сподели в
 

Снежана Тодорова е председател на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти. За Радио Варна тя коментира особеностите в работата на журналистите в условията на извънредно положение и рисковете и различните източници за появата на манипулативни и фалшиви новини и сигнали в медиите и социалните мрежи.

02.04.2020/11:19

То се нарича "AЛTERNATIVATA" и се излъчва по TV1 След близо две години отсъствие журналистът Милен Цветков се завръща на телевизионния екран.

31.03.2020/10:50

15-месечна кампания за медийна грамотност, озаглавена Проект 48 провежда сайтът “Аз чета” съвместно с “Читалище.то“.

31.03.2020/10:34

Водещата на предаването „Търси се" по bTV Нели Хаджийска разгневи зрителите си, като отправи неочакван призив към колегите си журналисти.

29.03.2020/18:52

Епидемията от коронавирус започва да убива и медии. Най-застрашени са вестниците, откъдето предпочитат да черпят информация възрастните българи, които са и най-уязвими за Covid-19. Стагнацията на бизнеса заради наложените ограничения рязко намали рекламите, а променената схема на разпространение след фалита на веригата "Лафка" сви и местата, където се предлагат хартиените издания.

29.03.2020/12:31

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки