Учени: Социалните медии подобряват психичното здраве

28.06.2019 /18:52 | Автор : Вероника Събова | Източник: media.framar.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Интернет намалява психическия стрес, смятат учените от САЩ

Противно на общоприетото схващане, редовното използване на социалните медии и интернет може да подобри психичното здраве сред възрастните и да помогне да се избегнат сериозните психически проблеми, като депресия и тревожност, открива ново проучване на Мичиганския държавен университет.

Изследването, публикувано в Journal of Computer Mediated-Communication, оспорва представата, че социалните медии, мобилните технологии и интернет допринасят за кризата с психичното здраве в САЩ. 

Комуникационните технологии и социални медийни платформи улесняват поддържането на връзки и достъпа до здравна информация, което би могло да обясни твърдението на американските учени, според Кийт Хамптън, професор по медии и информация в Университета в Мичиган.

Масово се смята, че интернет пространството вреди на здравето на своите потребители, защото досега възрастните не са били фокус на проведените изследвания по темата, казва Хамптън. Вместо това, повечето проучвания в социалните медии са насочени към младежите и студентите, а ефектите могат да бъдат обяснени по-скоро с етапите на живота, отколкото с използването на технологиите.

Изследователите решават да се заемат с проучването на по-зрели участници, анализирайки данни от повече от 13 000 взаимоотношения между възрастни в изследване на динамиката на доходите – най-продължителното проучване на домакинствата по света. Взета е информация за 2015 и 2016 г., която включва поредица от въпроси за използването на комуникационните технологии и психологическите последици от тях.

Констатациите показват, че редовните потребители на социалните медии са с 63% по-малък риск от развиване на сериозни психологически проблеми, включително депресия или сериозно безпокойство. Дори се стига до извода, че с увеличаването на броя на членовете на семейството, които използват редовно интернет, допълнително се намалява психологическия стрес.


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки