Адвокат: Драконовски глоби тегнат над електронните издания

02.07.2019 /15:25 | Автор : Емил А, Георгиев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Този закон на Пеевски е приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ

Авторът е адвокат и активист в гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Текстът е от профила му във "Фейсбук", посочват редакторите от dnevnik.bg, които публикуват статията:

Малко за т. нар. "медиен закон на Пеевски" или за измененията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

Сещате се, това е задължението на всеки сайт, който не е личен блог или социална медия, всяка година до 30 юни да декларира:

- действителния си собственик

- полученото за предходната година финансиране, както и

- сключени договори "с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори". 

Тук трябва да се уточни, че според § 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на закона "финансиране" е "всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови кредити".

Т. е. задължението за деклариране на "финансирането" е насочено на първо място срещу сайтовете, които получават дарения или грантове. Тях са длъжни да докладват, като задължението им не се отнася до "приходи от обичайна дейност". Не е съвсем ясно дали "получени банкови заеми и кредити" попадат в дефиницията на "финансиране" или са извън нея.

Задължени лица по този закон са всички "доставчици на медийна услуга"   по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Доставчици са както класическите печатни или медии, така и електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Изключени са само социалните мрежи - фейсбук, туитър и други подобни (правопис запазен), и личните блогове с изключение на профилите в социалните мрежи на споменатите вече медии. Това означава, че всеки собственик на "друго електронно издание" е задължено лице по закона на Пеевски. Вижте § 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, ако не вярвате.

Крайният срок за деклариране на посочените обстоятелства пред Министерството на културата е 30 юни, а неизпълнението на това задължение влече след себе си глоба от 10 000 до 15 000 лева. При повторно нарушение тя става двойна.

От министерството са разработили образец на декларация, в чийто раздел IV трябва да се посочи "финансирането", а в раздел V - сключените договори с държавни или общински органи, дружества с държавно или общинско участие, политически партии и т. н. (вижте третото тире по-горе).

Декларацията се подава онлайн, като е нужен електронен подпис (КЕП). Може да се подаде и от пълномощник (примерно адвокат). След подаване получавате потвърждение. Дотук добре. 

Според закона (чл. 3, ал. 2)

декларации, които не съдържат информацията за полученото "финансиране" и за сключените договори, се смятат за неподадени,   като, нали помните, за неподадена декларация има глоба от 10 до 15 000 лева.

Нормално и логично е много задължени по този закон сайтове да не са получили нито "финансиране", нито да са сключвали договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства и прочее.

Също така нормално е в съответния раздел от деклрацията (IV или V) да се посочи "не", "не е получавано финансиране", "няма сключвани такива договори" или нещо от този порядък. 

Да, ама не. Подадете ли така попълнена декларация, получавате отговор от Министерството на културата, че декларацията ви се счита за неподадена, защото не съдържа въпросната информация. Което е повече от абсурдно, защото очевидно 

министерството вменява, че всеки собственик на сайт, който не е просто личен блог, задължително получава дарения

или има сключени договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства. И реши ли собственикът на сайта съвсем честно да си декларира нещата, рискува да бъде глобен с 10 до 15 000 лева.

Това, скъпи приятели, е "медийният закон на Пеевски", чието съдържание и изпълнение видимо са в тежък ущърб на всеки, дръзнал да развива "друго електронно издание". Като това обикновено са неправителствени организации или дребен бизнес, които сега са обект на допълнителна и буквално неизпълнима регулация и почти сигурно ще бъдат обект и на драконовски глоби.

Припомням, че този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе "режат вени" колко много разтоварвали бизнеса от регулации. Рядко лицемерие на фона на гореописаното.


 

Сподели в
 

Договор за медийно сътрудничество предстои да подпише информационната българска телевизия Канал 3 с втората по големина медийна корпорация в Китай.

06.12.2019/16:52

Унгарските власти пречат на независимите медии и разполагат с безпрецедентен за страна член на ЕС контрол върху журналистите, заявиха в общ доклад 6 организации, следящи за свободата на медиите, предаде Ройтерс.

05.12.2019/16:54

Италианската индустриална фамилия Аниели, която е основател на автомобилната империя Фиат (Fiat), разшири медийните си активи с придобиването на водеща вестникарска група в Италия, предаде ДПА.

04.12.2019/16:52

Журналистите все повече се обръщат към дигиталните технологии, за да успяват по-добре да се справят със сериозни предизвикателства като разпространението на дезинформация и засилващите се атаки срещу репортери.

03.12.2019/19:18

Софийският частен съдебен изпълнител Милен Бъзински продава всички търговски наименования на вестник "Стандарт". Това става ясно при проверка в страницата на ЧСИ-то, съобщава "Бивол".

02.12.2019/18:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки