Адвокат: Драконовски глоби тегнат над електронните издания

02.07.2019 /15:25 | Автор : Емил А, Георгиев | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Този закон на Пеевски е приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ

Авторът е адвокат и активист в гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Текстът е от профила му във "Фейсбук", посочват редакторите от dnevnik.bg, които публикуват статията:

Малко за т. нар. "медиен закон на Пеевски" или за измененията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

Сещате се, това е задължението на всеки сайт, който не е личен блог или социална медия, всяка година до 30 юни да декларира:

- действителния си собственик

- полученото за предходната година финансиране, както и

- сключени договори "с държавни или местни органи или дружества с държавно или общинско участие в капитала, включително в резултат на обществени поръчки, с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции и донори". 

Тук трябва да се уточни, че според § 1, т. 12 от допълнителните разпоредби на закона "финансиране" е "всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна форма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови кредити".

Т. е. задължението за деклариране на "финансирането" е насочено на първо място срещу сайтовете, които получават дарения или грантове. Тях са длъжни да докладват, като задължението им не се отнася до "приходи от обичайна дейност". Не е съвсем ясно дали "получени банкови заеми и кредити" попадат в дефиницията на "финансиране" или са извън нея.

Задължени лица по този закон са всички "доставчици на медийна услуга"   по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс. Доставчици са както класическите печатни или медии, така и електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания.

Изключени са само социалните мрежи - фейсбук, туитър и други подобни (правопис запазен), и личните блогове с изключение на профилите в социалните мрежи на споменатите вече медии. Това означава, че всеки собственик на "друго електронно издание" е задължено лице по закона на Пеевски. Вижте § 1, т. 15 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, ако не вярвате.

Крайният срок за деклариране на посочените обстоятелства пред Министерството на културата е 30 юни, а неизпълнението на това задължение влече след себе си глоба от 10 000 до 15 000 лева. При повторно нарушение тя става двойна.

От министерството са разработили образец на декларация, в чийто раздел IV трябва да се посочи "финансирането", а в раздел V - сключените договори с държавни или общински органи, дружества с държавно или общинско участие, политически партии и т. н. (вижте третото тире по-горе).

Декларацията се подава онлайн, като е нужен електронен подпис (КЕП). Може да се подаде и от пълномощник (примерно адвокат). След подаване получавате потвърждение. Дотук добре. 

Според закона (чл. 3, ал. 2)

декларации, които не съдържат информацията за полученото "финансиране" и за сключените договори, се смятат за неподадени,   като, нали помните, за неподадена декларация има глоба от 10 до 15 000 лева.

Нормално и логично е много задължени по този закон сайтове да не са получили нито "финансиране", нито да са сключвали договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства и прочее.

Също така нормално е в съответния раздел от деклрацията (IV или V) да се посочи "не", "не е получавано финансиране", "няма сключвани такива договори" или нещо от този порядък. 

Да, ама не. Подадете ли така попълнена декларация, получавате отговор от Министерството на културата, че декларацията ви се счита за неподадена, защото не съдържа въпросната информация. Което е повече от абсурдно, защото очевидно 

министерството вменява, че всеки собственик на сайт, който не е просто личен блог, задължително получава дарения

или има сключени договори с държава, община, държавна или общинска фирма, политическа партия, участник в обществена поръчка, получател на евросредства. И реши ли собственикът на сайта съвсем честно да си декларира нещата, рискува да бъде глобен с 10 до 15 000 лева.

Това, скъпи приятели, е "медийният закон на Пеевски", чието съдържание и изпълнение видимо са в тежък ущърб на всеки, дръзнал да развива "друго електронно издание". Като това обикновено са неправителствени организации или дребен бизнес, които сега са обект на допълнителна и буквално неизпълнима регулация и почти сигурно ще бъдат обект и на драконовски глоби.

Припомням, че този закон бе приет с подкрепата и гласовете на ГЕРБ, дето иначе "режат вени" колко много разтоварвали бизнеса от регулации. Рядко лицемерие на фона на гореописаното.


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки