Изложба за история на фотографията в Шумен е открита в Габрово

05.07.2019 /15:25 | Автор : Жанет Михова, Габрово | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от експонатите в изложбата

Регионалният исторически музей в Шумен гостува в Националния музей на образованието с изложбата "Светлописците на Шумен от края на 19-и до средата на 20-и век".

Изложбата проследява развитието на фотографското изкуство в Шумен през споменатия период, съобщават от музея на образованието.

В изложбата са представени материали, свързани с фотографското дело в Шумен, като изключителна заслуга за неговото развитие има известната шуменска фамилия Маркарян.

Основател е Арам Маркарян, който през 1896 година започва да се занимава като самостоятелен фотограф, а неговите синове продължават фотографския занаят. Арам Маркарян е първият фотограф, който прави снимка върху порцеланова подложка.

С известност не само в България, но и в много други държави, се ползва Марк Маркарян. Негови изложби се експонират в Австрия, Виетнам, Армения, Унгария, Русия. Голяма част от фотографското наследство на фамилията днес се съхранява във фонда на музея в Шумен.

Изложбата показва копирни апарати с пламък и с магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, ролпреси, фотоапарати от различни марки, майсторски свидетелства.

Изложбата може да бъде разгледана в Националния музей на образованието в Габрово до края на септември.

Свързани:   Музеят в Шумен получава фотоапарат “Zeiss Ikonta” от 1929 г. 

Германски фотоапарат от 1929 г., марка “Zeiss Ikonta”, притежание на Иван Попов – последния кмет на Шумен преди 9 септември1944 г. е сред експонатите на откритата от Регионалния исторически музей дарителска акция под надслов "Последователи на първите светлописци".
Дата: 10.10.2017


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки