Роселина Петкова уволнява Антония Енева в Радио София

06.07.2019 /12:26 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В крайна сметка уволненията подписва шефът на БНР Светослав Костов

Първите рокади в БНР след назначението на новия генерален директор Светослав Костов са факт. Директорския му пост в Радио София поема Роселина Петкова. Тя веднага е уволнила главната редакторка на Радио София Антония Енева, научи OFFNews от свои източници.

Новоназначената Петкова е на 27 г. и е завършила "Социология" в Нов български университет. Тя няма сериозен журналистически бекграунд. Водила е рубриката "Еспресо с Роси" в сутрешния блок на Радио София, която е била свалена заради честото допускане на фактологични грешки. 

Антония Енева е "много опитен и смислен журналист", твърдят нейни колеги.

Тя е била извикана и уволнена, като ѝ е бил поставен въпросът защо е присъствала на изслушването в СЕМ на Александър Велев - досегашен генерален директор на БНР и кандидат за нов мандат. 

"В първия си ден като генерален директор Костов влезе и каза: "Ще работя с вас, не съм реваншистки настроен". На втория ден дойде и първото уволнение", коментира журналист от БНР. Опасенията на работещите в радиото са, че уволнението няма да остане единственото, че новият директор е обещавал постове и че може да бъде засегната и програма "Хоризонт".

Сега Радиото е остров на независима журналистика. В същото време, то е подложено на абсурдни смени на всеки 3 години - с всеки избор на нов генерален директор от силно политически зависимия Съвет за електронни медии. А така се обезсмислят направените добри неща и се започва от нулата - пълен абсурд, коментират в медията.

Междувременно Общественият съвет към радиото е подал оставка, научи OFFNews. Това потвърди и Райна Константинова - член на съвета. Според нея така изисква правилникът и в това няма някакъв особен контекст - Общественият съвет се избира от новия генерален директор.

Свързани:   27-годишната Роселина Петкова оглавява Радио София

Роселина Петкова е новият директор на Радио София. Тя поема позицията, която заемаше настоящият директор на Българското национално радио Светослав Костов, съобщиха от обществената медия.
Дата: 05.07.2019


 

Сподели в
 

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00

Премиерата на най-новата книга на журналистката Мариана Праматарова ще се състои на 18 август в Експозиционен център "Флора", съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

18.08.2019/15:45

Експозицията, подредена в Шиндаровата Арт къща, представя фотоси от книгата на Румяна Николова и Николай Генов „Българската съкровищница“.

18.08.2019/12:17

„Много обичам да пътувам, правя това 30 и няколко години, но не мога да живея другаде освен в България“. Признанието е на Симеон Идакиев, журналист, документалист, автор на десетки филми за различни места по света.

17.08.2019/12:26

Конкурсът е отворен за всички професионалисти и любители фотографи, които са навършили пълнолетие в своята юрисдикция по местоживеене към момента на кандидатстването.

16.08.2019/18:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки