Какви са приликите и разликите между копирайтър и журналист

07.07.2019 /17:15 | Източник: avtora.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не, журналистиката не умира!

Работата на един копирайтър в съвременния смисъл на думата е много подобна на работата на журналиста. Въпреки това има разлика между статия, която се пише за вестници, списания, и статия, която се пише за информационен сайт.

Какво е общото?  

И двата типа статии имат тема. И във вестник, и в някой блог може да бъде написана статия на някаква тема, например, „Как евтино да направите ремонт на апартамент“.

Информиране, новина за събитие. Например избори за президент, откриване на нова дейност на дадена фирма. И в двата случая статията ще е една и съща. Копирайтър тук е по-близо до журналист – съобщава, предава информация без комерсиална цел. 

Решаване на проблемите на читателя. Статия за вестник или онлайн списание, блог може да бъде написана с конкретна цел – да се реши някакъв проблем на читателя, например, нови диети, съвети и трикове за грижа за себе си, здравни съвети, кулинарни рецепти за даден празник, лайфхакове и т.н.

План на статията. Обикновено статия за вестник и за сайт се пише по класическите канони: Въведение – основна част – заключение.

Сега да разгледаме разликите: 

- Размер на статията. Вестникът е ограничен по размер и тираж, така че статия за него се пише с точно определен обем. При статия за сайт или статия за блог няма подобни ограничения. Там дължината може да бъде колкото цял вестник или наполовина на статия от вестник. По преценка и избор на собственика на сайта.

- Съдържание на статията. Ако не става дума за политически материали, то статия за вестник е зависима и се съобразява с читателя. Това означава, че трябва да бъде интересна и полезна за него, в противен случай следващия път читателят няма да купи този вестник или списание.

Статия за сайт е зависима на първо място от търсачката (Google, Bing и т.н.) и след това от читателя. Така се пишат и поддържат най-големият процент от уеб сайтовете. Следват по процент сайтовете, които се опитват да намерят златната среда – да се харесат и на търсачките, и на читателите.

И остава един сравнително малък процент сайтове, които пишат само за читателя, без да се съобразяват с търсачките. Става въпрос за големи, сериозни издания като "Форбс" и подобни. Обикновено те съществуват и в печатен, и в онлайн вариант, но се срещат сайтове и без печатни издания. 

- Грешки и пунктуация. Към сайтовете се предявяват по-малко изисквания, така че няма как да не сте забелязали в колко сайтове се срещат грешки.

- Събиране на информация. Тази позиция може да се отнесе и към сходствата, тъй като често събирането на информация за статия в един вестник и в сайта е почти идентично. Необходимо е да се проучат наличните материали по темата, интервюта и мнения на експерти, да се преживее някакъв опит, за да се напише статия въз основа на него.

Но тук трябва да отбележим и грешките, които могат да донесат вреди. Този маниер ярко прозира в сайтовете на медицинска тематика, където статии пишат далеч не винаги компетентни лекари и специалисти. Съвети от такива неизпитани статии могат да доведат до реална вреда за здравето. Един уважаван, авторитетен вестник никога няма да си позволи да публикува непроверена информация, а на сайтовете това се случва през цялото време. 

- Образование. Ако в авторитетно издание без съответното профилирано образование няма как да попаднете, то вратите в света на копирайтинга са отворени днес за всеки човек, дори и за тези, които пишат с грешки и знаете, че по български език в училище са имали тройка.

Това не е пълен списък на приликите и разликите, но достатъчна база, за да покаже разликата в работата на копирайтър и журналист.


 

Сподели в
 

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

18.08.2019/10:59

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки