Какви са приликите и разликите между копирайтър и журналист

07.07.2019 /17:15 | Източник: avtora.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Не, журналистиката не умира!

Работата на един копирайтър в съвременния смисъл на думата е много подобна на работата на журналиста. Въпреки това има разлика между статия, която се пише за вестници, списания, и статия, която се пише за информационен сайт.

Какво е общото?  

И двата типа статии имат тема. И във вестник, и в някой блог може да бъде написана статия на някаква тема, например, „Как евтино да направите ремонт на апартамент“.

Информиране, новина за събитие. Например избори за президент, откриване на нова дейност на дадена фирма. И в двата случая статията ще е една и съща. Копирайтър тук е по-близо до журналист – съобщава, предава информация без комерсиална цел. 

Решаване на проблемите на читателя. Статия за вестник или онлайн списание, блог може да бъде написана с конкретна цел – да се реши някакъв проблем на читателя, например, нови диети, съвети и трикове за грижа за себе си, здравни съвети, кулинарни рецепти за даден празник, лайфхакове и т.н.

План на статията. Обикновено статия за вестник и за сайт се пише по класическите канони: Въведение – основна част – заключение.

Сега да разгледаме разликите: 

- Размер на статията. Вестникът е ограничен по размер и тираж, така че статия за него се пише с точно определен обем. При статия за сайт или статия за блог няма подобни ограничения. Там дължината може да бъде колкото цял вестник или наполовина на статия от вестник. По преценка и избор на собственика на сайта.

- Съдържание на статията. Ако не става дума за политически материали, то статия за вестник е зависима и се съобразява с читателя. Това означава, че трябва да бъде интересна и полезна за него, в противен случай следващия път читателят няма да купи този вестник или списание.

Статия за сайт е зависима на първо място от търсачката (Google, Bing и т.н.) и след това от читателя. Така се пишат и поддържат най-големият процент от уеб сайтовете. Следват по процент сайтовете, които се опитват да намерят златната среда – да се харесат и на търсачките, и на читателите.

И остава един сравнително малък процент сайтове, които пишат само за читателя, без да се съобразяват с търсачките. Става въпрос за големи, сериозни издания като "Форбс" и подобни. Обикновено те съществуват и в печатен, и в онлайн вариант, но се срещат сайтове и без печатни издания. 

- Грешки и пунктуация. Към сайтовете се предявяват по-малко изисквания, така че няма как да не сте забелязали в колко сайтове се срещат грешки.

- Събиране на информация. Тази позиция може да се отнесе и към сходствата, тъй като често събирането на информация за статия в един вестник и в сайта е почти идентично. Необходимо е да се проучат наличните материали по темата, интервюта и мнения на експерти, да се преживее някакъв опит, за да се напише статия въз основа на него.

Но тук трябва да отбележим и грешките, които могат да донесат вреди. Този маниер ярко прозира в сайтовете на медицинска тематика, където статии пишат далеч не винаги компетентни лекари и специалисти. Съвети от такива неизпитани статии могат да доведат до реална вреда за здравето. Един уважаван, авторитетен вестник никога няма да си позволи да публикува непроверена информация, а на сайтовете това се случва през цялото време. 

- Образование. Ако в авторитетно издание без съответното профилирано образование няма как да попаднете, то вратите в света на копирайтинга са отворени днес за всеки човек, дори и за тези, които пишат с грешки и знаете, че по български език в училище са имали тройка.

Това не е пълен списък на приликите и разликите, но достатъчна база, за да покаже разликата в работата на копирайтър и журналист.


 

Сподели в
 

Американските специални служби ще получат срок от 1 месец, за да обявят официално дали саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщава в. "Гардиън".

14.12.2019/17:15

Вестник „Земеделска техника” обединява 120-годишни усилия в процеса на единение на образование, наука и земеделска практика за ефективно земеделие в България.

13.12.2019/16:08

В момента правителството отпуска средствата за БНТ и БНР, но по този начин тези медии стават зависими, смята опозиционният депутат.

12.12.2019/16:52

Журналистът Мохамед Халаф представи книгата си "Фауда. Колапсът на Близкия изток". Това е сборник от статии, писани от известния наблюдател на процесите в Близкия изток.

11.12.2019/18:53

Разказът на журналистката Наталия Бояджиева ще поведе сред "Лицата на Филипините" читателите и в Добрич, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе" за предстоящото представяне на книгата на 12 декември.

10.12.2019/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки