Тръмп разпореди да отворят за журналисти лагерте за мигранти

08.07.2019 /18:52 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че центровете за задържане на мигранти, които бяха критикувани за пренаселеност и лоши условия, ще бъдат отворени за посещения на журналисти.

"Ще започна да показвам на пресата някои от тези центрове за задържане. Искам пресата да влезе и да ги види", каза Тръмп пред репортери, предаде БГНЕС.

Неговите коментари са отговор на съвместен материал на в. "Ню Йорк таймс" и "Ел Пасо Таймс", които публикуваха статия, описваща такъв център в Клинт, Тексас, изпълнен със стотици деца, облечени в мръсни дрехи и натъпкани в клетки.

Американският президент нарече историята "измама": "Вонята от мръсните дрехи на децата беше толкова силна, че се просмукваше в облекло на агентите…Децата плачеха непрекъснато", пише в статията, цитирана от АФП.

Статията повтори заключенията на доклад на Министерството на вътрешната сигурност (DHS), публикуван миналата седмица, предупреждаващ за "опасно пренаселеност" в множество места за задържане, в които се намират хиляди мигранти, които искат да останат в САЩ, бягайки от насилие и бедност от Централна Америка.

Депутати от Демократическата партия, които посетиха места за задържане на мигранти, също съобщиха за масово пренаселване в стаи без течаща вода, където деца и възрастни нямат достъп до необходимите лекарства.

Преди това Тръмп не прояви съчувствие към мигрантите, пишейки в Twitter: "Ако незаконните имигранти са недоволни от условията в бързо изградените или обновени центрове за задържане, просто им кажете да не идват. Всички проблеми ще са решени!"


 

Сподели в
 

Премиерата на книгата „ГРАДЪТ – поезия и фотография“ и откриването на фотоизложбата ще се състоят в навечерието на Световния ден на фотографията, на 18 август 2019 г. от 19.00 часа в Народно читалище “Просвета 1888” в Поморие.

17.08.2019/17:15

Ако оставим настрана най-безумните публикации, свързани с "кемтрейлс" и не!кацането на Луната, социалните медии днес не само че не са ограничени, но стават поле за изява на нови конспиративни и "научни" теории.

16.08.2019/16:51

Младежите днес предпочитат да получават информация за новини и събития през YouTube и социалните медии вместо през новинарски агенции и утвърдени канали на информация, заключава ново проучване.

15.08.2019/16:53

ТВ Водеща: Ето че първата тема днес за жалост е свързана с африканската чума. Засегнати са десетки хиляди глави, ако за прасетата може да се каже така.

13.08.2019/18:52

Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунинг посъветва колегата си от Държавния департамент Морган Ортагус да размишлява над изявленията си, а не да атакува с обвинения в опит да прикрие намесата на САЩ в Хонконг.

12.08.2019/18:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки