Милко Недялков: Езикът на омразата не съществува

10.07.2019 /12:00 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Милко Недялков владее английски, немски и руски език

Милко Недялков е завършил ловешката езикова гимназия и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Москва. Бил е областен председател на БСП в Ловеч.

6 мандата е бил общински съветник от левицата, а 2 пъти - председател на Общинския съвет. Бил е областен управител на област Ловеч. Работил е в много медии и като кореспондент на в. "Дума".

Депутат е в 44-то НС, избран от 11 МИР-Ловеч. Член е на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика и за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.    

Г-н Недялков, ескалира ли езикът на омразата в последните години? Какво всъщност означава терминът "език на омразата"?  

В последно време повече внимание се обръща на термина "език на омразата". Съществувал е както в политическия, така и във всекидневния живот много отдавна. За него се заговори отново в последно време, защото все повече медии търсят уж "новина", която да е сензация, да е пикантна. В този си стремеж някои журналисти употребяват изразни средства, които се причисляват към езика на омразата.   

Много хора знаят, че езикът на омразата е едно от малкото понятия, дефинирани от Съвета на Европа още през 1997 г. Той засяга много тесен кръг от неща, свързани с национализма, с антисемитизма, с расовата ненавист и с други подобни понятия.

Езикът на омразата всъщност се проявява, когато има силни обществени настроения. Аз обаче имам друг поглед към него. Езикът на омразата сам по себе си, дори дефиниран от Съвета на Европа, не съществува. Той е по-скоро израз на отношенията в обществото.  

Има белези, които определено могат да ни подскажат кой човек използва омразно слово и кой не. Арогантните хора например най-често използват агресия, за да подчертаят силата си. Силата може да има и вербални проявления.

Такива хора трудно правят компромиси и в случай че усетят слабост, веднага атакуват "неприятеля" с обидни думи за негови видими недостатъци или слабости. Подобен изказ може да е изключително вреден за самочувствието на оплютия и в същото време да показва липса на компетентност от страна на оплюващия.

Политиците ли са основните проводници на езика на омразата? Той често звучи в парламента като аргумент, с който се защитава някоя теза.  

Езикът на омразата е много лесно средство политиците да влияят на голяма група хора. Той е по-лесно разбираем и се приема от неинтелигентните слушатели и е много опасен, защото замита истината. По тази логика действа и нашият министър-председател, който казва, че той е "прост и вие сте прости, затова се разбираме добре".  

Когато политиците използват езика на омразата, те се опитват да настроят по-голяма група хора срещу своя политически противник. Но не всеки израз е език на омразата. Когато ти казваш за своя противник истини, това не може да бъде език на омразата. Той идва най-вече тогава, когато не можеш или не искаш да намериш истински аргументи, за да опровергаеш опонента си. 

Езикът на омразата най-често се среща в медиите, в училище при в разговор с учители, съученици, приятели и познати, сред общества с явно разграничение на мнозинство и малцинства и в политическата риторика.   

Как да разграничим езика на омразата от свободата на словото?  

Много интересен е въпросът кога свободата на словото преминава в език на омразата... Вторичният живот, който колегите журналисти дават на езика на омразата, е много важен за запазването на коректния тон. Според мен не всеки употребен израз, който изглежда на първо четене пикантен и бомба, може да бъде причислен при внимателното му разглеждане като език на омразата.

Ще дам пример с оправдаването от съда на нашия колега Таско Ерменков, който нарече политически травестит един бивш депутат. И с право, защото той е вложил образно средство в израза, който е употребил като метафора, а не е обидил директно човека. 

В моята кариера като журналист също имах един много интересен случай. В местен вестник публикувах статия, в която бях написал "дребен селски шмекер се кандидатира за кмет". Съдиха ме на 2 инстанции. Обясних, че думата "шмекер" в този смисъл не е обидна. Цитирах обяснението в речника на Найден Геров, в който е казано, че по онова време думата "шмекер" означава човек с изискан вкус.

Така че понятията също са така да се каже съотносими. Но цялата работа е, че в системата на обществото, наричаме я нарочно система, въпреки че тя има страшно много центробежни сили, езикът на омразата е много весел начин за манипулиране.

Не е ли забавно да кажеш: "Ето, там са врагите". Ботев призовава силно да любим и мразим. Но мразенето не може да бъде изразено по друг начин, освен да наречеш врага си, както и той ги е наричал, "чорбаджии изедници".(Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00

Премиерата на най-новата книга на журналистката Мариана Праматарова ще се състои на 18 август в Експозиционен център "Флора", съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

18.08.2019/15:45

Експозицията, подредена в Шиндаровата Арт къща, представя фотоси от книгата на Румяна Николова и Николай Генов „Българската съкровищница“.

18.08.2019/12:17

„Много обичам да пътувам, правя това 30 и няколко години, но не мога да живея другаде освен в България“. Признанието е на Симеон Идакиев, журналист, документалист, автор на десетки филми за различни места по света.

17.08.2019/12:26

Конкурсът е отворен за всички професионалисти и любители фотографи, които са навършили пълнолетие в своята юрисдикция по местоживеене към момента на кандидатстването.

16.08.2019/18:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки