Директорът на „Файнетшъл таймст” Джон Ридинг: Обичам вестника

11.07.2019 /12:00 | Автор : Тереза Ставрева | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джон Ридинг работи за Би Би Си над 35 години

Борбата с фалшивите новини, които се разпространяват все по-бързо и лесно чрез социалните мрежи и Интернет, продължава да е една от основните цели на обществата по целия свят.

За рисковете и предизвикателствата, пред които са изправени медиите и за качествената информация като приоритет, за БНТ говори Джон Ридинг-изпълнителният директор на авторитетния в. Financial Times, който посети корпункта на изданието в България. Ето каква сподели той: 

Съвременният и високотехнологичен свят поставя медиите пред изключително предизвикателство.

Достъпът до всевъзможна информация е напълно свободен. Журналистите имат нелеката задача да отличат истинските от фалшивите новини, а медиите да бъдат конкурентоспособни и да развиват достъпа до съдържанието си успоредно с технологичните иновации.

Мисля, каза Джон Ридинг, че отговорността към читателите ни е по-голяма отвсякога. Новините в световен мащаб са една много коварна среда. Фалшивите новини и липсата на доверие в медиите по целия свят се превърнаха в тенденция.

Financial Times e на пазара от 132 години, отговорността пред нас в този контекст е още по-голяма, защото от нас се очаква да бъдем достоверни, независими, обективни, да използваме авторитетни източници на информация.

За нас въпросът с доверието е един от основните в политиката на изданието. Нашите читатели очакват от нас много, предвид ежедневния брой публикации и съдържание, което произвеждаме това е една нелека задача.

Според проучване уебсайтът на Financial Тimes е посещаван от близо 1 млн. души всеки ден. Продължава да има и традиционалисти, които предпочитат хартиеният носител. Не е ли огромна отговорността посланията Ви да достигат до толкова много хора?, възкликва Джон Ридинг. 

Работя за Financial Times вече 32 години и все още вярвам във вестника. Спомням си, че когато започнах работа там като журналист технологиите все още не бяха взели превес. Беше само вестникът и все още вярвам в него!

Убеден съм, че той е основна и ключова част от нас като медия и това няма да се промени. Факт е, обаче, че сме свидетели на наистина забележителен технологичен подем, с който се стараем да се съобразим.

Свързани:   Протест на журналисти във FT принуди директора да върне част от заплатата си

По-малко от две седмици бяха необходими на генералния директор на групата Financial Times да се съобрази с протеста на част от журналистите в авторитетното издание, за да обяви, че ще върне част от заплащането си за 2017 г. В писмо до всички в редакцията, цитирано в сряда от FT, Джон Ридинг заявява, че ще върне 510 000 фунта, колкото е увеличението на доходите му спрямо предходната 2016 г., когато заплатата му бе 2.04 млн. паунда.
Дата: 15.08.2018


 

Сподели в
 

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00

Премиерата на най-новата книга на журналистката Мариана Праматарова ще се състои на 18 август в Експозиционен център "Флора", съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

18.08.2019/15:45

Експозицията, подредена в Шиндаровата Арт къща, представя фотоси от книгата на Румяна Николова и Николай Генов „Българската съкровищница“.

18.08.2019/12:17

„Много обичам да пътувам, правя това 30 и няколко години, но не мога да живея другаде освен в България“. Признанието е на Симеон Идакиев, журналист, документалист, автор на десетки филми за различни места по света.

17.08.2019/12:26

Конкурсът е отворен за всички професионалисти и любители фотографи, които са навършили пълнолетие в своята юрисдикция по местоживеене към момента на кандидатстването.

16.08.2019/18:53
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки