Начало
 
 

Орлин Спасов: Сливането на БНТ и БНР не е желателно

13.07.2019 /12:16 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Орлин Спасов рядко дава интервюта, но намясто

"Дневник" препечатва от сайта "Маргиналия" интервюто с медийния експерт Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

Г-н Спасов, какво стои зад избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ? Сложна политическа комбинация или твърде ниско ниво на участниците в конкурса?  

Преди всичко стои идеята политическата конфигурация, която доведе БНТ до колапс, сега да се представи като неин "спасител" и така окончателно да подчини тази емблематична и свръхважна телевизия, да я направи медийно джудже, от което не зависи нищо. Това е резултатът от конкурса.

Емил Кошлуков обяви факти за плачевното финансово състояние на БНТ. Преди него подобни данни бяха изнесени в специализирани рубрика на издания като "Капитал", например. За същото говори и проф.Нели Огнянова, безспорен медиен авторитет. Какво е бъдещето на БНТ?  

Бъдещето е крайно несигурно. Докато в близкото минало БНТ се открояваше като относително независима медия – например в мандатите на Вяра Анкова като генерален директор и на Георги Лозанов като председател на СЕМ – сега сме свидетели на "орбанизация" на отношението към БНТ.

Правителството се опитва да наложи контрол върху медията, в стила на Виктор Орбан в Унгария.

Вижте дори "Панорама". Един от най-добрите български журналисти, Бойко Василев, започна да се огъва под натиска на конюнктурата. Сега ще се каже, че БНТ само харчи пари, че е безполезна и в резултат на това ще се прокара "реформа", която най-вероятно практически ще сложи край на обществените медии в България. Поне във варианта, в който те наистина са полезни за обществото.

Не искам да кажа, че промяна в тези медии не е необходима. Само казвам, че ако нещата се развият в описаната посока, те няма да са с принос към медийния плурализъм. 

И конкурсът за генерален директор на БНР завърши с избора на проблематичен ръководител. Според вас има ли смисъл от обществени медии?   

Смисълът на обществените медии е вън от съмнение, макар че напоследък все по-често се налага да се обяснява защо съществуването им има смисъл. Това не е случайно.

Частните търговски медии станаха прекалено агресивни. Те имат своите мощни лобита, които искат да изхвърлят БНТ от играта с помощта на политически лостове. От друга страна, хората с основание няма да са ентусиазирани бюджетът да финансира още една медия просто като другите. 

Именно затова е необходима промяна, която да задълбочи обществения профил на БНТ, а не самоцелно да се гони рейтинг наравно с търговските телевизии. Новият генерален директор има биография, която съчетава бизнес и политически опит, свързани с доста нееднозначни резултати и с репутационни проблеми.

Не е трудно да си го представим като идеалния ликвидатор. Но отговорността е основно на СЕМ. В този му състав съветът вече не е независим орган и съвсем очевидно мнозинството в него действа по нареждане отвън. Автономни медийни политики са практически невъзможни в основните медии. 

От години упорито се говори, че управляващите имат за цел сливането на БНТ и БНР. Имат ли основание? 

Формално погледнато, дали ще са слети или не би трябвало да е по-скоро въпрос на организация и на управление. В един идеален свят, подобно сливане може и да е за добро. Но България е твърде далеч от идеалните светове.

Затова смятам, че в момента сливането на двете медии не е желателно и ще обслужи по-нататъшното им плътно контролиране от институциите на властта. (Със съкращения)  


 

Сподели в
 

Да си журналист е професия. Да си добър журналист е призвание. Да си репортер е тръпка. Да си добър репортер е заболяване. То е в особена остра форма, когато у репортера напира ненаситният търсачески дух.

14.12.2019/12:26

Журналист от гръцката национална телевизия ERT 3 откри в Кюстендил радио, съвместно със свои съмишленици в града. Радиото ще излъчва само и единствено положителни новини, отнасящи се до туризъм, култура и инициативи в региона, обясниха авторите.

13.12.2019/19:07

Тази година Дядо Коледа ще донесе въглени на хиляди верни читатели на вестници в България, макар читателите ни да не го заслужават.

13.12.2019/12:00

Разказът на журналистката Наталия Бояджиева ще поведе сред "Лицата на Филипините" читателите и в Добрич, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе" за днешното представяне на книгата.

12.12.2019/14:20

Спортният журналист, коментатор и преподавател Ефрем Ефремов е един щастлив човек. С усмивка на лице споделя, че обича работата си и във всяка една редакция има негови студенти.

12.12.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки