Орлин Спасов: Сливането на БНТ и БНР не е желателно

13.07.2019 /12:16 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Орлин Спасов рядко дава интервюта, но намясто

"Дневник" препечатва от сайта "Маргиналия" интервюто с медийния експерт Орлин Спасов, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски".

Г-н Спасов, какво стои зад избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ? Сложна политическа комбинация или твърде ниско ниво на участниците в конкурса?  

Преди всичко стои идеята политическата конфигурация, която доведе БНТ до колапс, сега да се представи като неин "спасител" и така окончателно да подчини тази емблематична и свръхважна телевизия, да я направи медийно джудже, от което не зависи нищо. Това е резултатът от конкурса.

Емил Кошлуков обяви факти за плачевното финансово състояние на БНТ. Преди него подобни данни бяха изнесени в специализирани рубрика на издания като "Капитал", например. За същото говори и проф.Нели Огнянова, безспорен медиен авторитет. Какво е бъдещето на БНТ?  

Бъдещето е крайно несигурно. Докато в близкото минало БНТ се открояваше като относително независима медия – например в мандатите на Вяра Анкова като генерален директор и на Георги Лозанов като председател на СЕМ – сега сме свидетели на "орбанизация" на отношението към БНТ.

Правителството се опитва да наложи контрол върху медията, в стила на Виктор Орбан в Унгария.

Вижте дори "Панорама". Един от най-добрите български журналисти, Бойко Василев, започна да се огъва под натиска на конюнктурата. Сега ще се каже, че БНТ само харчи пари, че е безполезна и в резултат на това ще се прокара "реформа", която най-вероятно практически ще сложи край на обществените медии в България. Поне във варианта, в който те наистина са полезни за обществото.

Не искам да кажа, че промяна в тези медии не е необходима. Само казвам, че ако нещата се развият в описаната посока, те няма да са с принос към медийния плурализъм. 

И конкурсът за генерален директор на БНР завърши с избора на проблематичен ръководител. Според вас има ли смисъл от обществени медии?   

Смисълът на обществените медии е вън от съмнение, макар че напоследък все по-често се налага да се обяснява защо съществуването им има смисъл. Това не е случайно.

Частните търговски медии станаха прекалено агресивни. Те имат своите мощни лобита, които искат да изхвърлят БНТ от играта с помощта на политически лостове. От друга страна, хората с основание няма да са ентусиазирани бюджетът да финансира още една медия просто като другите. 

Именно затова е необходима промяна, която да задълбочи обществения профил на БНТ, а не самоцелно да се гони рейтинг наравно с търговските телевизии. Новият генерален директор има биография, която съчетава бизнес и политически опит, свързани с доста нееднозначни резултати и с репутационни проблеми.

Не е трудно да си го представим като идеалния ликвидатор. Но отговорността е основно на СЕМ. В този му състав съветът вече не е независим орган и съвсем очевидно мнозинството в него действа по нареждане отвън. Автономни медийни политики са практически невъзможни в основните медии. 

От години упорито се говори, че управляващите имат за цел сливането на БНТ и БНР. Имат ли основание? 

Формално погледнато, дали ще са слети или не би трябвало да е по-скоро въпрос на организация и на управление. В един идеален свят, подобно сливане може и да е за добро. Но България е твърде далеч от идеалните светове.

Затова смятам, че в момента сливането на двете медии не е желателно и ще обслужи по-нататъшното им плътно контролиране от институциите на властта. (Със съкращения)  


 

Сподели в
 

Веднага си признавам, че за Нушка Григорова ми е трудно да говоря и да пиша в минало време. Тази година Българската телевизия ще отбележи своите 60 години живот, а когато Нушка пристъпва нейните студия и апаратни, телевизията е само на 4 години.

21.08.2019/12:00

"ЦСКА-София" заподозря медийна атака под кръста. Червените реагираха остро и с недоволство след информация, че нападателят Али Соу ще бъде продаден в четвъртък.

20.08.2019/18:54

Благой Цицелков е на 26 години, но вече е посетил 50 държави. Заради страстта, с която говори за пътешествията и работата си, репортерът на Bulgaria ON AIR може да бъде определен като журналист по призвание и пътешественик по душа.

20.08.2019/12:00

Известният журналист Валентин Бояджиев написа в социалната мрежа спомен за починалия Жорж Ганчев. Срещата се състояла през 1984 г. Бях командирован в Слънчев бряг на фестивала "Златния Орфей, разказва дългогодишният кадър на "Труд":

19.08.2019/22:20

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 73 гости

Бързи връзки