„Черни“ и „бели“ списъци на медии в информационните войни

14.07.2019 /12:12 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все по-актуална става темата за информационните войни в медиите. Това беше и темата на пресконференцията, която даде председателят на Временната комисия за информационна политика и работа с медиите при Съвета на Руската федерация Алексей Пушков. Той припомни пред журналистите, че в момента активно се обсъжда създаването на индикатори за доверие в журналистиката, които включват създаване на „черни“ и „бели“ списъци на медии, които заслужават или не доверие.

Според него тези критерии не се свързват с достоверността на информацията , а с това доколко медиите се вписват в доминиращия либерален мейнстрийм. Пушков е на мнение, че се готви да бъде приета международна декларация за информация и демокрация, в която ще бъде актуализирана идеята за съществуването на „достоверна демократична информация“ и „недостоверна информация, работеща срещу демокрацията“. „Досега информационната война не беше кодифицирана – твърди Алексей Пушков. – Предприемаха се усилия в това направление, но нямаше никакви, дори формални, „черни списъци“. За съжаление с днешна дата такива документи вече са факт и тяхната поява става тенденция да се обозначават кои са „приемливи“, недостоверни“ или „достоверни“ медии. А това напълно противоречи на всички международни документи. Естествено е и абсолютен и завършен двоен стандарт, който за съжаление се превръща все повече в норма в редица западни страни.“ Според политика за „кодификацията на информационните войни“ ще бъдат заделени огромни финансови средства, като в Англия вече е факт гласуваното решение за отделяне на 18 млн. фунта за прокарване на „правилната“ информация в Източна Европа. А това говори за опит да се създаде „дезинформационна бариера между Русия и Европа, е убеден Пушков. - Опитът за сегрегация на пресата става едва ли не официална политика, и то най-вече в САЩ и Англия – твърди сенаторът, - като до известна степен я наблюдаваме и в други страни на западния алианс. Към нея се присъединяват и различни неправителствени организации, които обаче провеждат напълно правителствената политика на западните страни в тази област.“

Сподели в
 

Великобритания и Канада поставиха началото на глобална инициатива за защита на свободата на медиите на първо по рода си подобно събитие в Лондон през юли, с цел правителствата да се договорят за методи за защита на медийната свобода и санкции за тези, които я нарушават. Какви са целта, отзвукът и заявката в подобна инициатива?

20.08.2019/10:18

В директен ефир зрителите на тв канала ADN 40 станаха свидетели как репортерът Хуан Мануел Хименес беше нокаутиран от участник в протест в мексиканската столица. Журналистът загуби съзнание пред камерата.

19.08.2019/20:23

Потребителите на Инстаграм вече ще могат да сигнализират за публикации, които според тях са дезинформация, предаде Франс прес, като се позова на говорителка на компанията Фейсбук, която притежава тази социална медия, наблягаща на снимките.

17.08.2019/10:00

Представители на турски медии осъдиха остро побоя над журналиста от китайския в. "Глобъл таймс", нанесен му от радикални демонстранти на Хонконгското международно летище.

15.08.2019/17:20

Социалната мрежа Tumblr, която се определя като блог сайт, дава поле за изява на най-налудничавите публикации и най-странното съдържание в интернет. Сега платформата за споделяне е напът да смени собственика си за трети път в рамките на шест години, пише CNN.

13.08.2019/10:37
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 68 гости

Бързи връзки