Точно Сърбия да влезе в коалиция за свободата на медиите

15.07.2019 /12:00 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Анжела Миливоевич (2017 г.)

Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич е подписал споразумение от името на Белград за присъединяване към глобалната Коалиция за свобода на медиите.

С това ще се създаде глобална рамка за защита на журналистите и против ненаказуемите нападения срещу журналисти, пише вестник "Данас". 

"Важно е, че Сърбия е сред 20 страни, които подписаха това споразумение", заяви Дачич за телевизия "Пинк".

В Лондон на 10-11 юли се проведе Глобална конференция за свободата на медиите, в която участва и сръбският външен министър.

През април, според последния доклад на "Репортери без граници", Сърбия бе обявена за страната, където журналистиката е нежелана. Страната бе наречена "небезопасна", тъй като срещу разследващите журналисти са се водили "агресивни клеветнически кампании".

Споделя журналистката Анжела Миливоевич:  

"Прави са да окачествят Сърбия като опасна за журналистите. Това отразява точно ситуацията в страната. Бих добавила, че журналистиката в Сърбия е освен това и нежелана. Има 2 основни проблема. Единият от тях е, че журналистите често биват атакувани", споделя сръбската журналистка Анжела Миливоевич. и допълва:

"Най-екстремният случай досега бе, когато подпалиха къщата на местен белградски журналист. Другият проблем е, че журналистите винаги са игнорирани или заклеймявани като врагове всеки път, когато пишат критично за правителството. Журналистическите разследвания не бяха много популярни при нито едно предишно правителство в Сърбия", коментира пред Дойче веле Анжела Миливоевич.

По думите й сегашното правителство е много по-агресивно. То не се страхува да организира кампании срещу журналисти, да публикува снимки на редактори в жълтата преса, наричайки ги нежелани хора, които мразят президента. 

"Струва ми се, че обществото възприема нас, журналистите като натрапници, като нещо, което в идеалния случай не би трябвало да го има", казва още Миливоевич.

Анжела Миливоевич работи като разследващ журналист в Белград. От 2011 г. работи със Сръбския център за разследваща журналистика (CINS). Тя беше част от екипа, който получи наградата на Европейска преса за 2017 г. за поредица от статии, свързани с корупцията и организираната престъпност в Сърбия. С нея разговаря Дарко Яневич.

Свързани:  Анжела Миливоевич: Журналистите сме врагове в Сърбия 

Правителството контролира ключови медии и журналистиката просто е нежелана. Независимите журналисти са публично заклеймявани като "предатели", казва сръбската разследва журналистка.
Дата: 26.04.2019


 

Сподели в
 

Веднага си признавам, че за Нушка Григорова ми е трудно да говоря и да пиша в минало време. Тази година Българската телевизия ще отбележи своите 60 години живот, а когато Нушка пристъпва нейните студия и апаратни, телевизията е само на 4 години.

21.08.2019/12:00

"ЦСКА-София" заподозря медийна атака под кръста. Червените реагираха остро и с недоволство след информация, че нападателят Али Соу ще бъде продаден в четвъртък.

20.08.2019/18:54

Благой Цицелков е на 26 години, но вече е посетил 50 държави. Заради страстта, с която говори за пътешествията и работата си, репортерът на Bulgaria ON AIR може да бъде определен като журналист по призвание и пътешественик по душа.

20.08.2019/12:00

Известният журналист Валентин Бояджиев написа в социалната мрежа спомен за починалия Жорж Ганчев. Срещата се състояла през 1984 г. Бях командирован в Слънчев бряг на фестивала "Златния Орфей, разказва дългогодишният кадър на "Труд":

19.08.2019/22:20

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 60 гости

Бързи връзки