Начало
 
 

Весислава Антонова: Няма пречка да обединят БНР и БНТ

16.07.2019 /09:02 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Весислава Антонова е опитна колега от в. "Капитал"

Още когато трябваше да бъдат номинирани кандидати за член на Съвета за електронни медии, честно казано, това беше направено „на бърза ръка“.

Ако за единия все пак в документите са се подписали повече депутати от БСП, че издигат неговата кандидатура, за другия еднолично кандидатурата е издигната от председателя на медийната комисия - Вежди Рашидов.

Това каза пред БНР журналистката Весислава Антонова по повод изслушването в Комисията по култура в НС на двете кандидатури за пост в СЕМ от парламентарната квота миналата седмица:

„Имало е по-голяма конкуренция през годините. Освен това, сякаш на кандидатите, които са били предлагани, се е гледала професионалната биография много повече, отколкото сега...

Ако се върнем малко по-назад и видим как изглежда самата медийна комисия, която измисли и одобри правилата, по които да се избират членовете на СЕМ, и какви хора влизат там, ще ни стане ясно, че те са доста далече като чувствителност от медиите.

Пада нивото на конкурсите за СЕМ  

Като журналист, който отразява тази тема, многократно в кулоарите на парламента съм чувала, че това е комисията, в която почти никой не иска да отиде. Години наред виждаме и едно отслабване на регулатора, което е изключително лошо като начин да се конструира тяло, което трябва да избере генералните директори на обществените медии.

Според мен заради това, че СЕМ изглежда по този начин, ние виждаме и падането на нивото на конкурсите - виждаме кой участва, кой се съгласява да си подаде документите, на кого му е приятно да го избере точно този СЕМ, който, знаем, че не е гласувал абсолютно независимо“, допълни журналистката. 

Според Антонова от декември 2018 г. се наблюдава отслабване на обществената телевизия, а и финансова криза в нея. Пред БНР тя обясни:  „Как управляваш нещо най-лесно? Когато то отслабне, когато намалее значението му и когато е зависимо от парите.

Ето една подходяща ситуация, в която отново да бъде реставрирана идеята за обединението на БНТ и БНР. Още повече, че в медийната общност в момента няма толкова голяма критична маса от хора, които да се противопоставят на тази идея, както преди няколко години, както през 2008-а, когато може би за последно съвсем активно се обсъждаше това.

Кой би написал нов медиен закон? 

Не съм убедена, че сега ще има толкова много и журналисти, и хора от медийния пазар, които да протестират срещу идеята за сливане на БНТ и БНР. Това прави една много добра услуга на властта - те да активират този свой план, който, според мен, много отдавна седи в чекмеджето я на Министерски съвет, я на някоя парламентарна комисия…“ 

Антонова е категорична, че на медийния пазар у нас „отслабва конкуренцията, съвсем видимо. Има безалтернативност на този пазар“. Тя коментира също, че не е сигурна кои експерти биха написали нов Закон за медиите, ако се стигне до това: 

„Защото те сядат, подготвят един добър текст, обсъждат го с общността, тя възприема част от идеите и на входа на парламента влиза един текст, но на изхода на парламента излиза съвсем друг, променен текст.

Тези хора считат, че имената им са употребени и с тях е злоупотребено по някакъв начин. Не виждам властта как ще намери енергия и в кои хора ще намери енергия да пишат този закон - може би такива, които са ѝ много изгодни и които ще напишат такъв закон, който да ѝ върши работа. И защо в него да не се включва и точката за обединението на медиите“, коментира журналистката. 

Радиото се е утвърдило като медия с повече независими гласове и сливане с БНТ със сигурност ще неглижира едната медия, обобщи Антонова.

Свързани:   Весислава Антонова: Не трепваме от доклада на „Репортери”

България не само е на 109-о от 180-те места в годишната класация за свобода на словото на „Репортери без граници“, но е и първата, с която започва категорията „Лошо състояние на свободата на медиите“.
Дата: 29.04.2017

Весислава Антонова поставя тъжна диагноза на журналистиката

“Когато медиите не са коректив на властта, те често стават нейна жертва“, заявява Весислава Антонова - журналист и председател на Центъра за развитие на медиите.
Дата: 29.01.2017


 

Сподели в
 

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

За 6-а година сайтът за детско-юношески спорт Viasport.bg организира анкета за определяне на най-добрия млад спортист на България. Тя се осъществява със съдействието на Фондация „Играй с Развитие“.

07.12.2019/09:06

Депутатите одобриха бюджетите на БНР, БНТ и БТА. Според разчетите през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия - 70 907 100 лв.

06.12.2019/09:05

Десетки гневни ислямисти обсадиха сградата на независим пакистански вестник в столицата Исламабад, блокираха входа за няколко часа, като заплашиха персонала и поискаха редакторът да бъде обесен, предаде АП.

05.12.2019/09:04

Следващият Световен конгрес на информационните агенции за първи път ще се състои в Африка, решиха в Лондон участниците в Световния съвет на информационните агенции (ССИА).

04.12.2019/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки