БНТ първо трябва да получи нова програмна схема

16.07.2019 /12:00 | Автор : Иван Гарелов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


БНТ ветеранът Иван Гарелов

Традиционно през лятото телевизиите подготвят есенните си програми, с които ще влязат в битката за вниманието на зрителите. Летните програми са леки, с повторения и временно спиране на политическите и публицистични предавания.

Нетрадиционно тази година е напрежението и неизвестността относно намеренията на новите собственици и началници. Някои от тях са вече известни, за други вървят слухове.

Какви проблеми ще възникнат от разместванията на водещи лица и на цели предавания? В каква обстановка ще преминат изборите през есента? Какво ще бъде поведението спрямо телевизиите на политиците, сред които също има значими промени, а се очакват и нови.

Неминуемо е да започна с БНТ, за която се пише и говори повече след избора на Емил Кошлуков за директор на обществената телевизия.

Медията трябва да излъчва стабилност  

Публичното изнасяне на фактите за финансовия колапс, в който се намира БНТ, наложи при обсъждането на концепциите на кандидатите да се говори предимно за финансови икономии, които те можели да направят, като едно от главните средства те виждат в спирането на някои скъпо струващи предавания.

Такива идеи са добра храна за медиите, търсещи сензации, но не решават проблема в неговата цялост. Емил е достатъчно умен и познава вече БНТ отвътре, за да се впусне бързо в мащабни промени.

Периодът е предизборен и от телевизията се иска преди всичко да излъчва стабилност и да не предизвиква обществени скандали.

Големият проблем на БНТ е, че програмата й е формирана през годините по елементарната формула - някоя личност или група благодарение на връзките получава квадратче в програмата и макар функцията на предаването да е изчерпана отдавна, не можеш да ги помръднеш оттам.

Не са чак толкова много ненужните кадри  

И затова им даваш да правят нещо друго. Наистина не е уместно да се съкращава поголовно персоналът, не само защото ще предизвика вълнения, а и защото могат да „изгорят“ ценни хора. Трябва да се рестартира телевизията в нейната цялост.

Най-напред въз основа на проучвания на аудиторията и в изпълнение на обществените функции на БНТ да се изготви нова програмна схема. Въз основа на нея да се формира и структурата – според задачите да се определят подходящите хора.

Тогава може да се окаже, че ненужните не са толкова много. Това изисква доста труд и твърдост срещу опити за влияние и външен диктат. После е лесно – работи и събирай плодовете.

Паралелно с това трябва да се реши най-после как да се финансира обществената телевизия, за да не е зависима от властта. Може ли Кошлуков да реши тази задача? На първо време той трябва да стегне телевизията да изпълни достойно своята мисия за обективното отразяване на изборите през октомври. Със сигурност ще бъде оценяван критично от тази гледна точка. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Веднага си признавам, че за Нушка Григорова ми е трудно да говоря и да пиша в минало време. Тази година Българската телевизия ще отбележи своите 60 години живот, а когато Нушка пристъпва нейните студия и апаратни, телевизията е само на 4 години.

21.08.2019/12:00

"ЦСКА-София" заподозря медийна атака под кръста. Червените реагираха остро и с недоволство след информация, че нападателят Али Соу ще бъде продаден в четвъртък.

20.08.2019/18:54

Благой Цицелков е на 26 години, но вече е посетил 50 държави. Заради страстта, с която говори за пътешествията и работата си, репортерът на Bulgaria ON AIR може да бъде определен като журналист по призвание и пътешественик по душа.

20.08.2019/12:00

Известният журналист Валентин Бояджиев написа в социалната мрежа спомен за починалия Жорж Ганчев. Срещата се състояла през 1984 г. Бях командирован в Слънчев бряг на фестивала "Златния Орфей, разказва дългогодишният кадър на "Труд":

19.08.2019/22:20

Едно число, а именно 111, ми е любимо, защото то е напълно фалшиво като опит за измерване на нещо, описано по-долу. Това било мястото на България по свобода на словото в света според групировката „Репортери без граници“.

19.08.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 64 гости

Бързи връзки