Начало
 
 

БНТ първо трябва да получи нова програмна схема

16.07.2019 /12:00 | Автор : Иван Гарелов | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


БНТ ветеранът Иван Гарелов

Традиционно през лятото телевизиите подготвят есенните си програми, с които ще влязат в битката за вниманието на зрителите. Летните програми са леки, с повторения и временно спиране на политическите и публицистични предавания.

Нетрадиционно тази година е напрежението и неизвестността относно намеренията на новите собственици и началници. Някои от тях са вече известни, за други вървят слухове.

Какви проблеми ще възникнат от разместванията на водещи лица и на цели предавания? В каква обстановка ще преминат изборите през есента? Какво ще бъде поведението спрямо телевизиите на политиците, сред които също има значими промени, а се очакват и нови.

Неминуемо е да започна с БНТ, за която се пише и говори повече след избора на Емил Кошлуков за директор на обществената телевизия.

Медията трябва да излъчва стабилност  

Публичното изнасяне на фактите за финансовия колапс, в който се намира БНТ, наложи при обсъждането на концепциите на кандидатите да се говори предимно за финансови икономии, които те можели да направят, като едно от главните средства те виждат в спирането на някои скъпо струващи предавания.

Такива идеи са добра храна за медиите, търсещи сензации, но не решават проблема в неговата цялост. Емил е достатъчно умен и познава вече БНТ отвътре, за да се впусне бързо в мащабни промени.

Периодът е предизборен и от телевизията се иска преди всичко да излъчва стабилност и да не предизвиква обществени скандали.

Големият проблем на БНТ е, че програмата й е формирана през годините по елементарната формула - някоя личност или група благодарение на връзките получава квадратче в програмата и макар функцията на предаването да е изчерпана отдавна, не можеш да ги помръднеш оттам.

Не са чак толкова много ненужните кадри  

И затова им даваш да правят нещо друго. Наистина не е уместно да се съкращава поголовно персоналът, не само защото ще предизвика вълнения, а и защото могат да „изгорят“ ценни хора. Трябва да се рестартира телевизията в нейната цялост.

Най-напред въз основа на проучвания на аудиторията и в изпълнение на обществените функции на БНТ да се изготви нова програмна схема. Въз основа на нея да се формира и структурата – според задачите да се определят подходящите хора.

Тогава може да се окаже, че ненужните не са толкова много. Това изисква доста труд и твърдост срещу опити за влияние и външен диктат. После е лесно – работи и събирай плодовете.

Паралелно с това трябва да се реши най-после как да се финансира обществената телевизия, за да не е зависима от властта. Може ли Кошлуков да реши тази задача? На първо време той трябва да стегне телевизията да изпълни достойно своята мисия за обективното отразяване на изборите през октомври. Със сигурност ще бъде оценяван критично от тази гледна точка. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Добър вечер, драги зрители! Аз съм вашият специален Бойко Борисов. Както виждате, излъчвам директно от камината в Белия дом! По-точно - аз съм НА камината на Дони, на Тръмп, на американския президент!

08.12.2019/12:27

Филмът „Мистър Джоунс“ на легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд тръгна тази седмица по българските киноекрани. Лентата е посветена на уелския журналист Гарет Джоунс (1905-1935) и е с номинация за "Златна мечка" за най-добър филм в Берлин 2019 г.

07.12.2019/12:16

Здравният репортер на "Хоризонт" Гергана Хрисчева получи годишната награда за радиожурналистика „Даниела Сеизова - в името на живота“ на Фондация „Български пациентски форум“.

06.12.2019/18:51

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар и ръководителката на бюрото за Балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря с Адес-Мевил.

06.12.2019/12:00

Някои детайли около убийството на Дафне Галиция са ужасяващи. Приличат на история от филм за мафията. Уликите водят пряко към малтийския премиер Джоузеф Мускат и най-близкото му обкръжение.

05.12.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки