Начало
 
 

Опозицията обвини „вдъхновилите” обстрела по телевизия „112 Украйна”

16.07.2019 /15:25 | Източник: pogled.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Логото на мишената „112 Украйна”

Екипът на партията „Опозиционна платформа - за живота”, чийто лидер е Юрий Бойко, смята, че отговорността за обстрела на телевизионния канал „112 Украйна” се пада на президента Владимир Зеленски и на главния прокурор Юрий Луценко.

„Подбудителите на този терористичен акт подстрекават враждебност към редица украински телевизионни канали, включително „112 Украйна”, се казва в изявлението на партията.

Според представителите на партията извършителите на нападението са „национални радикали, които са почувствали пълната си сигурност и безнаказаност по време на президентството на Петро Порошенко”.

„Днес, след изявленията на президента Зеленски и главния прокурор Луценко, се убедихме, че в страната нищо не се е променило”, се подчертава в изявлението. 

От своя страна ръководителят на Националния съюз на журналистите на Украйна Сергей Томиленко заяви, че обстрелът от гранатомета на сградата на телевизия „112 Украйна” е поредният акт на сплашване на всички украински журналисти.

Томиленко нарече инцидента скандален и подчерта, че обикновено полицията в такива ситуации само си дава вид, че върши работа. Според Томиленко самите правоприлагащи органи на Украйна създават определен фон за подобни незаконни действия.

В събота вечер, сградата на канал „112 Украйна” бе обстреляна с гранатомет. Инцидентът е квалифициран като терористичен акт. В Киев в момента се провежда специална полицейска операция за арестуването на стрелците.

В четвъртък главният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че телевизионният канал „112 Украйна” ще бъде отговорен, ако филмът „Неразказаната история на Украйна” на американския режисьор Оливър Стоун бъде излъчен в ефир.

Свързани:   Обстреляха телевизия в Киев, за да не излъчва филм на Оливър Стоун за Украйна

Нападател стреля с ръчен противотанков гранатомет (РПГ) по украинска телевизия 112 в столицата Киев. По сградата са нанесени щети, информира АП.
Дата: 14.07.2019


 

Сподели в
 

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15

Според последни данни, докато децата от 3 до 13-годишна възраст гледат средно около час и половина телевизия, над 60-годишните стоят пред апарата средно от 5 до 6 часа дневно. А това вече буди тревога.

17.08.2019/14:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 96 гости

Бързи връзки