Начало
 
 

Франция със закон реже свободното слово в интернет

15.08.2019 /18:51 | Автор : Джудит Бергман | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Джудит Бергман*

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

Законопроектът дава на платформите за социални медии 24 часа, за да премахнат „омразното съдържание“ или рискуват глоби до 4 на сто от глобалните им приходи.

Законопроектът отиде във френския Сенат и може да стане закон след лятната почивка на парламента.

Ако това стане, Франция ще бъде втората държава в Европа след Германия, която ще приеме закон, който прави социалната медийна компания директно да цензурира своите потребители от името на държавата.

Знаейки, че обикновена публикация във Facebook може да ви свърши пред съдия в съда, е много вероятно да поставите решаващ амортисьор върху желанието на всеки да говори свободно. 

Ако споразумението на Facebook с Франция бъде възпроизведено от други европейски страни, всичко, което е останало от свободата на словото в Европа, особено в интернет, вероятно ще изсъхне бързо.

През май Франция призова за засилен държавен надзор над Facebook. Сега социалната мрежа се съгласи да предаде на френските съдии идентификационните данни на френски потребители, заподозрени в реч на омраза в своята платформа.

Сега „речта на омразата“ – речта, която не се придържа към официалната политическа коректност, е удобно етикетирана – изглежда е сравнима с тероризма, с физическото насилие, с престъпността като цяло.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг коментира това по следния начин: „Надявам се, че френското предложение може да се превърне в модел, който може да се използва в целия ЕС“. Франция е първата и засега единствена държава, сключила такова споразумение с Facebook. 

Германците се автоцензурират  

Съвсем наскоро излезе проучване, направено в Германия, което показва, че 2/3 от германците са „много внимателни“  кои теми обсъждат публично и най-вече какво и кого критикуват.

Ислямът и мигрантите са най-чувствителните теми и германците инстинктивно ги избягват в коментарите си по социалните мрежи. 

Знаейки, че една-единствена публикация във Facebook, независимо колко безобидна ви изглежда, може да свърши на скамейката в наказателния съд, е много вероятно да поставите предпазна стена пред желанието да говорите свободно това, което мислите. (Със съкращения)

---
*Джудит Бергман е адвокат, политически анализатор и старши сътрудник в Института Гейтстоун

 

Сподели в
 

Мъжът, играл ролята на посредник в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк, обвини богатия бизнесмен Мариан Кочнер, че е поръчал убийството, предаде АФП.

16.01.2020/15:25

Медиите няма как да премълчават тежките криминални престъпления, но могат да поставят граници при представянето на детайлите.

15.01.2020/15:25

Големите амбиции на Слави Трифонов да направи общественозначима телевизия се сгромолясаха с гръм и трясък. Програмата, която Слави предлага, е достойна за кабеларка, заради което никоя значима звезда не иска да се изявява в ефира й.

13.01.2020/15:25

В милата ни татковина всеки е готов да оплюе и малкото, което сме постигнали. Вместо да се радваме за 9-ото място на Григор, Мико, Алекс Лазаров, Адриан и Алекс Донски, започнахме да се бием кой има право да вдигне байрака най-високо.

12.01.2020/17:15

Кръстина Иванова е гост в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“. Завършила техникум по текстилна техника, учила в Националната спортна академия.

11.01.2020/16:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки