Начало
 
 

Франция със закон реже свободното слово в интернет

15.08.2019 /18:51 | Автор : Джудит Бергман | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Джудит Бергман*

В началото на юли Националното събрание на Франция прие проектозакон, предназначен да ограничи речта на омразата онлайн. Под този претекст обаче може да се прилага директна цензура, сочи авторката Джудит Бергман.

Законопроектът дава на платформите за социални медии 24 часа, за да премахнат „омразното съдържание“ или рискуват глоби до 4 на сто от глобалните им приходи.

Законопроектът отиде във френския Сенат и може да стане закон след лятната почивка на парламента.

Ако това стане, Франция ще бъде втората държава в Европа след Германия, която ще приеме закон, който прави социалната медийна компания директно да цензурира своите потребители от името на държавата.

Знаейки, че обикновена публикация във Facebook може да ви свърши пред съдия в съда, е много вероятно да поставите решаващ амортисьор върху желанието на всеки да говори свободно. 

Ако споразумението на Facebook с Франция бъде възпроизведено от други европейски страни, всичко, което е останало от свободата на словото в Европа, особено в интернет, вероятно ще изсъхне бързо.

През май Франция призова за засилен държавен надзор над Facebook. Сега социалната мрежа се съгласи да предаде на френските съдии идентификационните данни на френски потребители, заподозрени в реч на омраза в своята платформа.

Сега „речта на омразата“ – речта, която не се придържа към официалната политическа коректност, е удобно етикетирана – изглежда е сравнима с тероризма, с физическото насилие, с престъпността като цяло.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг коментира това по следния начин: „Надявам се, че френското предложение може да се превърне в модел, който може да се използва в целия ЕС“. Франция е първата и засега единствена държава, сключила такова споразумение с Facebook. 

Германците се автоцензурират  

Съвсем наскоро излезе проучване, направено в Германия, което показва, че 2/3 от германците са „много внимателни“  кои теми обсъждат публично и най-вече какво и кого критикуват.

Ислямът и мигрантите са най-чувствителните теми и германците инстинктивно ги избягват в коментарите си по социалните мрежи. 

Знаейки, че една-единствена публикация във Facebook, независимо колко безобидна ви изглежда, може да свърши на скамейката в наказателния съд, е много вероятно да поставите предпазна стена пред желанието да говорите свободно това, което мислите. (Със съкращения)

---
*Джудит Бергман е адвокат, политически анализатор и старши сътрудник в Института Гейтстоун

 

Сподели в
 

Давайте да я закриваме тая българска журналистика! Лично ще започна да копая, преди и аз да бъда ритуално закопана редом със своите колеги. Някога в училище ни учеха какъв престиж е било през вековете да бъдеш журналист.

15.09.2019/14:04

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатите на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъдат увеличени от 3 на 5 години.

14.09.2019/14:01

„Още в първото издание на предаването „Неделята на NOVA” ще покажем мои журналистически разследвания за далавери в местната власт, здравеопазването и други области от обществения спектър”, каза журналистът Васил Иванов.

13.09.2019/15:25

All Channels Communications Group обяви старта на новата медийна агенция - Connected. Тя ще бъде петата самостоятелна агенция в рамките на компанията.

12.09.2019/15:25

Най-голямата организация на журналисти на Стария континент разпространи преди дни позиция, с която призова властите в страната да не оказват натиск над журналистите при отразяването на избора на Иван Гешев за следващ обвинител No1.

11.09.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки