Начало
 
 

Ангел Бончев – от журналистиката до православните ценности

18.08.2019 /10:59 | Източник: kozloduy-bg.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ангел Бончев

От 2006 г. Ангел Бончев е част от екипа на ТВ Европа. В кариерата си има над 30 000 новинарски емисии и стотици репортажи на най-различни теми. През 2014 г. отразява срещата на върха на ЕС в Атина, а голямата му страст са пътуванията и създаването на филми, посветени на православието.

 „Първият направих за една от най-обичаните български актриси Надя Тодорова и го кръстих „Голямата актриса на малките роли“. Вторият посветих на моя закрилник свети Нектарий и се казва „Чудотворецът свети Нектарий“. През 2015-а създадох третия си филм – „Светият град – Асеновград“, посветен на моя роден град. Това е и първият в света православен филм, представян в Европейския парламент в Брюксел“.

Ангел Бончев тази година получи и годишната награда на Вип Комуникейшън в категорията журналист-писател. Тя бе връчена именно на автора на детските книги „Св. Лука Доктора“ и „Светецът светкавица“, както и за възрастни „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“.

„Наградата се връчва на Ангел Бончев за изключителния му принос в образоването на децата в православните ценности чрез книгите му за свети Лука Кримски и свети Ефрем Нови, който чрез животът на светиите дава добрия пример за подражание у подрастващите“, обяви преди връчване на наградата президентът на Вип Комуникейшън Патриция Кирилова.

Кой е Свети Ефрем Нови?

„Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“  е най-новата книга на журналиста Ангел Бончев, която съдържа животът, чудесата, акатист, молебен канон и молитви към светеца и вече е разпространена в някои от храмовете в страната. Четивото излиза на българския пазар с благословението на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, Гърция, където е живял и пострадал мъченически Ефрем Нови през 15 век.

Това е книга за силната вяра на един монах, който чрез ангелския си живот и мъченичество е достигнал до святост. Дарът на чудотворството даден му от Бога е удивителен.  Народът на Гърция го е нарекъл светец-светкавица,  защото светкавично отговаря на прозбите на призоваващите го. Свидетелствата за повечето извършени от свещеномъченика  чудеса, говорят за мигновения отговор на молитвите.

„Иконата на Свети Ефрем Нови за първи път гостува в Козлодуй“, разказва Бончев. „Хората от вашия град са благословени с това, че може един толкова голям светец да посети, да благослови и да престои един ден в Козлодуй. Мощите идват от Гърция, откъдето е и самият светец. Той е живял XIV и XV век. Роден е XIV – загинал е XV век мъченически от турците 1426 година, след зверски мъчения, закачен на една черница, обърнат с главата надолу.

В продължение на осем месеца и половина е бил мъчен по различен начин, но както казах – вече краят му е настъпил обесен на една черница с главата надолу. И във всичките му стави е имало пирони. Цялото му тяло е било прободено с куки, с различни шишове, той е бил обезобразен. Краят му е настъпил с една горяща факла, която му е била забита в пъпа и просто целият в тази част е бил обгорен.

Силата на иконата

Питаме Ангел Бончев каква е силата на иконата. „Силата не идва от иконата. Силата идва от вярата на всеки един човек. С каквато вярва се обърнем към иконата – такъв отговор ще получим от Бога. Чудесата се вършат само и единствено от Бог – по молитвите на различни светии – с различната благодат, която им е дадена. В случая Свети Ефрем Нови е популярен с това, че неговите чудеса са изключително бързи.

На нас, хората, не ни е дадено да знаем защо, но просто фактите, които виждаме пред очите си – за много хора, които дори по време на молитвата пред иконата – някой им звъни и им казва – случило се е това и това – за нещо, за което те в момента се молят. Стотици са тези случаи… Дори в България вече има много свидетелства за чудеса, които са се случили по молитвите на Великомъченик и чудотворец Свети Ефрем Нови.

Неговият манастир, където той е прекарал последните 27 години от живота си, и където е намерил смъртта си, и където в днешно време се намират неговите мощи – едно малко, и много красиво градче до Атина, което се казва Неа Макри, в манастира „Благовещение на Престева Богородица“. Този манастир е един от най-старите в Гърция, датиран е от X-ти век. В годините много пъти е бил разрушаван – днес той е една перла. Един много красив манастир, изключително добре поддържан. Хора от цяла Гърция, от Румъния, където е изключително почитан, от Македония, от Сърбия и от Русия, дори от Грузия се стичат, за да измолят нужното им – за живота им, или да се върнат, за да благодарят на Свети Ефрем“, разказва Ангел Бончев.

Иконата помага да се замислим

„Следващата спирка на иконата след Козлодуй е в Ботевград. В Ботевград не беше в плановете иконата да бъде изложена за поклонение, но след трагедията от 19-ти март, където мъж уби жена си, и след това се самоуби, ние взехме решение, че трябва да се направи един молебен не само за здраве, но и за вразумление на народа, тъй като имаме нужда малко да се поспрем, малко да се замислим кое е важното в живота, кое е ценното в живота. Кои сме ние – да се опомним, да ударим спирачката на живота. Да се замислим за всичко това.

И защо с иконата на Свети Ефрем Нови? Защото, както вече  казах, всички свидетелства са за това, че неговите молитви се чуват много бързо. На нас ни трябва много бързо да направим това – да спрем и да се замислим, защото знаете ли – само в рамките на две седмици в Ботевград са станали четири самоубийства. И едно от тях е това – на мъжа, който уби жена си.

Видяхме в цялата страна какво се случва в Габрово – как две деца се дърпаха като животни и се биеха. Видяхме какво се случва в един от класовете в Ловеч. Наскоро, това не стана много известно, но в Южна България, някъде около или в Благоевград, син уби баща си. Крайно време е ние да се обърнем към Бог, да чуем какво Той ни казва – че трябва ние най-вече да се обичаме – един с друг.

А, ако се обичаме, ако слушаме какво ни казва Бога и ако се обичаме – тогава такива неща няма да се случват. Ние ще се замислим, когато се изнервим, и евентуално сме разярени, какво може да се случи от едно наше действие, ако ние държим нож в ръка, или пистолет. Така че Бог и светиите са за това – да ни помагат. Най-вече светиите. Бог, като наш Създател, ни е дал светиите – като едни патерици около нас, с които ние да вървим и да крачим в тежкия живот. И, много се надявам, наистина, че… Не само се надявам, а и вярвам, и съм сигурен, че ще се чуе за чудеса на Свети Ефрем и в Козлодуй. Нека хората да опознаят Свети Ефрем, нека хората да се обръщат молитвено към Свети Ефрем“.

Да го опознаем от книгите

По-подробно хората могат да се запознаят със Свети Ефрем от книгите на Ангел Бончев. „Книгата „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“  може да се намери в Козлодуй, в храма „Света Троица“.

За детската си книга „Светецът светкавица“ Бончев казва, че на нея обръща изключително голямо внимание. „Защото  ако онези хора, които се бяха самоубили, и тези, които отнемат други човешки животи – ако те в детството си бяха запознати с Бога, бяха близки с Бога и знаеха, че да убиеш е тежък грях… А, да не говорим за самоубийството. Тоест ние се явяваме (убивайки и самоубивайки се) в ролята на Бог. По този начин ние решаваме дали да отнемем живот, или да оставим този живот, а на нас това не ни е дадено като право.

Затова от тази книга и не само от моите книги, а от всички детски православни книги децата могат да научат много повече, отколкото ако гледат Батман, Спайдърмен, или някой друг от тези новите герои. Защото едно дете в Щатите наскоро е облякло един костюм на Спайдермен и е скочило, мислейки, че ще полети – както е летял героят.

А другата книга – ето тази, за възрастни, е допълнена с чудеса, които са се случвали и в България. Вътре има едно чудо на жена от Пловдив, вътре има чудо на жена от Шумен. Има и едно чудо от пловдивско село. В тази книга се съдържа всичко за Свети Ефрем – житието, история на намиране на мощите му, история на манастира, в който е живял, историята за мощите му. Има история на първата икона – изографисването на първата икона, защото там е доста любопитно също.

А относно чудесата – вътре има чудеса на хора, които са показани с лицата си. Тук можем да видим хората с техните лица. Ето – това е жената, чиито крак е пострадал през 2017 година през месец декември, една година е била на легло. След като се е запознала със Свети Ефрем и му се е молила – след една година – тя вече е на проходилка. И тя казва, тук вече може да бъде прочетено как тя казва: „Аз вече мога да се обслужвам сама. Получих внушение, че трябва да взема още едно мнение. Още на другия ден заминах за София, приеха ме в болница, оперираха ме, и на 36-тия ден след операцията  аз станах“.

Това не са случайни неща, които се случват просто ей така“, разказва Ангел Бончев. „Вече има много хора, които ми се обаждат по телефона, и ми казват „Ние, толкова го обикнахме, че Свети Ефрем Нови се превърна в светия на нашето семейство. Те си го приемат така и цялото семейство се обръщат молитвено към него. Виждаме чудесата на Свети Ефрем всеки ден. Вярвайте – една искрена молитва нещата се случват. Но някой път може да не ни се случи това, което искаме ние, дори и да сме се молили, и това отново може да е чудо. Защо? Защото Бог знае по-добре кое е добро за нас“…

 

м.л.

Сподели в
 

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

Първото събитие по повод наближаването на Китайската Лунна Нова година – Годината на Металния плъх, е концертът, който ще се състои на 15 януари т.г. в столичната зала „България”. Той е организиран от посолството на КНР у нас със съдействието на Столична община и министерството на културата.

09.01.2020/16:16

На 9 януари от 18:00 часа в галерия „Дебют“ в София се открива първата самостоятелна изложба на Ивайло Стоименов със заглавие „Медитация върху обект чрез фотография и композиция“.

09.01.2020/12:00

Потвърдена е автентичността на неизвестни стихове, писма и документи на Пейо Яворов, които са притежание на частно лице. Ръкописите са разчетени от доц. Милкана Бошнакова, историк и архивист, специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия.

08.01.2020/17:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки