Финландско издание е очаровано от Капана на Пловдив

19.08.2019 /18:55 | Източник: trafficnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емблематичен кадър от Капана

Какво можете да видите в Пловдив и как можете да опознаете града в целия му чар за един уикенд разказва в 2 поредни материала финландското онлайн издание biginfinland.com.

Двудневното пътешествие на журналистите започва от Капана и неговите малки улички като лабиринти, кафетата, занаятчиите и ресторантчетата. 

Първата спирка е заведение за хапване, в което опитват от вкусната домашна храна, приготвена от двамата млади собственици.

„Оттам потеглихме на обиколка в света на изкуствата и занаятите през Капана. В допълнение към живописните ниски сгради в района, изпъстрени с кафенета и барове, битка с графити творбите си водят двама от най-важните улични художници в България – Стерн и Насимо, пише PlovdivTime.bg.

Посетихме ателието за кожени изделия на Джована, както и художествената галерия”, разказват авторите на репортажа.

В първия ден те изработват ключодържател, сдобиват се с магнит за спомен, пият кафе в квартала, за да стигнат до една от знаковите забележителности на Пловдив – Античния театър.

„Мястото е нещо уникално”, отбелязва изданието. След това приключението продължава в нощния купон в Капана и в центъра на града, както и в Стария град сред емблематични сгради, някои от които превърнати в музеи и галерии. Капана е възхитителен, отбелязват усещанията си от първия ден на пребиваването в Пловдив.

През втория ден пътешествениците се включват в една от безплатните обиколки на Пловдив, която продължава около 2 часа из Стария град и неговите къщи, които будят възхищение. Авторът отбелязва впечатленията си от музея и галерия „Филипополис”, Балабановата къща, къща Хиндлиян, Рахат тепе и ресторантчето там.

„Настанихме се на една от многото маси там и можехме да наблюдаваме залеза, докато вечеряхме. Поръчахме един от специалитетите там, пихме българска бира и ракия, за да се потопим в атмосферата на ресторанта”, разказва авторът.


 

Сподели в
 

ЕС предоставя 4,175 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, съобщи Европейската комисия в Брюксел.

15.09.2019/15:35

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50

Австрийски журналист и студент, обвинен за членство в левичарска терористична група в Турция, е оправдан, заяви адвокатът му. Макс Цирнгаст пише за чужди медии, включително за крайно ляво германско списание.

12.09.2019/16:50

Фейсбук и Инстаграм блокираха акаунти в социалните медии на 2 италиански неофашистки групи и някои от техните активисти поради нарушаване на политиките на платформите срещу разпространяване на омраза, съобщи Фейсбук.

11.09.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки