Bulgaria ON AIR преразказва за репортера си Благой Цицелков

20.08.2019 /12:00 | Източник: bgonair.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Благой Цицелков е журналист по наследство, пътешественик по душа

Благой Цицелков е на 26 години, но вече е посетил 50 държави. Заради страстта, с която говори за пътешествията и работата си, репортерът на Bulgaria ON AIR може да бъде определен като журналист по призвание и пътешественик по душа.

Любовта към двете е наследствена, пише в оригиналния авторски текст Az-jenata.bg.

„Майка ми работеше в седмичник, който излизаше в четвъртък, и всяка сряда се прибираше с току-що отпечатани вестници. Баща ми работеше като главен редактор в друг вестник, който се печаташе в събота“, разказва Благой и допълва:  

"Вкъщи постоянно миришеше на хартия. Исках да стана художник, 10 години се занимавах с иконопис, учех в училище с профил „Графичен дизайн“. Но в същото време виждах колко плюсове дава журналистиката и започнах да се увличам от това, че журналистите откриват детайли, които остават скрити за повечето хора“, спомня си Благой.

Страстта към пътуванията журналистът наследява от дядо си, който бил треньор на националния отбор по лека атлетика, работил с едни от най-големите имена в спорта, сред които Стефка Костадинова.

„Завиждах на дядо ми, защото беше обиколил целия свят. Разказваше ми в кои страни е бил, къде има приятели. Скоро бях в Южна Корея. С говорителя на Сеул се заговорихме за олимпиадата и аз споделих, че дядо ми е бил на игрите през 1988 г. Оказа се, че въпросният човек познава дядо ми“.

И тъй като за Благой журналистиката е призвание, всяко негово пътуване намира отражение и в работата му. Заинтригуван от специалитета пхенянски студени спагети, се разровил в интернет за историята им.

„Когато разбрах, че лидерите на Северна и на Южна Корея са яли тези пхенянски студени спагети и прочетох вълнуващата история на ресторанта, наричан „Посолството на Северна и Южна Корея“, реших, че искам да я разкажа“, спомня си репортерът на Новините ON AIR.

Въпреки че прословутите спагети имат силата да накарат лидерите на две враждуващи страни да седнат на една маса, Благой признава, че емблематичното ястия от елда, с круша и яйце, не е особено вкусно, но пък става причина за филма му „Спагети на помирението“ излъчен в поредицата „Историите ON AIR“.

Свързани:   Благой Цицелков преподава за „Журналисти в училище”

За VI пореден път инициативата на Фонд „Валя Крушкина“ - „Журналисти в училище“, среща журналисти и ученици в обща мисия срещу фалшивите новини.
Дата: 17.05.2019


 

Сподели в
 

Едно от най-гледаните обзорни предавания в българския ефир с водещ Светослав Иванов започва новия си сезон от 15 септември по bTV.

15.09.2019/12:17

9 години и 6 месеца. Толкова време трябва да престои в затвора Сепиде Голиан съгласно присъдата на техеранския Ислямски революционен съд от 7 септември.

14.09.2019/12:16

“Аз съм радио-човек. Радиото ми дава свобода”. Това казва за себе си Силвия Великова преди години в свое интервю. Съвсем наскоро пък пред БНР заявява, че “радиото е най-свободната медия”.

13.09.2019/12:00

Известният американски фотограф от швейцарски произход Робърт Франк е починал на 94-годишна възраст в Канада, съобщава АФП.

12.09.2019/18:54

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на "Дума" (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време".

12.09.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки