Глобално споразумение за свободата на медиите обвързва с гаранции за медийна независимост

20.08.2019 /10:18 | Автор : Ирина Недева/БНР | Източник: БНР/Ирина Недева Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Входът към Printworks където се проведе Глобалната конференция за защита на свободата на медиите. Снимка: Ирина Недева

Великобритания и Канада поставиха началото на глобална инициатива за защита на свободата на медиите на първо по рода си подобно събитие в Лондон през юли, с цел правителствата да се договорят за методи за защита на медийната свобода и санкции за тези, които я нарушават. Какви са целта, отзвукът и заявката в подобна инициатива?

„Това, което има значение, е информацията, а не това, което вие или някой си мисли за нея“ -  този цитат от убитата в Русия журналистка Ана Политковская, посрещаше пред Printworks, където се провеждаше конференцията, участниците от над 120 държави: външни министри, правителствени представители, над 1500 журналисти, активисти и експерти от академиите. 

Те бяха събрани в Лондон по инициатива на Великобритания и Канада за пръв път в подобен формат, в търсене на нови механизми за сигнализиране и реакция при погазване на свободата на медиите.

Последната по време глобална инициатива на Джеръми Хънт, тогава все още външен министър на Великобритания, който заедно с канадската външна министърка Кристия Фрийланд представи Глобалното споразумение за свободата на медиите, обвързващо подписалите го страни да „говорят открито и да предприемат действия заедно”.

"Днес изпращаме звучното послание, че свободата на медиите не е само ценност на Запада, а е универсална ценност. Свободните медии предпазват обществата от злоупотребата с власт...", посочи Хънт и допълни: "Най-силната предпазна мярка срещу тъмната страна на властта са отчетността и контролът, който упражняват свободните медии".

Примерът е ясен - от 10-те най-прозрачни страни в света, 7 са и на първите позиции по свобода на медиите, а ако погледнем откъм дъното на класацията на "Прозрачност без граници" виждаме, че най-тежко корумпираните страни са тези, които са най-непрозрачни и там медиите са в лоша форма и под контрол.

"Обединеното кралство заедно с нашите партньори Канада решихме, че трябва да действаме, защото свободата на медиите е тази тънка линия, която отличава отворените от затворените общества".

Според Джъръми Хънт страните, които заглушават критичните журналистически гласове и свободата на медиите трябва да бъдат принудени да плащат „дипломатическа цена“.

Външната министърка на Канада Кристия Фрийланд обърна внимание върху факт, който правителствата имат склонност да забравят: че медиите не са, за да венцеславят политиците, а да ги държат под око.

"Моeто първо работно място беше като журналист в края на 80-те и началото на 90-те години в Съветския съюз, който престана да съществува, докато бях там. Да видя отвътре как един грандиозен тоталитарен режим се срутва, дълбоко формира моето мислене за демокрацията и за нуждата от смели журналисти. Журналистите държат под око правителствата и ги задължават да са отговорни и отчетни. Това може да не ни харесва, особено когато срещаме критика за работата, която знаем какви усилия ни е струвала, но това е абсолютно необходимо за демокрацията", подчертава Кристия Фрийланд, водена от ръзбирането, че "демокрацията не е само за изборите и само за политиците - става дума за много по-широка мрежа от институции, включително живото и шумното гражданско общество и свободните и независими медии". Затова журналистите трябва да могат да отразяват фактите свободно, да защитават, показват и търсят истината без страх от отмъщение, репресия, насилие или затвор.

Очаква се списъкът на правителствата, участващи в глобалната коалиция, да бъде обявен на Общото събрание на ООН през септември. От българска страна в конференцията участваше Иван Димов, съветник на външния министър на България Екатерина Захариева.

В Лондон се обяви

учредяването на нов Глобален фонд за защита на медиите, правна подкрепа и обучения за журналисти

които отразяват конфликтни и опасни зони. Фондът ще се администрира от ЮНЕСКО и в него  влизат 3 милиона паунда от Великобритания и 1 милион канадски долара от Канада. Очаква се за в следващите пет години Великобритания да отдели 18 милиона паунда за подобряване на медийната свобода в световен план.  

И защото "добрият журналист трябва да има дебела кожа и добър адвокат", по думите на директора на БибиСи лорд Тони Хол, предизвикали шумно съгласие в залата, освен новият Глобален фонд за защита на медиите, на конференцията в Лондон бе обявен новосъздаденият Независим панел от правни експерти, които ще предлагат правни и други инициативи на правителствата,  за да ги подпомагнат в предотвратяването и справянето с ефектите от злоупотребите и натиска срещу журналисти. Начело е бившият председател на Върховния съд на Великобритания лорд Нюбергер, а негова заместничка е водещата правозащитна адвокатка Амал Клуни.

Според Амал Клуни свободата на медиите е в упадък навсякъде по света. Журналистите са подложени на натиск не само когато отразяват военни конфликти, но и когато разследват корупция и престъпност, включително и в някои развити демокрации, отбеляза Клуни. 

"Днес само 1 от 10 души живее в общество със свободни медии и страната на Джеймс Мадисън, бащата на американската конституция, е оглавена от човек, който охулва медиите, а това дава сигнал за натиск и злоупотреби с честните журналисти по цял свят".

Организаторите на конференцията, чието продължение ще се проведе в Канада през 2020 г., я определиха като огромен успех, но събитието не премина без противоречия.
Великобритания отказа да акредитира две руски медии: RT (Russia Today) и Спутник с аргумента, че са проводник на дезинформация и на пропагандата на Кремъл. Гласове от публиката, но и на участници изразиха притеснения, че ангажиментите на някои от участващите правителства са само на хартия и могат да служат за измиване на ръцете и съвестта на режими, които системно нарушават свободата на медиите.
Специалният пратеник за свободата на медиите Амал Клуни не се поколеба да засегне от трибуната и чувствителната за Лондон тема, свързана с ареста на създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж и поисканата му екстрадиция от САЩ.

"Обвинението срещу Джулиан Асанж алармира журналистите по света, защото, както каза главният редактор на "Уошингтон поуст", криминализира практики в журналистиката, които дълго време са служили на обществения интерес. С наличието на правителства, които репресират журналистите заради техния критизицъм и упражняват тормоз над техните издатели, както и на правителства, които ограничават онлайн активността на своите критици, виждаме все по-малко острови на свободата на словото по света, където журналистите не са следени, унижавани, заплашвани, тормозени и водени до автоцензура".
Още преди конференцията, 33 организации призоваха моментално да бъдат освободeни задържаните журналисти по света и да се прекрати безнаказаността, на която се радват убийците на журналисти както и свободният достъп до интернет да бъде признат за основно човешко право.
Специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламар предложи създаването на механизъм за разследване на посегателства и натиск срещу журналисти, за да не зависи достъпът до справедливост от компрометирани съдебни институции на национално ниво.
И отново към звездното присъствие на конференцията, защото Амал Клуни е звезда не само под прожекторите на Холивуд като съпруга на американския актьор Джордж Клуни, но и напълно самостойно блести като адвокат в иначе все по-тъмния небосклон на човешките права.
"Наистина съм благодарна на британското и канадското правителство за подкрепата ми като адвокат през годините представляващ журналисти, арестувани по напълно изфабрикувани обвинения".
"За мен е чест е да бъда поканена да допринеса за тази амбициозна и важна кампания да защитаваме журналистите и свободата и независимостта на медиите днес. Дойдох, за да кажа, че подкрепям кампанията на Великобритания и Канада за свободата на медиите, и научих от вас, че вие пък искате поне малко свобода от това да отразявате единствено и само Брекзит, така че подкрепям и такава една кампания".
Така, с намигване, правозащитната адвокатка Амал Клуни, която стана и специален пратеник за свободата на медиите в новата глобална кампания, адресира и темата, която от 2016 насам убедително измества и буквално помита всички останали теми на Острова, но и не само там - Брекзит.

 

м.л.

Сподели в
 

Мониторинговият център за свобода на информацията и правата на журналистите при Съвета по правата на човека при президента на РФ съвместно с журналистите от Информационния щаб подготвят проекта „Карта на настроенията в регионалните медии“.

19.09.2019/16:34

В Деня на международната журналистическа солидарност Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) връчи за седми път своята най-голяма награда, посветена на Анна Политковска „Камертон“. Неин носител стана Иван Голунов от новинарския сайт „Медуза“.

09.09.2019/11:22

Главният редактор на новинарския портал на РИА „Новости –„Украйна“ вече втори ден си е в Москва. Той беше в групата на 35 руски граждани, които бяха разменени срещу същата бройка украинци, осъдени или подсъдими в Русия.

08.09.2019/17:28

Денят на международната солидарност на журналистите се чества за първи път през 1958 година, по решение на Международната организация на журналистите (МОЖ)в памет на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фучик, екзекутиран от нацистите на 8 сетпември 1943 г.

08.09.2019/16:10

Той е една от емблемите на фотожурналистиката. Зад гърба си има фотопортрети на десетки световно известни личности, като пред обектива му са заставали легендарни музиканти, модни икони, звезди от екрана, политици, короновани особи. Хари Бенсън е имал шанса от упор да контактува с бандата на ХХ в. „Бийтълс“, Дуайт Айзенхауер, кралица Елизабет ІІ, Леонид Брежнев, Александър Солженицин. Наскоро обаче 89-годишният майстор на обектива си призна, че има голяма мечта и тя е… да снима Владимир Путин.

05.09.2019/19:17
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки