Глобално споразумение за свободата на медиите обвързва с гаранции за медийна независимост

20.08.2019 /10:18 | Автор : Ирина Недева/БНР | Източник: БНР/Ирина Недева Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Входът към Printworks където се проведе Глобалната конференция за защита на свободата на медиите. Снимка: Ирина Недева

Великобритания и Канада поставиха началото на глобална инициатива за защита на свободата на медиите на първо по рода си подобно събитие в Лондон през юли, с цел правителствата да се договорят за методи за защита на медийната свобода и санкции за тези, които я нарушават. Какви са целта, отзвукът и заявката в подобна инициатива?

„Това, което има значение, е информацията, а не това, което вие или някой си мисли за нея“ -  този цитат от убитата в Русия журналистка Ана Политковская, посрещаше пред Printworks, където се провеждаше конференцията, участниците от над 120 държави: външни министри, правителствени представители, над 1500 журналисти, активисти и експерти от академиите. 

Те бяха събрани в Лондон по инициатива на Великобритания и Канада за пръв път в подобен формат, в търсене на нови механизми за сигнализиране и реакция при погазване на свободата на медиите.

Последната по време глобална инициатива на Джеръми Хънт, тогава все още външен министър на Великобритания, който заедно с канадската външна министърка Кристия Фрийланд представи Глобалното споразумение за свободата на медиите, обвързващо подписалите го страни да „говорят открито и да предприемат действия заедно”.

"Днес изпращаме звучното послание, че свободата на медиите не е само ценност на Запада, а е универсална ценност. Свободните медии предпазват обществата от злоупотребата с власт...", посочи Хънт и допълни: "Най-силната предпазна мярка срещу тъмната страна на властта са отчетността и контролът, който упражняват свободните медии".

Примерът е ясен - от 10-те най-прозрачни страни в света, 7 са и на първите позиции по свобода на медиите, а ако погледнем откъм дъното на класацията на "Прозрачност без граници" виждаме, че най-тежко корумпираните страни са тези, които са най-непрозрачни и там медиите са в лоша форма и под контрол.

"Обединеното кралство заедно с нашите партньори Канада решихме, че трябва да действаме, защото свободата на медиите е тази тънка линия, която отличава отворените от затворените общества".

Според Джъръми Хънт страните, които заглушават критичните журналистически гласове и свободата на медиите трябва да бъдат принудени да плащат „дипломатическа цена“.

Външната министърка на Канада Кристия Фрийланд обърна внимание върху факт, който правителствата имат склонност да забравят: че медиите не са, за да венцеславят политиците, а да ги държат под око.

"Моeто първо работно място беше като журналист в края на 80-те и началото на 90-те години в Съветския съюз, който престана да съществува, докато бях там. Да видя отвътре как един грандиозен тоталитарен режим се срутва, дълбоко формира моето мислене за демокрацията и за нуждата от смели журналисти. Журналистите държат под око правителствата и ги задължават да са отговорни и отчетни. Това може да не ни харесва, особено когато срещаме критика за работата, която знаем какви усилия ни е струвала, но това е абсолютно необходимо за демокрацията", подчертава Кристия Фрийланд, водена от ръзбирането, че "демокрацията не е само за изборите и само за политиците - става дума за много по-широка мрежа от институции, включително живото и шумното гражданско общество и свободните и независими медии". Затова журналистите трябва да могат да отразяват фактите свободно, да защитават, показват и търсят истината без страх от отмъщение, репресия, насилие или затвор.

Очаква се списъкът на правителствата, участващи в глобалната коалиция, да бъде обявен на Общото събрание на ООН през септември. От българска страна в конференцията участваше Иван Димов, съветник на външния министър на България Екатерина Захариева.

В Лондон се обяви

учредяването на нов Глобален фонд за защита на медиите, правна подкрепа и обучения за журналисти

които отразяват конфликтни и опасни зони. Фондът ще се администрира от ЮНЕСКО и в него  влизат 3 милиона паунда от Великобритания и 1 милион канадски долара от Канада. Очаква се за в следващите пет години Великобритания да отдели 18 милиона паунда за подобряване на медийната свобода в световен план.  

И защото "добрият журналист трябва да има дебела кожа и добър адвокат", по думите на директора на БибиСи лорд Тони Хол, предизвикали шумно съгласие в залата, освен новият Глобален фонд за защита на медиите, на конференцията в Лондон бе обявен новосъздаденият Независим панел от правни експерти, които ще предлагат правни и други инициативи на правителствата,  за да ги подпомагнат в предотвратяването и справянето с ефектите от злоупотребите и натиска срещу журналисти. Начело е бившият председател на Върховния съд на Великобритания лорд Нюбергер, а негова заместничка е водещата правозащитна адвокатка Амал Клуни.

Според Амал Клуни свободата на медиите е в упадък навсякъде по света. Журналистите са подложени на натиск не само когато отразяват военни конфликти, но и когато разследват корупция и престъпност, включително и в някои развити демокрации, отбеляза Клуни. 

"Днес само 1 от 10 души живее в общество със свободни медии и страната на Джеймс Мадисън, бащата на американската конституция, е оглавена от човек, който охулва медиите, а това дава сигнал за натиск и злоупотреби с честните журналисти по цял свят".

Организаторите на конференцията, чието продължение ще се проведе в Канада през 2020 г., я определиха като огромен успех, но събитието не премина без противоречия.
Великобритания отказа да акредитира две руски медии: RT (Russia Today) и Спутник с аргумента, че са проводник на дезинформация и на пропагандата на Кремъл. Гласове от публиката, но и на участници изразиха притеснения, че ангажиментите на някои от участващите правителства са само на хартия и могат да служат за измиване на ръцете и съвестта на режими, които системно нарушават свободата на медиите.
Специалният пратеник за свободата на медиите Амал Клуни не се поколеба да засегне от трибуната и чувствителната за Лондон тема, свързана с ареста на създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж и поисканата му екстрадиция от САЩ.

"Обвинението срещу Джулиан Асанж алармира журналистите по света, защото, както каза главният редактор на "Уошингтон поуст", криминализира практики в журналистиката, които дълго време са служили на обществения интерес. С наличието на правителства, които репресират журналистите заради техния критизицъм и упражняват тормоз над техните издатели, както и на правителства, които ограничават онлайн активността на своите критици, виждаме все по-малко острови на свободата на словото по света, където журналистите не са следени, унижавани, заплашвани, тормозени и водени до автоцензура".
Още преди конференцията, 33 организации призоваха моментално да бъдат освободeни задържаните журналисти по света и да се прекрати безнаказаността, на която се радват убийците на журналисти както и свободният достъп до интернет да бъде признат за основно човешко право.
Специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламар предложи създаването на механизъм за разследване на посегателства и натиск срещу журналисти, за да не зависи достъпът до справедливост от компрометирани съдебни институции на национално ниво.
И отново към звездното присъствие на конференцията, защото Амал Клуни е звезда не само под прожекторите на Холивуд като съпруга на американския актьор Джордж Клуни, но и напълно самостойно блести като адвокат в иначе все по-тъмния небосклон на човешките права.
"Наистина съм благодарна на британското и канадското правителство за подкрепата ми като адвокат през годините представляващ журналисти, арестувани по напълно изфабрикувани обвинения".
"За мен е чест е да бъда поканена да допринеса за тази амбициозна и важна кампания да защитаваме журналистите и свободата и независимостта на медиите днес. Дойдох, за да кажа, че подкрепям кампанията на Великобритания и Канада за свободата на медиите, и научих от вас, че вие пък искате поне малко свобода от това да отразявате единствено и само Брекзит, така че подкрепям и такава една кампания".
Така, с намигване, правозащитната адвокатка Амал Клуни, която стана и специален пратеник за свободата на медиите в новата глобална кампания, адресира и темата, която от 2016 насам убедително измества и буквално помита всички останали теми на Острова, но и не само там - Брекзит.

 

м.л.

Сподели в
 

Една от най-големите медийни компании в Нова Зеландия ще бъде продадена за едва 1 новозеландски долар (0,61 щатски долара), информира ДПА.

25.05.2020/20:48

В Деня на българската просвета и култура вежегодно излиза изданието на УниБИТ „За буквите - О писменеь“. И на вчерашния 24 май новият брой на изданието украси паметника на Светите братя Методий и Кирил пред Националната библиотека.

25.05.2020/09:44

"Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса, предаде агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

24.05.2020/15:01

Харуки Мураками нарисува по-хубава картина на живота в радиопредаване, на което беше водещ от дома си, съобщава АП. За предаването той избра любимите си песни.

24.05.2020/11:08

Бившият вицепрезидент Джо Байдън се обърна към чернокож радиоводещ с думите, че щом все още се колебае дали да подкрепи него или Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ на 3 ноември, значи не е афроамериканец, предаде Ройтерс.

23.05.2020/13:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки