Глобално споразумение за свободата на медиите обвързва с гаранции за медийна независимост

20.08.2019 /10:18 | Автор : Ирина Недева/БНР | Източник: БНР/Ирина Недева Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Входът към Printworks където се проведе Глобалната конференция за защита на свободата на медиите. Снимка: Ирина Недева

Великобритания и Канада поставиха началото на глобална инициатива за защита на свободата на медиите на първо по рода си подобно събитие в Лондон през юли, с цел правителствата да се договорят за методи за защита на медийната свобода и санкции за тези, които я нарушават. Какви са целта, отзвукът и заявката в подобна инициатива?

„Това, което има значение, е информацията, а не това, което вие или някой си мисли за нея“ -  този цитат от убитата в Русия журналистка Ана Политковская, посрещаше пред Printworks, където се провеждаше конференцията, участниците от над 120 държави: външни министри, правителствени представители, над 1500 журналисти, активисти и експерти от академиите. 

Те бяха събрани в Лондон по инициатива на Великобритания и Канада за пръв път в подобен формат, в търсене на нови механизми за сигнализиране и реакция при погазване на свободата на медиите.

Последната по време глобална инициатива на Джеръми Хънт, тогава все още външен министър на Великобритания, който заедно с канадската външна министърка Кристия Фрийланд представи Глобалното споразумение за свободата на медиите, обвързващо подписалите го страни да „говорят открито и да предприемат действия заедно”.

"Днес изпращаме звучното послание, че свободата на медиите не е само ценност на Запада, а е универсална ценност. Свободните медии предпазват обществата от злоупотребата с власт...", посочи Хънт и допълни: "Най-силната предпазна мярка срещу тъмната страна на властта са отчетността и контролът, който упражняват свободните медии".

Примерът е ясен - от 10-те най-прозрачни страни в света, 7 са и на първите позиции по свобода на медиите, а ако погледнем откъм дъното на класацията на "Прозрачност без граници" виждаме, че най-тежко корумпираните страни са тези, които са най-непрозрачни и там медиите са в лоша форма и под контрол.

"Обединеното кралство заедно с нашите партньори Канада решихме, че трябва да действаме, защото свободата на медиите е тази тънка линия, която отличава отворените от затворените общества".

Според Джъръми Хънт страните, които заглушават критичните журналистически гласове и свободата на медиите трябва да бъдат принудени да плащат „дипломатическа цена“.

Външната министърка на Канада Кристия Фрийланд обърна внимание върху факт, който правителствата имат склонност да забравят: че медиите не са, за да венцеславят политиците, а да ги държат под око.

"Моeто първо работно място беше като журналист в края на 80-те и началото на 90-те години в Съветския съюз, който престана да съществува, докато бях там. Да видя отвътре как един грандиозен тоталитарен режим се срутва, дълбоко формира моето мислене за демокрацията и за нуждата от смели журналисти. Журналистите държат под око правителствата и ги задължават да са отговорни и отчетни. Това може да не ни харесва, особено когато срещаме критика за работата, която знаем какви усилия ни е струвала, но това е абсолютно необходимо за демокрацията", подчертава Кристия Фрийланд, водена от ръзбирането, че "демокрацията не е само за изборите и само за политиците - става дума за много по-широка мрежа от институции, включително живото и шумното гражданско общество и свободните и независими медии". Затова журналистите трябва да могат да отразяват фактите свободно, да защитават, показват и търсят истината без страх от отмъщение, репресия, насилие или затвор.

Очаква се списъкът на правителствата, участващи в глобалната коалиция, да бъде обявен на Общото събрание на ООН през септември. От българска страна в конференцията участваше Иван Димов, съветник на външния министър на България Екатерина Захариева.

В Лондон се обяви

учредяването на нов Глобален фонд за защита на медиите, правна подкрепа и обучения за журналисти

които отразяват конфликтни и опасни зони. Фондът ще се администрира от ЮНЕСКО и в него  влизат 3 милиона паунда от Великобритания и 1 милион канадски долара от Канада. Очаква се за в следващите пет години Великобритания да отдели 18 милиона паунда за подобряване на медийната свобода в световен план.  

И защото "добрият журналист трябва да има дебела кожа и добър адвокат", по думите на директора на БибиСи лорд Тони Хол, предизвикали шумно съгласие в залата, освен новият Глобален фонд за защита на медиите, на конференцията в Лондон бе обявен новосъздаденият Независим панел от правни експерти, които ще предлагат правни и други инициативи на правителствата,  за да ги подпомагнат в предотвратяването и справянето с ефектите от злоупотребите и натиска срещу журналисти. Начело е бившият председател на Върховния съд на Великобритания лорд Нюбергер, а негова заместничка е водещата правозащитна адвокатка Амал Клуни.

Според Амал Клуни свободата на медиите е в упадък навсякъде по света. Журналистите са подложени на натиск не само когато отразяват военни конфликти, но и когато разследват корупция и престъпност, включително и в някои развити демокрации, отбеляза Клуни. 

"Днес само 1 от 10 души живее в общество със свободни медии и страната на Джеймс Мадисън, бащата на американската конституция, е оглавена от човек, който охулва медиите, а това дава сигнал за натиск и злоупотреби с честните журналисти по цял свят".

Организаторите на конференцията, чието продължение ще се проведе в Канада през 2020 г., я определиха като огромен успех, но събитието не премина без противоречия.
Великобритания отказа да акредитира две руски медии: RT (Russia Today) и Спутник с аргумента, че са проводник на дезинформация и на пропагандата на Кремъл. Гласове от публиката, но и на участници изразиха притеснения, че ангажиментите на някои от участващите правителства са само на хартия и могат да служат за измиване на ръцете и съвестта на режими, които системно нарушават свободата на медиите.
Специалният пратеник за свободата на медиите Амал Клуни не се поколеба да засегне от трибуната и чувствителната за Лондон тема, свързана с ареста на създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж и поисканата му екстрадиция от САЩ.

"Обвинението срещу Джулиан Асанж алармира журналистите по света, защото, както каза главният редактор на "Уошингтон поуст", криминализира практики в журналистиката, които дълго време са служили на обществения интерес. С наличието на правителства, които репресират журналистите заради техния критизицъм и упражняват тормоз над техните издатели, както и на правителства, които ограничават онлайн активността на своите критици, виждаме все по-малко острови на свободата на словото по света, където журналистите не са следени, унижавани, заплашвани, тормозени и водени до автоцензура".
Още преди конференцията, 33 организации призоваха моментално да бъдат освободeни задържаните журналисти по света и да се прекрати безнаказаността, на която се радват убийците на журналисти както и свободният достъп до интернет да бъде признат за основно човешко право.
Специалния докладчик на ООН за извънсъдебните екзекуции Агнес Каламар предложи създаването на механизъм за разследване на посегателства и натиск срещу журналисти, за да не зависи достъпът до справедливост от компрометирани съдебни институции на национално ниво.
И отново към звездното присъствие на конференцията, защото Амал Клуни е звезда не само под прожекторите на Холивуд като съпруга на американския актьор Джордж Клуни, но и напълно самостойно блести като адвокат в иначе все по-тъмния небосклон на човешките права.
"Наистина съм благодарна на британското и канадското правителство за подкрепата ми като адвокат през годините представляващ журналисти, арестувани по напълно изфабрикувани обвинения".
"За мен е чест е да бъда поканена да допринеса за тази амбициозна и важна кампания да защитаваме журналистите и свободата и независимостта на медиите днес. Дойдох, за да кажа, че подкрепям кампанията на Великобритания и Канада за свободата на медиите, и научих от вас, че вие пък искате поне малко свобода от това да отразявате единствено и само Брекзит, така че подкрепям и такава една кампания".
Така, с намигване, правозащитната адвокатка Амал Клуни, която стана и специален пратеник за свободата на медиите в новата глобална кампания, адресира и темата, която от 2016 насам убедително измества и буквално помита всички останали теми на Острова, но и не само там - Брекзит.

 

м.л.

Сподели в
 

Европейски симпозиум ще обсъжда на 11 и 12 ноември мястото на обществените медии и регулативната рамка на социалните медии в цифровата среда

11.11.2019/09:41

Демонстранти противници на президента Ево Моралес окупираха в Ла Пас две държавни медии - телевизия Bolivia TV и радио Патрия Нуева (Radio Patria Nueva), както и радиото на Единната синдикална централа на трудещите се селяни. Работещите в медиите журналисти и служители бяха малтретирани.

10.11.2019/12:22

Москва беше домакин на конференцията „Свободата на медиите и сигурността на журналистите в Русия и в региона на ОССЕ: предизвикателства и възможности в епохата на цифровите технологии“.

07.11.2019/15:42

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс заяви, че атаките срещу медиите продължават в целия свят, а Турция е една от страните с най-малко свобода на пресата, предава Ahval.

03.11.2019/18:09

Фейсбук въвежда новинарски раздел в мобилното си приложение. В него ще има новинарски заглавия, подбрани от журналисти, а медиите ще получават пари за използването на техните материали, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

26.10.2019/10:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки