Начало
 
 

Лозан Такев разказва спомени за Нушка Григорова

21.08.2019 /12:00 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нушка Григорова е живата история на телевизията

Веднага си признавам, че за Нушка Григорова ми е трудно да говоря и да пиша в минало време. Тази година Българската телевизия ще отбележи своите 60 години живот, а когато Нушка пристъпва нейните студия и апаратни, телевизията е само на 4 години.

Целият й живот протича в кадър и зад кадър на "Сан Стефано" 29 и в НРТЦ, в Москва и по снимачните площадки. Но на тази поредна кръгла годишнина за нея ще се говори, за съжаление, вече в минало време.

Един от първите телевизионни режисьори Асен Траянов е категоричен, че тя има бъдеще на добра актриса. Нушка идва от театъра във Велико Търново през 1963 г.

И тя също е категорична 

Нейната детска мечта е да стане режисьор. И става. И остава в националната телевизия 56 години! Минава през всички редакции - информационни, спортни, детски, музикални, публицистика, телевизионен театър. Дори е кореспондент в Москва. И до последно е в клуба на ветераните телевизионери, който сама основава, идва на всички негови сбирки и изяви... 

За любимката на Вълко Червенков и Цола Драгойчева Иван Славков, по чието предложение я изпращат като кореспондент на БТ в Москва, казва: "Тя не може да прави слаби филми". 

И веднага идва един мил спомен от нашата съвместна работа в главната редакция "Детски и младежки предавания", в чиято редколегия беше Нушка Григорова в периода 1985-1990 г. Една сутрин тя звъни у дома и ме търси по служба.

Вкъщи е невръстният ми тогава син, който вдига слушалката и троснато й отговаря: "Сега не мога да говоря. Гледам детското.." И затваря телефона. А Нушка ми се оплаква след това: "Знаеш ли какво ми каза синът ти - че не можел да говори с мен в момента, защото гледал детското..." И прихва в искрен смях.

Днес Момчил вече осъзнато признава: 

Че уважавал труда ни, затова не искал да го прекъсват по време на гледане на детските заглавия. А Григорова по това време е отговорният режисьор на детските предавания, аз пък съм главен редактор по същото време на същите предавания. 

От "Лека нощ, деца" до всички отговорни заглавия и репортажи по време на Международната детска асамблея "Знаме на мира", забавни музикални и драматични програми Нушка е в центъра на всичко, което се случва и снима за децата. 

Наскоро в нейна памет по БНТ 1 бяха излъчени повторения с класически творби на "Хуморът не е от вчера" - една рубрика, в която оживяваха героите на Чудомир, Бранислав Нушич, Иван Вазов, Алеко Константинов, Чехов, Елин Пелин. Тези телевизионни прочитания останаха в Златния фонд на националната телевизия. 

И досега, като стане дума за телевизионната легенда - а тя е наистина такава, - повечето мои връстници свързват името й с една историческа снимка. Министър-председателят на България Георги Димитров държи в ръцете си едно момиченце - детето от село Свидня и район "Надежда". 

Всичко това тя сподели в своята автобиографична книга "В кадър и зад кадър", издадена със съдействието на Българската национална телевизия. В нея авторката разказа "на живо" случки и записки на "една възрастна не съвсем луда жена"...

В личния дневник на Нушка има място за думи на признателност и към Леда Милева, Марко Семов, и за Румен Воденичаров и Иван Славков, за Петя Йорданова и Джеки Вагенщайн, Стефан Данаилов, Никола Анастасов, Ванча Дойчева, Стоянка Мутафова, Петър Берон, Петър Стоянов, Петър Младенов. В дневника като на лента изтичат годините от последната обиколка, както би казала самата тя... (Със съкращения)

Свързани:   Напусна ни и Нушка!

Макар да знаехме, че Нушка страда от тежка болест, сякаш не очаквахме и тя да си тръгне от нас към оня, по-добрия свят. Но ето, че го направи. Вече я няма онази вечно усмихнатата и вечно пълна с ентусиазъм и енергия Нушка Григорова. Няма я нейната окуражителна усмивка и това прави особено мъчителни необходимите прощални думи за нея...
Дата: 16.07.2019

Нушка Григорова разказва спомени от 2 века

Историята на записките на „една възрастна не съвсем луда жена” като всички истории има своя предистория. Известната й снимка като дете в ръцете на Георги Димитров й носи всякаква слава...
Дата: 23.05.2015


 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки