Иво Хаджимишев: Занимавам се с фотография много активно

21.08.2019 /18:56 | Автор : Даниела Големинова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво Хаджимишев пред БНР (снимка: Иван Русланов)

До голяма степен съвременните мобилни телефони изместват все по-силно добрите любителски фотоапарати. Това казва пред БНР фотографът ветеран Иво Хаджимишев и добавя:

„Това е една нова медия. Телефон е много старо определение за тия компютри, които живеят в джобовете ни.“  

„Това, което мен ме удивлява и много ме радва, е, че с тези мобилни телефони една фотография може да обиколи света за секунди, което само допреди 25-26 години беше много сложна технология, достъпна само до прес фотографите от големите агенции. Да не говорим за времето преди 10 ноември“, отбелязва той. 

Хаджимишев прави уговорката, че не се „сърди“ на телефоните и определя себе си като „фотограф от миналото“. Той припомня колко са се радвали хората, когато дошло времето на изработване на снимка за 1 час.

Вече няма място за цензура  

„На това да си видиш снимките след 40 минути и понякога толкова некачествено биваха обработвани заради икономии, със стари химикали, че вече снимки отпреди 30 години, правени тук, много рядко си пазят цветовете.“ 

Това вече е 100% комуникация, постигната, дето се казва, вече няма място за цензура, защото това е процес необратим. Трябва да спрат интернета. Има държави, където панически и страшно се опитват да ограничават тази свобода на комуникациите, коментира още фотографът.

Вече се броят на пръсти хората, които могат да си позволят да чакат седмици или месеци, за да заснемат даден сюжет, посочва още Иво Хаджимишев. 

Обикновено, все още тези фотографи от „Нешънъл джиографик“, да кажем, могат да си позволят да отделят много време за една тема. Навремето, преди телевизията и когато почна бурно да навлиза телевизията, те загубиха 10 милиона тираж. Когато още можеха да отделят време за експедициите.

На 18 септември открива изложба 

Помните подводните снимки на „Титаник“ и т.н. Това са единици. Но има хора, имаше хора, които с цената на много жертви от материален характер останаха верни на истинската фотография до края на дните си.

През 90-те години бързо развиващият се печат затвори страниците си за този вид висока документалистика и художествена фотография, подчерта Хаджимишев, чиято активност във фотографията е свързана с журналистиката.

Аз излязох от медиите някъде 2000 - 2002 г. и понякога си мисля какво съм направил в тия години до днеска. Занимавам се с фотография много активно, обаче със съживяване, с връщане към живот на фотографии, които са правени преди стотина години, преди 70, преди 50 години. И това усилие си заслужава. Те излизат в книги, в изложби. Това е полезно.

Хаджимишев подготвя голяма изложба, която ще бъде открита на 18 септември в Националната галерия - там ще бъдат показани работи на ентографа Марти Кьониг и негова книга.

„Той влиза в България в 67-а година, доколкото си спомням, за първи път с една негова колежка от Америка и тяхната задача е да търсят изворния фолклор и танц, музикалната ни култура. Те правят и този уникален запис на Валя Балканска („Излел е Дельо хайдутин“). Успоредно с това той снима както с 16-милиметрова камера, така и с фотоапарат, и тези негови фотографии мен много ме плениха в началото.“ 

Свързани:   Показват стари снимки от архива на Иво Хаджимишев

Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война представя музеят във Велико Търново. Експозицията е посветена на 140 години от подписването на Сан-Стефанския мирен договор и края на Руско-турската Освободителна война.
Дата: 16.02.2018


 

Сподели в
 

Възмутително е, че ръководството на футболния клуб "Барселона" е използвало мафиотски методи, заяви бившият президент на клуба Жоан Лапорта по повод последните скандали на "Ноу Камп".

19.02.2020/16:56

Пловдив догонва столицата на информационния пазар и вече има свой представител в класацията на най-предпочитаните национални електронни медии.

18.02.2020/16:51

Деси Стоянова и Сашо Кадиев отбелязаха 8-ия си тв сезон като водещи на предаването „Преди обед” с празнично настроение, изненади за зрителите и емоционални признания.

17.02.2020/15:25

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви днес, че вредното съдържание в интернет трябва да бъде регулиранo, предаде Ройтерс.

16.02.2020/17:15

Трябва да сме абсолютно безкомпромисни към публичните обиди и клевети към журналистите. Това заяви в коментар доц. Александър Христов – експерт по политическа комуникация и анализатор.

15.02.2020/17:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки