Иво Хаджимишев: Занимавам се с фотография много активно

21.08.2019 /18:56 | Автор : Даниела Големинова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво Хаджимишев пред БНР (снимка: Иван Русланов)

До голяма степен съвременните мобилни телефони изместват все по-силно добрите любителски фотоапарати. Това казва пред БНР фотографът ветеран Иво Хаджимишев и добавя:

„Това е една нова медия. Телефон е много старо определение за тия компютри, които живеят в джобовете ни.“  

„Това, което мен ме удивлява и много ме радва, е, че с тези мобилни телефони една фотография може да обиколи света за секунди, което само допреди 25-26 години беше много сложна технология, достъпна само до прес фотографите от големите агенции. Да не говорим за времето преди 10 ноември“, отбелязва той. 

Хаджимишев прави уговорката, че не се „сърди“ на телефоните и определя себе си като „фотограф от миналото“. Той припомня колко са се радвали хората, когато дошло времето на изработване на снимка за 1 час.

Вече няма място за цензура  

„На това да си видиш снимките след 40 минути и понякога толкова некачествено биваха обработвани заради икономии, със стари химикали, че вече снимки отпреди 30 години, правени тук, много рядко си пазят цветовете.“ 

Това вече е 100% комуникация, постигната, дето се казва, вече няма място за цензура, защото това е процес необратим. Трябва да спрат интернета. Има държави, където панически и страшно се опитват да ограничават тази свобода на комуникациите, коментира още фотографът.

Вече се броят на пръсти хората, които могат да си позволят да чакат седмици или месеци, за да заснемат даден сюжет, посочва още Иво Хаджимишев. 

Обикновено, все още тези фотографи от „Нешънъл джиографик“, да кажем, могат да си позволят да отделят много време за една тема. Навремето, преди телевизията и когато почна бурно да навлиза телевизията, те загубиха 10 милиона тираж. Когато още можеха да отделят време за експедициите.

На 18 септември открива изложба 

Помните подводните снимки на „Титаник“ и т.н. Това са единици. Но има хора, имаше хора, които с цената на много жертви от материален характер останаха верни на истинската фотография до края на дните си.

През 90-те години бързо развиващият се печат затвори страниците си за този вид висока документалистика и художествена фотография, подчерта Хаджимишев, чиято активност във фотографията е свързана с журналистиката.

Аз излязох от медиите някъде 2000 - 2002 г. и понякога си мисля какво съм направил в тия години до днеска. Занимавам се с фотография много активно, обаче със съживяване, с връщане към живот на фотографии, които са правени преди стотина години, преди 70, преди 50 години. И това усилие си заслужава. Те излизат в книги, в изложби. Това е полезно.

Хаджимишев подготвя голяма изложба, която ще бъде открита на 18 септември в Националната галерия - там ще бъдат показани работи на ентографа Марти Кьониг и негова книга.

„Той влиза в България в 67-а година, доколкото си спомням, за първи път с една негова колежка от Америка и тяхната задача е да търсят изворния фолклор и танц, музикалната ни култура. Те правят и този уникален запис на Валя Балканска („Излел е Дельо хайдутин“). Успоредно с това той снима както с 16-милиметрова камера, така и с фотоапарат, и тези негови фотографии мен много ме плениха в началото.“ 

Свързани:   Показват стари снимки от архива на Иво Хаджимишев

Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война представя музеят във Велико Търново. Експозицията е посветена на 140 години от подписването на Сан-Стефанския мирен договор и края на Руско-турската Освободителна война.
Дата: 16.02.2018


 

Сподели в
 

ЕС предоставя 4,175 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, съобщи Европейската комисия в Брюксел.

15.09.2019/15:35

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50

Австрийски журналист и студент, обвинен за членство в левичарска терористична група в Турция, е оправдан, заяви адвокатът му. Макс Цирнгаст пише за чужди медии, включително за крайно ляво германско списание.

12.09.2019/16:50

Фейсбук и Инстаграм блокираха акаунти в социалните медии на 2 италиански неофашистки групи и някои от техните активисти поради нарушаване на политиките на платформите срещу разпространяване на омраза, съобщи Фейсбук.

11.09.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки