Начало
 
 

Ърл Уилкинсън: Как да се правят пари от журналистика

22.08.2019 /12:00 | Автор : Николай Станоев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ърл Уилкинсън е оптимист за бъдещето на редакциите

Ърл Уилкинсън е главен изпълнителен директор на Международната асоциация на новинарските медии (INMA). Той участва в VI Световeн конгрес на информационните агенции, който БТА организира през юни в София.

INMA е американската водеща организация в света, посветена на увеличаването на приходите и аудиторията и на популяризирането  на брандовете на новинарските медии, казва Ърл Уилкинсън и добавя:.

Ние сме просто мрежа за споделяне на идеи. Така че нашите членове споделят идеи, за да разрастват своя бизнес. И ние не спираме да растем.

Кои са основните проблеми пред медиите в наши дни?  

Мисля, че големият въпрос е преминаването от бизнес модела на излъчване към модела на качване на съдържание, от един бизнес модел, основан повече на рекламата, към такъв, основан на потребителите.

И, да, как да се правят пари от журналистика, като едновременно с това бъде запазен размерът на новинарските редакции, както през последните 30-40 години. Звучи просто, но няма нищо просто в това.

Новите технологии откриват нови възможности пред медиите. От друга страна, обаче те създават и нови предизвикателства. Какво мислите по въпроса? И още нещо - къде виждате нови източници на приходи за медиите?   

Норвежката медийна група Шибстед каза наскоро, че 70 процента от нейното внимание е съсредоточено върху оптимизирането на наследения бизнес модел - към промяната от рекламите към потребителите, 20 процента от нейния бизнес модел е фокусиран върху спомагателни дейности и 10 процента от бизнес модела й са изцяло нови дейности, които нямат нищо общо с медиите.

Мисля, че все повече компании се опитват да мислят в такава посока: какъв е нашият фокус, дали сме фокусирани върху поправяне на счупеното или върху създаване на нещо ново. И компаниите дават различни отговори на този въпрос.

Искам да ви попитам за фалшивите новини, този феномен на нашето време. Оптимист ли сте, че фалшивите новини могат да бъдат победени?  

Да, мисля, че това е възможно. Ако след 10 години погледнем назад, ние просто ще кажем, че сме били деца, че тепърва сме се учили да работим в една система, в която всеки може да влезе.  

При тази система с равен достъп за всички може да има лоши играчи, дезинформирани играчи. Как да се справим с това?

Част от отговора са платформи като Фейсбук и Гугъл, а друга част се намира в самите издатели. Така че аз мисля, че няма само един отговор. Но ако след 10 години погледнем назад към сегашната година, ще го направим с усмивка. Мисля, че след 10 години няма да имаме този проблем.

Чуват се мнения, че изкуственият интелект ще убие много работни места, по-конкретно на репортерите. В тази светлина, оптимист ли сте за бъдещето на медиите?  

О, изобщо не мисля, че това ще стане. Моят опит сочи друго. Едно от нещата, които правех като много млад репортер преди 39 години, бе да си взимам бележки, да пиша материали на ръка. Тези неща са отживелица, вече ги няма. Компютрите правят това сега.

Мисля, че технологиите ще пренаредят столовете в новинарските редакции, но те няма да изчезнат. В крайна сметка трябва да създаваме съдържание, което има перспектива и прави света по-осведомен.

Но благодарение на технологиите все повече хора в наши дни четат новини и информация, отколкото когато и да било в човешката история. Въпросът е дали те четат верните неща. И това е въпросът пред следващото поколение.

Свързани:    Сидхарта Дубе: Журналистите трябва да са честни

Сидхарта Дубе e професор съм по журналистика в университета Ашока, Северна Индия. Той участва в VI Световeн конгрес на информационните агенции, който БТА организира през юни в София.
Дата: 27.07.2019


 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки