Ърл Уилкинсън: Как да се правят пари от журналистика

22.08.2019 /12:00 | Автор : Николай Станоев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ърл Уилкинсън е оптимист за бъдещето на редакциите

Ърл Уилкинсън е главен изпълнителен директор на Международната асоциация на новинарските медии (INMA). Той участва в VI Световeн конгрес на информационните агенции, който БТА организира през юни в София.

INMA е американската водеща организация в света, посветена на увеличаването на приходите и аудиторията и на популяризирането  на брандовете на новинарските медии, казва Ърл Уилкинсън и добавя:.

Ние сме просто мрежа за споделяне на идеи. Така че нашите членове споделят идеи, за да разрастват своя бизнес. И ние не спираме да растем.

Кои са основните проблеми пред медиите в наши дни?  

Мисля, че големият въпрос е преминаването от бизнес модела на излъчване към модела на качване на съдържание, от един бизнес модел, основан повече на рекламата, към такъв, основан на потребителите.

И, да, как да се правят пари от журналистика, като едновременно с това бъде запазен размерът на новинарските редакции, както през последните 30-40 години. Звучи просто, но няма нищо просто в това.

Новите технологии откриват нови възможности пред медиите. От друга страна, обаче те създават и нови предизвикателства. Какво мислите по въпроса? И още нещо - къде виждате нови източници на приходи за медиите?   

Норвежката медийна група Шибстед каза наскоро, че 70 процента от нейното внимание е съсредоточено върху оптимизирането на наследения бизнес модел - към промяната от рекламите към потребителите, 20 процента от нейния бизнес модел е фокусиран върху спомагателни дейности и 10 процента от бизнес модела й са изцяло нови дейности, които нямат нищо общо с медиите.

Мисля, че все повече компании се опитват да мислят в такава посока: какъв е нашият фокус, дали сме фокусирани върху поправяне на счупеното или върху създаване на нещо ново. И компаниите дават различни отговори на този въпрос.

Искам да ви попитам за фалшивите новини, този феномен на нашето време. Оптимист ли сте, че фалшивите новини могат да бъдат победени?  

Да, мисля, че това е възможно. Ако след 10 години погледнем назад, ние просто ще кажем, че сме били деца, че тепърва сме се учили да работим в една система, в която всеки може да влезе.  

При тази система с равен достъп за всички може да има лоши играчи, дезинформирани играчи. Как да се справим с това?

Част от отговора са платформи като Фейсбук и Гугъл, а друга част се намира в самите издатели. Така че аз мисля, че няма само един отговор. Но ако след 10 години погледнем назад към сегашната година, ще го направим с усмивка. Мисля, че след 10 години няма да имаме този проблем.

Чуват се мнения, че изкуственият интелект ще убие много работни места, по-конкретно на репортерите. В тази светлина, оптимист ли сте за бъдещето на медиите?  

О, изобщо не мисля, че това ще стане. Моят опит сочи друго. Едно от нещата, които правех като много млад репортер преди 39 години, бе да си взимам бележки, да пиша материали на ръка. Тези неща са отживелица, вече ги няма. Компютрите правят това сега.

Мисля, че технологиите ще пренаредят столовете в новинарските редакции, но те няма да изчезнат. В крайна сметка трябва да създаваме съдържание, което има перспектива и прави света по-осведомен.

Но благодарение на технологиите все повече хора в наши дни четат новини и информация, отколкото когато и да било в човешката история. Въпросът е дали те четат верните неща. И това е въпросът пред следващото поколение.

Свързани:    Сидхарта Дубе: Журналистите трябва да са честни

Сидхарта Дубе e професор съм по журналистика в университета Ашока, Северна Индия. Той участва в VI Световeн конгрес на информационните агенции, който БТА организира през юни в София.
Дата: 27.07.2019


 

Сподели в
 

Едно от най-гледаните обзорни предавания в българския ефир с водещ Светослав Иванов започва новия си сезон от 15 септември по bTV.

15.09.2019/12:17

9 години и 6 месеца. Толкова време трябва да престои в затвора Сепиде Голиан съгласно присъдата на техеранския Ислямски революционен съд от 7 септември.

14.09.2019/12:16

“Аз съм радио-човек. Радиото ми дава свобода”. Това казва за себе си Силвия Великова преди години в свое интервю. Съвсем наскоро пък пред БНР заявява, че “радиото е най-свободната медия”.

13.09.2019/12:00

Известният американски фотограф от швейцарски произход Робърт Франк е починал на 94-годишна възраст в Канада, съобщава АФП.

12.09.2019/18:54

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на "Дума" (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време".

12.09.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки