Бивш полковник се облича като испански кореспондент от Руско-турската война

22.08.2019 /18:53 | Автор : Христо Христов | Източник: Монитор Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Христо Драгозов позира до снимка на Хосе Луис Пелисер

Полковникът от резерва Христо Драгозов ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война в образа на знаменития военен кореспондент на списанията La Ilustración Española y Americana, L´Illustration и The Graphic Хосе Луис Пелисер.

Някогашният офицер и специалист по многоканални информационни системи и предаване на данни е сред активистите на националното движение „Традиция“ от самото създаване на структурата.

Изиграл е образите на почти всички исторически личности: бил е генерал Гурко, цар Фердинанд, генерал Владимир Вазов и други, от години е почти несменяем секретар на дружеството в родния си Шумен.

Почти като легенда се разказва как преди време, когато бил на посещение в Букурещ, попаднал в румънския национален военно исторически музей и едва не ошамарил гида, който разказвал на посетителите, че българските царе Асен и Петър всъщност са румънци и че временно преместили румънската столица във Велико Търново.

Възстановката е на 24 август 

Тя ще бъде разиграна на някогашната централна позиция, о.р полковник Драгозов е намерил подходящи дрехи, ползвани преди 142 години от родения в Барселона новинар, освен това е успял да си набави копия на илюстрациите, публикувани в двете издания, следили войната от първия до последния й ден.

Хосе Луис Пелисер е бил художник, учил се е в ателието на майстора на четката и перото Рамон Алсина, след което специализира три години в Рим.

Комбинирал работата си като художник с графики и политически карикатури, създадени специално за публикуване в пресата, илюстрирал е стиховете на Фредерик Солер, пристига в щаба на Действащата Руска армия на Балканския полуостров на 13 юни 1877 г. , като носел удостоверение от списанието La Ilustración Española y Americana.. 

Регистрирали го като военен кореспондент едва след намесата на великия княз Николай Николаевич. Сред най-известните му графични кореспонденция са :„Руските войски минават Дунава“,„От Плевен за Свищов“, „Конвой на ранени руски войници“, „Преминаването на Шипка“, „Битката при лунното затъмнение на 26 август 1877 г.“, „Превземането на Одрин“ и „Мирът от Сан-Стефано“.

Умира през 1901 г. в родната си Барселона, през 1894 г. е избран за член на Испанската академия за изящни изкуства .Бил е сред най-разпалените привърженици на идеята за самостоятелна българска държава.

 

Сподели в
 

ЕС предоставя 4,175 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, съобщи Европейската комисия в Брюксел.

15.09.2019/15:35

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50

Австрийски журналист и студент, обвинен за членство в левичарска терористична група в Турция, е оправдан, заяви адвокатът му. Макс Цирнгаст пише за чужди медии, включително за крайно ляво германско списание.

12.09.2019/16:50

Фейсбук и Инстаграм блокираха акаунти в социалните медии на 2 италиански неофашистки групи и някои от техните активисти поради нарушаване на политиките на платформите срещу разпространяване на омраза, съобщи Фейсбук.

11.09.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 63 гости

Бързи връзки