Начало
 
 

Пътешествие по Китай и хилядолетната му култура

27.08.2019 /09:20 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Теракотената армия

Имало едно време… Така започват всички приказки по широкия свят. Но те са само приказки,в които не можеш да докоснеш, за да усетиш магията. Има обаче една,която можеш да видиш, да се потопиш и усетиш, да съхраниш в спомените си, и то само ако тръгнеш „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“, а сладкодумният разказвач е китайският журналист Дин Хао (Павел. Завършил в Пекин българска филология и си харесал това име).

Тези дни издателската къща „Ентропи 1“ пусна тази прелюбопитна книга, която съм сигурна, че веднага ще заинтригува   всеки, който я вземе и разлисти. Както вече споменах по-горе, китайският ни колега Дин Хао, редактор в Радио Китай за чужбина, ни разказва завладяващо и интересно за културните и природни забележителности на Поднебесната, които определя като мост между миналото и бъдещето. Според него тяхната значимост надхвърля времето и националните граници,защото принадлежат несамо на един народ или държава, а на целия човешки род.

Още с разгръщането на първите страници на луксозното издание потъваме в красотата и тайнството на Китай, който е единствената държава в света с 5000-годишна непрекъсната история, по време на която е създадено, а така също и съхранено до днес, богато културно наследство. И за това ни разказват откритите надписи върху гадателни кости, бронзовите съдове, Великата китайска стена(която се вижда дори и от Космоса), Забраненият град, гробницата на император Цин Шъхуан и неговата хилядна теракотена армия, чието откритие потресе целия свят. Древните сгради в планината Удан, Дворцовият комплекс на далайламите Потала в столицата на Тибет Лхаса, градините в град Суджоу, пътят на коприната  - коридорът Чан’ан – Тяншан и още много природни, културни и исторически обекти и дадености. 

Ще ми се да спомена,че до юли тази година в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО са включени 55 обекта от Поднебесната, което не е никак малко. А и е пример за това как една страна, стъпила може би вече в ХХІІ век, е съхранила своята култура и история и благодарение на нея днес е ярък пример как се гради модерно бъдеще, като се основаваш на своето хилядолетно минало, което не забравяш и пазиш.

Дин Хао е изградил своята книга „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“ на базата на къси разкази за най-емблематичните и интересни обекти, като ни разкрива непознати късчета от древната история на своята страна. Същевременно ни поднася и информация, която може да ни помогне, ако случайно късметът ни запрати в Поднебесната. Той ни споделя къде се намират обектите, как се стига до тях, транспортът, който може да е най-удобен за всеки гост, и, разбира се, цената на входа на даден исторически или културен обект. И всичко това е илюстрирано с прекрасни фотографии, които са дело на едни от водещите фото агенции в Китай.

„С тази книга искаме да поднесем една приятна изненада за българските читатели – сподели за сайта на СБЖ българският редактор и издател Станислава Пекова, главен редактор на сп. „Черно и бяло“. – Някои от тях за първи път ще се докоснат до хилядолетната история на Китай, други пък ще се върнат назад в спомените си и отново ще преживеят своите срещи с това уникално историческо и културно наследство.“ Между другото, тук ще спомена, че от китайска страна редактор на изданието е нашият сънародник и колега, работещ в Българската секция на Радио Китай за чужбина Тодор Радев.

Книгата излиза по повод 70-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения.

„По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“ ще бъде представена през септември в Съюза на българските журналисти.

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки