Начало
 
 

Пътешествие по Китай и хилядолетната му култура

27.08.2019 /09:20 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Теракотената армия

Имало едно време… Така започват всички приказки по широкия свят. Но те са само приказки,в които не можеш да докоснеш, за да усетиш магията. Има обаче една,която можеш да видиш, да се потопиш и усетиш, да съхраниш в спомените си, и то само ако тръгнеш „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“, а сладкодумният разказвач е китайският журналист Дин Хао (Павел. Завършил в Пекин българска филология и си харесал това име).

Тези дни издателската къща „Ентропи 1“ пусна тази прелюбопитна книга, която съм сигурна, че веднага ще заинтригува   всеки, който я вземе и разлисти. Както вече споменах по-горе, китайският ни колега Дин Хао, редактор в Радио Китай за чужбина, ни разказва завладяващо и интересно за културните и природни забележителности на Поднебесната, които определя като мост между миналото и бъдещето. Според него тяхната значимост надхвърля времето и националните граници,защото принадлежат несамо на един народ или държава, а на целия човешки род.

Още с разгръщането на първите страници на луксозното издание потъваме в красотата и тайнството на Китай, който е единствената държава в света с 5000-годишна непрекъсната история, по време на която е създадено, а така също и съхранено до днес, богато културно наследство. И за това ни разказват откритите надписи върху гадателни кости, бронзовите съдове, Великата китайска стена(която се вижда дори и от Космоса), Забраненият град, гробницата на император Цин Шъхуан и неговата хилядна теракотена армия, чието откритие потресе целия свят. Древните сгради в планината Удан, Дворцовият комплекс на далайламите Потала в столицата на Тибет Лхаса, градините в град Суджоу, пътят на коприната  - коридорът Чан’ан – Тяншан и още много природни, културни и исторически обекти и дадености. 

Ще ми се да спомена,че до юли тази година в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО са включени 55 обекта от Поднебесната, което не е никак малко. А и е пример за това как една страна, стъпила може би вече в ХХІІ век, е съхранила своята култура и история и благодарение на нея днес е ярък пример как се гради модерно бъдеще, като се основаваш на своето хилядолетно минало, което не забравяш и пазиш.

Дин Хао е изградил своята книга „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“ на базата на къси разкази за най-емблематичните и интересни обекти, като ни разкрива непознати късчета от древната история на своята страна. Същевременно ни поднася и информация, която може да ни помогне, ако случайно късметът ни запрати в Поднебесната. Той ни споделя къде се намират обектите, как се стига до тях, транспортът, който може да е най-удобен за всеки гост, и, разбира се, цената на входа на даден исторически или културен обект. И всичко това е илюстрирано с прекрасни фотографии, които са дело на едни от водещите фото агенции в Китай.

„С тази книга искаме да поднесем една приятна изненада за българските читатели – сподели за сайта на СБЖ българският редактор и издател Станислава Пекова, главен редактор на сп. „Черно и бяло“. – Някои от тях за първи път ще се докоснат до хилядолетната история на Китай, други пък ще се върнат назад в спомените си и отново ще преживеят своите срещи с това уникално историческо и културно наследство.“ Между другото, тук ще спомена, че от китайска страна редактор на изданието е нашият сънародник и колега, работещ в Българската секция на Радио Китай за чужбина Тодор Радев.

Книгата излиза по повод 70-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения.

„По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“ ще бъде представена през септември в Съюза на българските журналисти.

Сподели в
 

Една приятна емоция преди дни накара всички ни отново да се почувстваме радостни и оптимистични, в това нелеко и пълно само със скандали и неприятности време има място за поезия. Доказа го номинацията на Клуба на дейците на културата „Нов живец" - Атина, за нашата колежка журналистката Маргарита Мартинова. Тя е номинирана за своето стихотворение „Ангелът и Мария“ в организирания от Клуба конкурс „Кутия с неизпратени писма“ в раздела поезия.

22.10.2019/11:47

Българските възпитаници проф. Хоанг Тхай Лан, проф. Ву Куанг Ман и журналистът Нгуен Ву Кан разказаха в СБЖ за успехите на родния си Виетнам, за обичта си към България, за предложенията си как българо-виетнамското сътрудничество да се разшири в различни сфери и особено в образованието.

20.10.2019/20:24

Текстът е съпроводен и с необходими пояснения от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.10.2019/16:28

От екипа на управляващия в Кито Ленин Морено публично бе повдигнат въпросът защо каналът на испански на RT е отразявал тъй подробно наскорошните протести в Еквадор - с намек за „руска намеса”. Всъщност най-дразнещото сегашния еквадорски държавен глава е, че неговият предшественик на поста и остър критик на политиката му Рафаел Кореа води свое предаване в RT

20.10.2019/15:10

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

16.10.2019/21:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки