Начало
 
 

Симпозиум в Бон ще разгледа актуалното развитие на медиите

30.08.2019 /19:08 | Източник: ECPMF/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) съвместно с Академията на Дойче веле и Фондация „Конрад Аденауер” изпратиха писмо-покана до СБЖ за участие в симпозиума „FoME 2019”. Ще се търси преосмисляне на развитието на медиите чрез анализ на новите участници, новите технологии и новите стратегии

Събитието ще проведе в Бон на 7 и 8 ноември 2019 г., информират организаторите. Ще се дискутират бъдещите предизвикателства пред международната общност в контекста на развитието на медиите.

„Дигиталната революция промени коренно начините, по които общуваме помежду си и събираме информация. Платформите за социални медии създадоха сложна информационна екосистема, която е едновременно и благословия, и проклятие за безплатните и независими медии.” Това се посочва в анонса за симпозиума. Подчертава се, че дигиталните технологии създават безпрецедентни възможности за разпространение на журналистически мнения.

За част от медиите цифровите иновации съдържат огромен потенциал за „преработка на медийния пейзаж”. В същото време в тази нова епоха на дезинформация традиционните медии биват още повече застрашени, тъй като членовете на популистките движения атакуват доверието в тези медии чрез публикации в цифровото пространство. „С унищожаването на традиционните си бизнес-модели редица класически и независими медии се борят за оцеляване”, отбелязва анонсът.

Дискусиите по време на Симпозиума ще акцентират върху следните теми:

• Как ще продължи бъдещото успешно развитието на медиите в този контекст?

• Кои са най-актуалните предизвикателства?

• В какво направление е най-добре да се осъществява новаторското развитие на медиите?

• Къде е наложително използването на приемствеността?

Обсъжданията ще се разгръщат в направленията "Нови участници", "Нови технологии" и "Нови стратегии, нови предизвикателства". Ето и подробностите.

Нови участници

В ерата на „мрежовото общество” медиите са загубили позицията си на „вратар”, което отстъпва място на огромен брой нови играчи/участници, смятат от Европейския център за свобода на медиите. „Тези нови участници започнаха да влияят на свободата на изразяване в цифровото пространство, както за добро, така и за лошо. В мрежовото общество тези нови и различни „играчи” започнаха да изпълняват функциите на журналистиката”.

• Кои нови участници в медийното пространство са най-активни в момента? Как трябва да се работи с тях в контекста на разработването на новите медийни проекти?

• Има ли конкретни положителни примери за сътрудничество с различни иновационни центрове? Помагат ли те за повишаване на ефектите от разработването на нови проекти за развитие на медиите?

• Как новите технологични компании като Facebook, Google и др. „влизат в играта”? Дали те са подходящи партньори за сътрудничество при развитието на медиите?

• Какво отношение трябва да има международната общност за развитие на медиите към големите технологични компании? 

Нови технологии  

„В 21 век дигиталните технологии се превърнаха в един от основните двигатели на социалните промени, но те са и „нож с две остриета”, се казва още в съобщението на Европейския център за свобода на медиите. Пояснява се, че от една страна ние вярваме в огромния потенциал на цифровите иновации, но от друга - използването на дигиталните технологии може да доведе до нежелани последствия и да породи големи рискове (включително повишената уязвимост на техническата инфраструктура, проблеми със защитата на данните и др.).

В този смисъл за обсъждане са предложени и следните въпроси:

• В кои части на проектите за бъдещо развитие на медиите използването на цифровите технологии оказва най-голямо влияние? (Конкретни примери за повишаване ефективността при прилагането на цифровия инструментариум).

• Какви са потенциалните рискове и ползи от най-новите технологии в контекста на бъдещото развитие на медиите? Кога цифровите иновации са полезни и тяхното влияние е положително и кога те биха попречили за развитието на медиите? 

Нови стратегии, нови предизвикателства

„Познатото старо вече не е достатъчно добро”!

Организациите за развитие на медиите трябва да се адаптират към новото време, да актуализират своите стратегии и да се отворят за нови идеи, но и същевременно трябва да се подготвят за посрещането на евентуално зараждащи се нови проблеми и предизвикателства, призовават от Европейския център за свобода на медиите.

• Как се подготвят различните организации за развитие на медиите за новите дигитални промени? Кои са новите стратегически приоритети?

• Как развитието на медиите създава възможности за съвместни действия и обучения? Нуждае ли се общността за развитие на медиите от по-добро сътрудничество?

• Какви са най-важните проблеми, които биха се появили по време на бъдещото развитие на медиите?

• Каква би била финансовата стойност за прилагане на новите иновационни фондове в бъдещото развитие на медиите?

Това са някои от основните теми за дискусии и излагане на различни гледни точки по време на симпозиума, обясняват в писмото-покана организаторите. .

Събитието ще се проведе в сградата на Дойче веле на следния адрес:

Deutsche Welle, Kurt-Schumacher-Straße 3, 53113 Bonn

За допълнителна информация може да се изпрати имейл на следния адрес: fome2019@dw.com


 

Сподели в
 

Докато журналисти протестираха днес заради онемяването на най-важната радиопрограма у нас и заради опита да се запуши устата на съдебната репортерка Силвия Великова, всичко е било решено „отгоре”. Премиерът наредил на шефа на БНР да оправи „глупостта” спрямо известната журналистка, а главният прокурор е разпоредил ДАНС, СЕМ и КРС да извършат проверка по застрашилото националната сигурност спиране на сигнала на „Хоризонт”. Проверката ще се ръководи от зам.-главния прокурор Иван Гешев.

13.09.2019/19:14

Навръх 9 септември в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов, съобщи пред медиите съпругата му журналистката Дора Чичкова. След многочасов разпит е бил освободен. В ареста остава обаче също задържания председател на движение "Русофили" и бивш издател на "Дума" Николай Малинов.

09.09.2019/21:59

Китайски мъдрец е изрекъл словата: "Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ." И това го доказва една книга, чиято премиера ще е на 11 септември в 11 ч. в салон „Журналист“ в СБЖ. Китайският журналист от Радио Китай за чужбина Дин Хао, носител на престижната награда на СБЖ „Златно перо“, е написал уникалната книга „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“, на чието представяне си заслужава да дойдете, защото ще откриете за себе си загадъчната Поднебесна.

06.09.2019/14:50

Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков твърди, че целта на промените е да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, като същевременно се търси и изход от финансовия колапс на медията, наследен от предишното ръководство.

06.09.2019/14:42

На 20 септември от 15.30 ч. в представителството на ЕС ул. „Раковски” 124 в София новият сайт ще бъде представен от издателя си Георги Готев. В екипа са също журналистите Красен Николов и Валя Ахчиева. Изданието е пълноправен франчайз партньор на създадения преди 20 г. от Кристоф Леклерк EURACTIV.com

02.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки