Начало
 
 

Симпозиум в Бон ще разгледа актуалното развитие на медиите

30.08.2019 /19:08 | Източник: ECPMF/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) съвместно с Академията на Дойче веле и Фондация „Конрад Аденауер” изпратиха писмо-покана до СБЖ за участие в симпозиума „FoME 2019”. Ще се търси преосмисляне на развитието на медиите чрез анализ на новите участници, новите технологии и новите стратегии

Събитието ще проведе в Бон на 7 и 8 ноември 2019 г., информират организаторите. Ще се дискутират бъдещите предизвикателства пред международната общност в контекста на развитието на медиите.

„Дигиталната революция промени коренно начините, по които общуваме помежду си и събираме информация. Платформите за социални медии създадоха сложна информационна екосистема, която е едновременно и благословия, и проклятие за безплатните и независими медии.” Това се посочва в анонса за симпозиума. Подчертава се, че дигиталните технологии създават безпрецедентни възможности за разпространение на журналистически мнения.

За част от медиите цифровите иновации съдържат огромен потенциал за „преработка на медийния пейзаж”. В същото време в тази нова епоха на дезинформация традиционните медии биват още повече застрашени, тъй като членовете на популистките движения атакуват доверието в тези медии чрез публикации в цифровото пространство. „С унищожаването на традиционните си бизнес-модели редица класически и независими медии се борят за оцеляване”, отбелязва анонсът.

Дискусиите по време на Симпозиума ще акцентират върху следните теми:

• Как ще продължи бъдещото успешно развитието на медиите в този контекст?

• Кои са най-актуалните предизвикателства?

• В какво направление е най-добре да се осъществява новаторското развитие на медиите?

• Къде е наложително използването на приемствеността?

Обсъжданията ще се разгръщат в направленията "Нови участници", "Нови технологии" и "Нови стратегии, нови предизвикателства". Ето и подробностите.

Нови участници

В ерата на „мрежовото общество” медиите са загубили позицията си на „вратар”, което отстъпва място на огромен брой нови играчи/участници, смятат от Европейския център за свобода на медиите. „Тези нови участници започнаха да влияят на свободата на изразяване в цифровото пространство, както за добро, така и за лошо. В мрежовото общество тези нови и различни „играчи” започнаха да изпълняват функциите на журналистиката”.

• Кои нови участници в медийното пространство са най-активни в момента? Как трябва да се работи с тях в контекста на разработването на новите медийни проекти?

• Има ли конкретни положителни примери за сътрудничество с различни иновационни центрове? Помагат ли те за повишаване на ефектите от разработването на нови проекти за развитие на медиите?

• Как новите технологични компании като Facebook, Google и др. „влизат в играта”? Дали те са подходящи партньори за сътрудничество при развитието на медиите?

• Какво отношение трябва да има международната общност за развитие на медиите към големите технологични компании? 

Нови технологии  

„В 21 век дигиталните технологии се превърнаха в един от основните двигатели на социалните промени, но те са и „нож с две остриета”, се казва още в съобщението на Европейския център за свобода на медиите. Пояснява се, че от една страна ние вярваме в огромния потенциал на цифровите иновации, но от друга - използването на дигиталните технологии може да доведе до нежелани последствия и да породи големи рискове (включително повишената уязвимост на техническата инфраструктура, проблеми със защитата на данните и др.).

В този смисъл за обсъждане са предложени и следните въпроси:

• В кои части на проектите за бъдещо развитие на медиите използването на цифровите технологии оказва най-голямо влияние? (Конкретни примери за повишаване ефективността при прилагането на цифровия инструментариум).

• Какви са потенциалните рискове и ползи от най-новите технологии в контекста на бъдещото развитие на медиите? Кога цифровите иновации са полезни и тяхното влияние е положително и кога те биха попречили за развитието на медиите? 

Нови стратегии, нови предизвикателства

„Познатото старо вече не е достатъчно добро”!

Организациите за развитие на медиите трябва да се адаптират към новото време, да актуализират своите стратегии и да се отворят за нови идеи, но и същевременно трябва да се подготвят за посрещането на евентуално зараждащи се нови проблеми и предизвикателства, призовават от Европейския център за свобода на медиите.

• Как се подготвят различните организации за развитие на медиите за новите дигитални промени? Кои са новите стратегически приоритети?

• Как развитието на медиите създава възможности за съвместни действия и обучения? Нуждае ли се общността за развитие на медиите от по-добро сътрудничество?

• Какви са най-важните проблеми, които биха се появили по време на бъдещото развитие на медиите?

• Каква би била финансовата стойност за прилагане на новите иновационни фондове в бъдещото развитие на медиите?

Това са някои от основните теми за дискусии и излагане на различни гледни точки по време на симпозиума, обясняват в писмото-покана организаторите. .

Събитието ще се проведе в сградата на Дойче веле на следния адрес:

Deutsche Welle, Kurt-Schumacher-Straße 3, 53113 Bonn

За допълнителна информация може да се изпрати имейл на следния адрес: fome2019@dw.com


 

Сподели в
 

Комисията по журналистическа етика на СБЖ осъжда тази печална практика и призовава врачанското дружество „Вратица“ да разгледа случая „Бузов”

18.11.2019/20:09

Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените.

12.11.2019/14:15

Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

11.11.2019/15:45

Свалянето на два канала на Българската национална телевизия(БНТ) - БНТ2 и БНТ3, от цифровата платформа на мултиплекса и излъчването им по кабел и сателит е една от мерките за финансовото стабилизиране на обществената медия. Идеята беше съобщена от генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на дискусия за бъдещето на обществената медия, която се състоя в НДК точно на 60-ия рожден ден на БНТ.

09.11.2019/18:46

Могат да кандидатстват журналисти от 47-те държави членки на Съвета ва Европа. Предвидени са отличия за разследваща журналистика, за репортаж, за коментарно мнение, за иновативен подход, като във всяка категория наградите са по 10 000 евро. Срокът за изпращане на публикации и документи е до 13 декември т.г.

07.11.2019/20:04

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 69 гости

Бързи връзки