Начало
 
 

Симпозиум в Бон ще разгледа актуалното развитие на медиите

30.08.2019 /19:08 | Източник: ECPMF/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Европейският център за свобода на медиите (ECPMF) съвместно с Академията на Дойче веле и Фондация „Конрад Аденауер” изпратиха писмо-покана до СБЖ за участие в симпозиума „FoME 2019”. Ще се търси преосмисляне на развитието на медиите чрез анализ на новите участници, новите технологии и новите стратегии

Събитието ще проведе в Бон на 7 и 8 ноември 2019 г., информират организаторите. Ще се дискутират бъдещите предизвикателства пред международната общност в контекста на развитието на медиите.

„Дигиталната революция промени коренно начините, по които общуваме помежду си и събираме информация. Платформите за социални медии създадоха сложна информационна екосистема, която е едновременно и благословия, и проклятие за безплатните и независими медии.” Това се посочва в анонса за симпозиума. Подчертава се, че дигиталните технологии създават безпрецедентни възможности за разпространение на журналистически мнения.

За част от медиите цифровите иновации съдържат огромен потенциал за „преработка на медийния пейзаж”. В същото време в тази нова епоха на дезинформация традиционните медии биват още повече застрашени, тъй като членовете на популистките движения атакуват доверието в тези медии чрез публикации в цифровото пространство. „С унищожаването на традиционните си бизнес-модели редица класически и независими медии се борят за оцеляване”, отбелязва анонсът.

Дискусиите по време на Симпозиума ще акцентират върху следните теми:

• Как ще продължи бъдещото успешно развитието на медиите в този контекст?

• Кои са най-актуалните предизвикателства?

• В какво направление е най-добре да се осъществява новаторското развитие на медиите?

• Къде е наложително използването на приемствеността?

Обсъжданията ще се разгръщат в направленията "Нови участници", "Нови технологии" и "Нови стратегии, нови предизвикателства". Ето и подробностите.

Нови участници

В ерата на „мрежовото общество” медиите са загубили позицията си на „вратар”, което отстъпва място на огромен брой нови играчи/участници, смятат от Европейския център за свобода на медиите. „Тези нови участници започнаха да влияят на свободата на изразяване в цифровото пространство, както за добро, така и за лошо. В мрежовото общество тези нови и различни „играчи” започнаха да изпълняват функциите на журналистиката”.

• Кои нови участници в медийното пространство са най-активни в момента? Как трябва да се работи с тях в контекста на разработването на новите медийни проекти?

• Има ли конкретни положителни примери за сътрудничество с различни иновационни центрове? Помагат ли те за повишаване на ефектите от разработването на нови проекти за развитие на медиите?

• Как новите технологични компании като Facebook, Google и др. „влизат в играта”? Дали те са подходящи партньори за сътрудничество при развитието на медиите?

• Какво отношение трябва да има международната общност за развитие на медиите към големите технологични компании? 

Нови технологии  

„В 21 век дигиталните технологии се превърнаха в един от основните двигатели на социалните промени, но те са и „нож с две остриета”, се казва още в съобщението на Европейския център за свобода на медиите. Пояснява се, че от една страна ние вярваме в огромния потенциал на цифровите иновации, но от друга - използването на дигиталните технологии може да доведе до нежелани последствия и да породи големи рискове (включително повишената уязвимост на техническата инфраструктура, проблеми със защитата на данните и др.).

В този смисъл за обсъждане са предложени и следните въпроси:

• В кои части на проектите за бъдещо развитие на медиите използването на цифровите технологии оказва най-голямо влияние? (Конкретни примери за повишаване ефективността при прилагането на цифровия инструментариум).

• Какви са потенциалните рискове и ползи от най-новите технологии в контекста на бъдещото развитие на медиите? Кога цифровите иновации са полезни и тяхното влияние е положително и кога те биха попречили за развитието на медиите? 

Нови стратегии, нови предизвикателства

„Познатото старо вече не е достатъчно добро”!

Организациите за развитие на медиите трябва да се адаптират към новото време, да актуализират своите стратегии и да се отворят за нови идеи, но и същевременно трябва да се подготвят за посрещането на евентуално зараждащи се нови проблеми и предизвикателства, призовават от Европейския център за свобода на медиите.

• Как се подготвят различните организации за развитие на медиите за новите дигитални промени? Кои са новите стратегически приоритети?

• Как развитието на медиите създава възможности за съвместни действия и обучения? Нуждае ли се общността за развитие на медиите от по-добро сътрудничество?

• Какви са най-важните проблеми, които биха се появили по време на бъдещото развитие на медиите?

• Каква би била финансовата стойност за прилагане на новите иновационни фондове в бъдещото развитие на медиите?

Това са някои от основните теми за дискусии и излагане на различни гледни точки по време на симпозиума, обясняват в писмото-покана организаторите. .

Събитието ще се проведе в сградата на Дойче веле на следния адрес:

Deutsche Welle, Kurt-Schumacher-Straße 3, 53113 Bonn

За допълнителна информация може да се изпрати имейл на следния адрес: fome2019@dw.com


 

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки