Начало
 
 

От 9 септември БНТ стартира нова програмна схема

01.09.2019 /19:27 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Лека нощ деца" отива в БНТ2, Ути Бъчваров остава, но на половин цена, има и други промени. Студиата ще бъдат с различна визия

От 9 септември Българската национална телевизия (БНТ) ще предложи на зрителите нова програмна схема и променена визия на студиата. Това научи сайтът sbj-bg.eu от ръководството на медията.

Така от 9 септември детското предаване, което приспиваше няколко поколения българчета,

„Лека нощ, деца“ ще се излъчва всяка вечер в същия час по БНТ2.

а не както досега по първа програма. Промяната беше анонсирана от Кошлуков още в концепцията му. Но в същото време това предполага и промени в централната новинарска емисия, която от десетилетия започва в 20 ч. Големият дебат беше дали и обществената медия да не завърти новините в 19 ч. като конкурентните си частни телевизии. Но засега надделя традицията.

Промени ще има в „Сутрешния блок“,

след като една от четиримата водещи Ели Гигова напусна БНТ. Изненада за зрителите предстои през новия сезон и за  „100% будни“, но засега от обществената медия се въздържат да съобщат информацията.

Промяна има и в уикенд предаванията – в неделя по обед по БНТ1 ще върви повторението на предаването „Домът на вярата“, което се излъчва в неделната сутрин по БНТ2.

Зрителите ще имат възможност да видят и

предаването за 60-годишния юбилей на телевизията-майка,

за което е запазен вечерният прамтайм и епизодите ще се излъчват от 22 часа по БНТ1.

След плодотворни преговори кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно“ ще остане в ефира на БНТ, но при променен договор и намалена наполовина цена за едно предаване.

Препозиционирано и с удължено времетраене е предаването „Пътеки“ на Деница Гергова. То също е външна продукция и затова е важно да знаем, че цената на закупуването му е намалена с една трета.

Да припомним, че промените бяха заложени в концепцията на новия генерален директор Емил Кошлуков и по всичко личи, че той има твърдото намарение да ги изпълни. Голяма част от промените са наложителни не само за повишаване на зрителския интерес, но и поради факти, че

генералният директор  завари „БНТ в практически фалит и критична ситуация“

Кошлуков вече прекрати договора на обществената медия с формата на външния продуцент Никола Тупарев,  която осъществяваше „Стани богат“. Предаването, което се издържа от данъкоплатците с над 4 милиона лева, вече слезе от ефир. Както това се случи и с другата външна продукция „Спортисимо“.

Публицистичното предаване „Референдум“ ще продължи да се излъчва

като в момента се предоговарят условията с социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Да припомним, че при представянато на концепцията си пред Съвета за електронни медии (СЕМ) Кошлуков говори сериозно за това предаване, като подчерта, че социологическата агенция взема твърде много пари за едно предаване – четири пъти повече от хонорарите на всички заети в предаването.

В края на месеца изтича е срокът на конкурса за разследваща журналистика,

който Управителният съвет на БНТ обяви с решение от 30 юли т.г. Важно е да припомним, че условията на конкурса позволяват концепции да представят както журналисти от БНТ, така и колеги, които не са в трудови правоотношения с медията. Конкурсът става, след като от ефир беше свалена предаването на Валя Ахчиева „Открито“.

Тази седмица от БНТ обещават и по-подробна информация за новата програмна схема.

 

 

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки