Начало
 
 

От 9 септември БНТ стартира нова програмна схема

01.09.2019 /19:27 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Лека нощ деца" отива в БНТ2, Ути Бъчваров остава, но на половин цена, има и други промени. Студиата ще бъдат с различна визия

От 9 септември Българската национална телевизия (БНТ) ще предложи на зрителите нова програмна схема и променена визия на студиата. Това научи сайтът sbj-bg.eu от ръководството на медията.

Така от 9 септември детското предаване, което приспиваше няколко поколения българчета,

„Лека нощ, деца“ ще се излъчва всяка вечер в същия час по БНТ2.

а не както досега по първа програма. Промяната беше анонсирана от Кошлуков още в концепцията му. Но в същото време това предполага и промени в централната новинарска емисия, която от десетилетия започва в 20 ч. Големият дебат беше дали и обществената медия да не завърти новините в 19 ч. като конкурентните си частни телевизии. Но засега надделя традицията.

Промени ще има в „Сутрешния блок“,

след като една от четиримата водещи Ели Гигова напусна БНТ. Изненада за зрителите предстои през новия сезон и за  „100% будни“, но засега от обществената медия се въздържат да съобщат информацията.

Промяна има и в уикенд предаванията – в неделя по обед по БНТ1 ще върви повторението на предаването „Домът на вярата“, което се излъчва в неделната сутрин по БНТ2.

Зрителите ще имат възможност да видят и

предаването за 60-годишния юбилей на телевизията-майка,

за което е запазен вечерният прамтайм и епизодите ще се излъчват от 22 часа по БНТ1.

След плодотворни преговори кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно“ ще остане в ефира на БНТ, но при променен договор и намалена наполовина цена за едно предаване.

Препозиционирано и с удължено времетраене е предаването „Пътеки“ на Деница Гергова. То също е външна продукция и затова е важно да знаем, че цената на закупуването му е намалена с една трета.

Да припомним, че промените бяха заложени в концепцията на новия генерален директор Емил Кошлуков и по всичко личи, че той има твърдото намарение да ги изпълни. Голяма част от промените са наложителни не само за повишаване на зрителския интерес, но и поради факти, че

генералният директор  завари „БНТ в практически фалит и критична ситуация“

Кошлуков вече прекрати договора на обществената медия с формата на външния продуцент Никола Тупарев,  която осъществяваше „Стани богат“. Предаването, което се издържа от данъкоплатците с над 4 милиона лева, вече слезе от ефир. Както това се случи и с другата външна продукция „Спортисимо“.

Публицистичното предаване „Референдум“ ще продължи да се излъчва

като в момента се предоговарят условията с социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Да припомним, че при представянато на концепцията си пред Съвета за електронни медии (СЕМ) Кошлуков говори сериозно за това предаване, като подчерта, че социологическата агенция взема твърде много пари за едно предаване – четири пъти повече от хонорарите на всички заети в предаването.

В края на месеца изтича е срокът на конкурса за разследваща журналистика,

който Управителният съвет на БНТ обяви с решение от 30 юли т.г. Важно е да припомним, че условията на конкурса позволяват концепции да представят както журналисти от БНТ, така и колеги, които не са в трудови правоотношения с медията. Конкурсът става, след като от ефир беше свалена предаването на Валя Ахчиева „Открито“.

Тази седмица от БНТ обещават и по-подробна информация за новата програмна схема.

 

 

Сподели в
 

Комисията по журналистическа етика на СБЖ осъжда тази печална практика и призовава врачанското дружество „Вратица“ да разгледа случая „Бузов”

18.11.2019/20:09

Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените.

12.11.2019/14:15

Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

11.11.2019/15:45

Свалянето на два канала на Българската национална телевизия(БНТ) - БНТ2 и БНТ3, от цифровата платформа на мултиплекса и излъчването им по кабел и сателит е една от мерките за финансовото стабилизиране на обществената медия. Идеята беше съобщена от генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на дискусия за бъдещето на обществената медия, която се състоя в НДК точно на 60-ия рожден ден на БНТ.

09.11.2019/18:46

Могат да кандидатстват журналисти от 47-те държави членки на Съвета ва Европа. Предвидени са отличия за разследваща журналистика, за репортаж, за коментарно мнение, за иновативен подход, като във всяка категория наградите са по 10 000 евро. Срокът за изпращане на публикации и документи е до 13 декември т.г.

07.11.2019/20:04

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 71 гости

Бързи връзки