Начало
 
 

От 9 септември БНТ стартира нова програмна схема

01.09.2019 /19:27 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Лека нощ деца" отива в БНТ2, Ути Бъчваров остава, но на половин цена, има и други промени. Студиата ще бъдат с различна визия

От 9 септември Българската национална телевизия (БНТ) ще предложи на зрителите нова програмна схема и променена визия на студиата. Това научи сайтът sbj-bg.eu от ръководството на медията.

Така от 9 септември детското предаване, което приспиваше няколко поколения българчета,

„Лека нощ, деца“ ще се излъчва всяка вечер в същия час по БНТ2.

а не както досега по първа програма. Промяната беше анонсирана от Кошлуков още в концепцията му. Но в същото време това предполага и промени в централната новинарска емисия, която от десетилетия започва в 20 ч. Големият дебат беше дали и обществената медия да не завърти новините в 19 ч. като конкурентните си частни телевизии. Но засега надделя традицията.

Промени ще има в „Сутрешния блок“,

след като една от четиримата водещи Ели Гигова напусна БНТ. Изненада за зрителите предстои през новия сезон и за  „100% будни“, но засега от обществената медия се въздържат да съобщат информацията.

Промяна има и в уикенд предаванията – в неделя по обед по БНТ1 ще върви повторението на предаването „Домът на вярата“, което се излъчва в неделната сутрин по БНТ2.

Зрителите ще имат възможност да видят и

предаването за 60-годишния юбилей на телевизията-майка,

за което е запазен вечерният прамтайм и епизодите ще се излъчват от 22 часа по БНТ1.

След плодотворни преговори кулинарното шоу „Бързо, лесно, вкусно“ ще остане в ефира на БНТ, но при променен договор и намалена наполовина цена за едно предаване.

Препозиционирано и с удължено времетраене е предаването „Пътеки“ на Деница Гергова. То също е външна продукция и затова е важно да знаем, че цената на закупуването му е намалена с една трета.

Да припомним, че промените бяха заложени в концепцията на новия генерален директор Емил Кошлуков и по всичко личи, че той има твърдото намарение да ги изпълни. Голяма част от промените са наложителни не само за повишаване на зрителския интерес, но и поради факти, че

генералният директор  завари „БНТ в практически фалит и критична ситуация“

Кошлуков вече прекрати договора на обществената медия с формата на външния продуцент Никола Тупарев,  която осъществяваше „Стани богат“. Предаването, което се издържа от данъкоплатците с над 4 милиона лева, вече слезе от ефир. Както това се случи и с другата външна продукция „Спортисимо“.

Публицистичното предаване „Референдум“ ще продължи да се излъчва

като в момента се предоговарят условията с социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Да припомним, че при представянато на концепцията си пред Съвета за електронни медии (СЕМ) Кошлуков говори сериозно за това предаване, като подчерта, че социологическата агенция взема твърде много пари за едно предаване – четири пъти повече от хонорарите на всички заети в предаването.

В края на месеца изтича е срокът на конкурса за разследваща журналистика,

който Управителният съвет на БНТ обяви с решение от 30 юли т.г. Важно е да припомним, че условията на конкурса позволяват концепции да представят както журналисти от БНТ, така и колеги, които не са в трудови правоотношения с медията. Конкурсът става, след като от ефир беше свалена предаването на Валя Ахчиева „Открито“.

Тази седмица от БНТ обещават и по-подробна информация за новата програмна схема.

 

 

Сподели в
 

Докато журналисти протестираха днес заради онемяването на най-важната радиопрограма у нас и заради опита да се запуши устата на съдебната репортерка Силвия Великова, всичко е било решено „отгоре”. Премиерът наредил на шефа на БНР да оправи „глупостта” спрямо известната журналистка, а главният прокурор е разпоредил ДАНС, СЕМ и КРС да извършат проверка по застрашилото националната сигурност спиране на сигнала на „Хоризонт”. Проверката ще се ръководи от зам.-главния прокурор Иван Гешев.

13.09.2019/19:14

Навръх 9 септември в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов, съобщи пред медиите съпругата му журналистката Дора Чичкова. След многочасов разпит е бил освободен. В ареста остава обаче също задържания председател на движение "Русофили" и бивш издател на "Дума" Николай Малинов.

09.09.2019/21:59

Китайски мъдрец е изрекъл словата: "Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ." И това го доказва една книга, чиято премиера ще е на 11 септември в 11 ч. в салон „Журналист“ в СБЖ. Китайският журналист от Радио Китай за чужбина Дин Хао, носител на престижната награда на СБЖ „Златно перо“, е написал уникалната книга „По следите на древността. Световното културно и природно наследство в Китай“, на чието представяне си заслужава да дойдете, защото ще откриете за себе си загадъчната Поднебесна.

06.09.2019/14:50

Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков твърди, че целта на промените е да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, като същевременно се търси и изход от финансовия колапс на медията, наследен от предишното ръководство.

06.09.2019/14:42

На 20 септември от 15.30 ч. в представителството на ЕС ул. „Раковски” 124 в София новият сайт ще бъде представен от издателя си Георги Готев. В екипа са също журналистите Красен Николов и Валя Ахчиева. Изданието е пълноправен франчайз партньор на създадения преди 20 г. от Кристоф Леклерк EURACTIV.com

02.09.2019/13:08
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки