Руски сенатор нападна журналистка

02.09.2019 /15:51 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на среща с избиратели сенаторът от Съвета на федерацията Вячеслав Мархаев от Иркутска област нападна журналистката от канала РЕН ТВ Евгения Могилевска, която си е позволила да му зададе, според него, „неудобен въпрос“. Питанката засягала нелегално казино в столицата на Бурятия Улан-Уде.

На въпроса на репортерката дали Мархаев има нещо общо с нелегалния хазартен бизнес, политикът се нахвърлил грубо срещу нея и оператора, който при сблъсъка бил контузен. Репортерката на РЕН ТВ пък излязла от сблъсъка с изкълчена ръка, тъй като при опит да заснеме с мобилния си телефон нападението на сенатора срещу колегата й Мархаев я сграбчил грубо за ръката, за да изскубне апарата. „Извадих телефона си и започнах да снимам случващото се с молба сенаторът да спре нападението срещу моя колега – казва Евгения Могилевска. – Той обаче ми сграбчи ръката и започна да я извива,опитвайки се да ми отнеме телефона.“ Във връзка с инцидента от РЕН ТВ са подали оплакване до Следствения комитет на РФ. В него пострадалите журналисти молят правоохранителните органи да привлекат под отговорност сенатор Вячеслав Мерхаев за физическо посегателство върху личността им.

Не закъсня и обяснението на сенатора. Според него той бил пресякъл неправомерните действия на журналистите от РЕН ТВ. „Те нагло и нахално ми бутнаха пред очите своята апаратура – заявил Мерхаев, - която никой не е сграбчвал, а просто отстранихме от лицето ми. Те провокират и създават такива ситуации и е направо безобразия да подават жалба, като за някаква извънредна ситуация.“ Според ръководството на РЕН ТВ сенаторът, представляващ КПРФ, бил гневен не от това, че са искали да го снимат, а от зададения въпрос дали има нещо общо с нелегалния хазартен бизнес в Улан-Уде.  

Сподели в
 

Стана традиция в Деня на българската просвета и култура всички, които милеят за нашето А, Б да чакат един от най-ценените и обичани вестници - Кирилометодиевият вестник „За буквите - О писменеь“. И на вчерашният 24 май новият брой на изданието украси паметника на Светите братя Методий и Кирил пред Националната библиотека.

25.05.2020/09:44

"Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса, предаде агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

24.05.2020/15:01

Харуки Мураками нарисува по-хубава картина на живота в радиопредаване, на което беше водещ от дома си, съобщава АП. За предаването той избра любимите си песни.

24.05.2020/11:08

Бившият вицепрезидент Джо Байдън се обърна към чернокож радиоводещ с думите, че щом все още се колебае дали да подкрепи него или Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ на 3 ноември, значи не е афроамериканец, предаде Ройтерс.

23.05.2020/13:26

Независимо, че пандемията от коронавирус все още продължава, всички вече се замислят какъв ще е животът след карантина и самоизолация. Журналистите в Русия не остават по-назад и поради тази причина беше стартиран проектът „Адаптация“, който ще анализира бъдещето на професията при съдействие на известни учени, дейци на културата и изкуството, политици и водещи експерти в различни области на науката. Поради наложените мерки за изолация началото беше дадено виртуално в Москва и Санкт Петербург.

21.05.2020/18:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки