Нели Огнянова коментира „демонтажа на микрофони”

03.09.2019 /09:02 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Професор Нели Огнянова

Забелязва се симптоматика на нова тенденция - за демонтаж на микрофони, журналисти и медии. Това каза експертката по европейско и българско медийно право и преподавателка в Софийския университет проф. Нели Огнянова:

Това е негативна тенденция, която показва ограничаване на достъпа на журналистите до информация, до данни, до събития, констатира пред БНР Нели Огнянова, добавяйки:

Защо това е важно?! Защото, ако журналистиката няма достъп до информация, няма и свобода на изразяване - не можеш да направиш обоснована критика.

Да си спомням казуса с КТБ – не можеше да се критикува определено събитие, докато ние нямаме достатъчно достоверна информация за него. Огнянова изброи и симптоматиката на явлението, което нарече „задушен достъп до информация“:

Като започнем от червените въженца по определени събития в Народното събрание и другаде, като минем през избирателното отношение към медиите - някои медии и журналисти са привилегировани, допускат се до събития само някои медии.

Друг симптом е отказът на властта или на хора от властта да се включват в участия, да участват в студио, отказът да отговарят на въпроси висши представители на публичната администрация.

Има и още по-лошо – помним сблъсъка на г-н Домусчиев с журналисти, когато той нарече представител на журналистическата гилдия „олигофрен“. Сега преминаваме към новата практика - пресконференция без медии?!

Какво е това изобщо?! Какво е това едностранно облъчване на аудиторията?! Това се доближава до пропагандата… За да се стигне най-накрая до кулминацията – демонтаж на микрофони. Това е метафора на отношенията власт - медии.

Свързани:   Иво Инджов не очаква добро за българската демокрация

Оня ден подчинените на премиера Борисов отнеха правото на журналистите да бъдат дори "дръжки на микрофони". Може и да не сте чували, но критичните анализатори наричаме "дръжки на микрофони" сервилните журналисти в България.
Дата: 02.09.2019


 

Сподели в
 

Цялата българска общественост се вълнува от случващото се в Българското национално радио и този случай трябва да бъде разплетен докрай.

15.09.2019/09:07

Пространството за изкуство и събития "КО-ОП" в столицата представя новата самостоятелна изложба на съвременния български фотограф Михаил Новаков.

14.09.2019/18:59

Турският върховен апелативен съд разпореди петима бивши журналисти от в. "Джумхуриет", осъдени по свързани с тероризъм обвинения, да бъдат освободени, предаде АП, като се позова на Анадолскат агенция.

14.09.2019/09:06

Районният съд в Пловдив отложи за пореден път делото срещу адвокат Светослав Михайлов, който е обвинен в отправяне на заплахи за убийство срещу журналиста Тодор Кръшков, предаде наш репортер.

13.09.2019/09:05

Традиционната годишна изложба на Бургаска фотографска общност (БФО) ще бъде открита за разглеждане на 12 септември, четвъртък, от 18 часа. Мястото е експоцентър „Флора“.

12.09.2019/09:04
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки