Тийнейджъри създават свои собствени уеб-медии

04.09.2019 /10:49 | Източник: technews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колаж: technews.bg

Тийнейджърите се интересуват от новините – ала не харесват традиционните медии. Сега тук-там се появяват нови издания, създадени от младежи, които търсят начин да отговорят на търсенията на младото поколение.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. Оливия Селцер, която сега е на 15 години, забелязва промяна в училище. „Изведнъж всички говореха за политика и за онова, което се случва в света”, казва тя пред Teen Vogue. Огромният интерес обаче се сблъсква с недостиг на информация. „Традиционните източници на новини са написани основно и са насочени към по-възрастните и не са понятни за моето поколение”, информира ни  сайтът technews.bg.

Това е проблем и то спешен – и голям. Много от съвременните издания имат затруднения да оцелеят в ерата на интернет. Много медии фалираха през последните години. Все повече млади хора се информират основно от социалните медии, вместо от традиционните печатни медии. За да останат младите хора ангажирани обаче е нужен различен подход и Селцер иска да помогне за преодоляването на пропастта.

Собствено издание

През февруари 2017 г. тя стартира theCramm – собствено издание, което предлага ежедневен преглед на основни истории от цял свят, „дестилирани” в кратък бюлетин, който пристига по е-поща или в текстов вид всеки делничен ден.

Всяка сутрин момичето става в 5 часа, за да прочете новините преди училище. Прегледжа различни издания, вкл. BBC, CBS, NBC, The New York Times, Politico и Reuters. Така тя се старае да гарантира, че читателите получават „обективна гледна точка за новостите”.

Селцер работи с редакционен екип, който помага за изследване на някои истории и намира вдъхновяващи хора за интервюиране. Има си консултативен съвет, съставен от„ доверени възрастни”, както и група от „посланици” от цял свят, които популяризират TheCramm.

След като прочете всичко, тя събира около 30 заглавия, след което разделя статиите от деня в раздели, преди да напише резюметата. Старае се да направи всяка новина „привлекателна, информативна и лесно смилаема”.

Социални медии вместо медии

Мнозина се притесняват, че набавянето на информация от социалните медии може да има негативен ефект върху младите хора. Факт е, че много от тях прекарват повечето си време с социалните мрежи, вторачени в смартфоните си. Някои проучвания обаче сочат, че младежите се интересуват живо от събитията в обществения живот и искат да ги следят.

По-вероятно е младите хора да консумират новините чрез социалните медии, отколкото чрез традиционните новинарски организации, онлайн или печатни, и това не е непременно лошо, когато става дума за новини. Тийнейджърите, които използват социални медии, са по-склонни да бъдат граждански ангажирани, сочат изследванията.

Освен това младежите, които се информират основно от социалните медии, могат да видят множество различни гледни точки по една и съща тема, относно едно и също събитие. Това обогатява добитата информация.

Нещо повече. Научавайки новости чрез социалните медии, младите хора могат да задават въпроси, да коментират, да обсъждат. По този начин те „общуват” с историите, които прочитат.

Престарелият имейл

Селцер казва, че много от нейните приятели всъщност изобщо не проверяват редовно пощенските си кутии. Затова именно тя е решила да създаде възможност за получаване на новините като текстово съобщение.

„Не мисля, че другите източници на новини и изобщо хората са наясно, че младите всъщност не използват електронна поща”, казва тя. За своето издание казва, че е „написано от млад човек, насочено към младите хора”.

В търсене на въздействие

Отвъд въпроса за технологията и начина на разпространение има и друг аспект на съвременните младежки медии. Те се стремят да въздействат, а не просто да информират.

16-годишната активистка София Фрейзър, която управлява акаунта @dailydoseofwokeness с неговите над 30 000 последователи, се стреми да информира по начин, който кара хората да се замислят.

„В днешно време новините са по-скоро дразнещи, отколкото информативни. Ние сме общество, лишено от чувствителност, което изглежда повече се интересува от провокативното заглавие, отколкото от действителната история”.

Фрейзър смята, че Instagram прави възможно младите хора да се замислят за актуалните проблеми. „По принцип Instagram е лесен и достъпен начин за много млади хора да се ангажират с това, което се случва в нашия свят в момента”, казва тя.

Медиен шум, но балансиран

„Традиционните медии ни дават много селективна информация само по няколко теми”, казва пък 16-годишната Аняли Канда, администратор на Instagram акаунта @brown.politics. Тя държи коментарите в нейния канал да са отворени винаги, с изключение на случаите на откровено грубо отношение.

Пожарът в Нотр Дам получи широко медийно отразяване, казва Канда, но мнозина изобщо не разбраха за друг, не по-малко значим пожар – този в Националния музей на Бразилия през 2018 г. Той е довел до унищожаване на 92% от историческите артефакти в колекцията. Канда казва, че е написала новина за него и тя е станала една от най-четените публикации, с около 17,2k харесвания, 4000 споделяния и записи от 6000 души.

Готови да вземат решения

За младите хора, които стартират свои собствени медийни издания, наличието на младежки медии е въпрос на „медийна грамотност”. Това е нещо важно за децата, които утре ще станат пълнолетни и ще искат да вземат решения като възрастни.

Има учебници по математика, история, английски език и география – ала няма учебници по медийна грамотност, казва Селцер. „Нямаме източник, от който да научаваме за политиката и за това какво се случва в света”, казва тя.

„Просто се очаква, че когато навършим 18 години, изведнъж ще можем да гласуваме и да знаем за кого ще гласуваме. Необходимо е време, за да усъвършенстваме политически си знания и позиции”, смята Селцер.

 

Сподели в
 

Една от най-големите медийни компании в Нова Зеландия ще бъде продадена за едва 1 новозеландски долар (0,61 щатски долара), информира ДПА.

25.05.2020/20:48

В Деня на българската просвета и култура вежегодно излиза изданието на УниБИТ „За буквите - О писменеь“. И на вчерашния 24 май новият брой на изданието украси паметника на Светите братя Методий и Кирил пред Националната библиотека.

25.05.2020/09:44

"Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса, предаде агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

24.05.2020/15:01

Харуки Мураками нарисува по-хубава картина на живота в радиопредаване, на което беше водещ от дома си, съобщава АП. За предаването той избра любимите си песни.

24.05.2020/11:08

Бившият вицепрезидент Джо Байдън се обърна към чернокож радиоводещ с думите, че щом все още се колебае дали да подкрепи него или Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ на 3 ноември, значи не е афроамериканец, предаде Ройтерс.

23.05.2020/13:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки