Тийнейджъри създават свои собствени уеб-медии

04.09.2019 /10:49 | Източник: technews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колаж: technews.bg

Тийнейджърите се интересуват от новините – ала не харесват традиционните медии. Сега тук-там се появяват нови издания, създадени от младежи, които търсят начин да отговорят на търсенията на младото поколение.

След президентските избори в САЩ през 2016 г. Оливия Селцер, която сега е на 15 години, забелязва промяна в училище. „Изведнъж всички говореха за политика и за онова, което се случва в света”, казва тя пред Teen Vogue. Огромният интерес обаче се сблъсква с недостиг на информация. „Традиционните източници на новини са написани основно и са насочени към по-възрастните и не са понятни за моето поколение”, информира ни  сайтът technews.bg.

Това е проблем и то спешен – и голям. Много от съвременните издания имат затруднения да оцелеят в ерата на интернет. Много медии фалираха през последните години. Все повече млади хора се информират основно от социалните медии, вместо от традиционните печатни медии. За да останат младите хора ангажирани обаче е нужен различен подход и Селцер иска да помогне за преодоляването на пропастта.

Собствено издание

През февруари 2017 г. тя стартира theCramm – собствено издание, което предлага ежедневен преглед на основни истории от цял свят, „дестилирани” в кратък бюлетин, който пристига по е-поща или в текстов вид всеки делничен ден.

Всяка сутрин момичето става в 5 часа, за да прочете новините преди училище. Прегледжа различни издания, вкл. BBC, CBS, NBC, The New York Times, Politico и Reuters. Така тя се старае да гарантира, че читателите получават „обективна гледна точка за новостите”.

Селцер работи с редакционен екип, който помага за изследване на някои истории и намира вдъхновяващи хора за интервюиране. Има си консултативен съвет, съставен от„ доверени възрастни”, както и група от „посланици” от цял свят, които популяризират TheCramm.

След като прочете всичко, тя събира около 30 заглавия, след което разделя статиите от деня в раздели, преди да напише резюметата. Старае се да направи всяка новина „привлекателна, информативна и лесно смилаема”.

Социални медии вместо медии

Мнозина се притесняват, че набавянето на информация от социалните медии може да има негативен ефект върху младите хора. Факт е, че много от тях прекарват повечето си време с социалните мрежи, вторачени в смартфоните си. Някои проучвания обаче сочат, че младежите се интересуват живо от събитията в обществения живот и искат да ги следят.

По-вероятно е младите хора да консумират новините чрез социалните медии, отколкото чрез традиционните новинарски организации, онлайн или печатни, и това не е непременно лошо, когато става дума за новини. Тийнейджърите, които използват социални медии, са по-склонни да бъдат граждански ангажирани, сочат изследванията.

Освен това младежите, които се информират основно от социалните медии, могат да видят множество различни гледни точки по една и съща тема, относно едно и също събитие. Това обогатява добитата информация.

Нещо повече. Научавайки новости чрез социалните медии, младите хора могат да задават въпроси, да коментират, да обсъждат. По този начин те „общуват” с историите, които прочитат.

Престарелият имейл

Селцер казва, че много от нейните приятели всъщност изобщо не проверяват редовно пощенските си кутии. Затова именно тя е решила да създаде възможност за получаване на новините като текстово съобщение.

„Не мисля, че другите източници на новини и изобщо хората са наясно, че младите всъщност не използват електронна поща”, казва тя. За своето издание казва, че е „написано от млад човек, насочено към младите хора”.

В търсене на въздействие

Отвъд въпроса за технологията и начина на разпространение има и друг аспект на съвременните младежки медии. Те се стремят да въздействат, а не просто да информират.

16-годишната активистка София Фрейзър, която управлява акаунта @dailydoseofwokeness с неговите над 30 000 последователи, се стреми да информира по начин, който кара хората да се замислят.

„В днешно време новините са по-скоро дразнещи, отколкото информативни. Ние сме общество, лишено от чувствителност, което изглежда повече се интересува от провокативното заглавие, отколкото от действителната история”.

Фрейзър смята, че Instagram прави възможно младите хора да се замислят за актуалните проблеми. „По принцип Instagram е лесен и достъпен начин за много млади хора да се ангажират с това, което се случва в нашия свят в момента”, казва тя.

Медиен шум, но балансиран

„Традиционните медии ни дават много селективна информация само по няколко теми”, казва пък 16-годишната Аняли Канда, администратор на Instagram акаунта @brown.politics. Тя държи коментарите в нейния канал да са отворени винаги, с изключение на случаите на откровено грубо отношение.

Пожарът в Нотр Дам получи широко медийно отразяване, казва Канда, но мнозина изобщо не разбраха за друг, не по-малко значим пожар – този в Националния музей на Бразилия през 2018 г. Той е довел до унищожаване на 92% от историческите артефакти в колекцията. Канда казва, че е написала новина за него и тя е станала една от най-четените публикации, с около 17,2k харесвания, 4000 споделяния и записи от 6000 души.

Готови да вземат решения

За младите хора, които стартират свои собствени медийни издания, наличието на младежки медии е въпрос на „медийна грамотност”. Това е нещо важно за децата, които утре ще станат пълнолетни и ще искат да вземат решения като възрастни.

Има учебници по математика, история, английски език и география – ала няма учебници по медийна грамотност, казва Селцер. „Нямаме източник, от който да научаваме за политиката и за това какво се случва в света”, казва тя.

„Просто се очаква, че когато навършим 18 години, изведнъж ще можем да гласуваме и да знаем за кого ще гласуваме. Необходимо е време, за да усъвършенстваме политически си знания и позиции”, смята Селцер.

 

Сподели в
 

Европейски симпозиум ще обсъжда на 11 и 12 ноември мястото на обществените медии и регулативната рамка на социалните медии в цифровата среда

11.11.2019/09:41

Демонстранти противници на президента Ево Моралес окупираха в Ла Пас две държавни медии - телевизия Bolivia TV и радио Патрия Нуева (Radio Patria Nueva), както и радиото на Единната синдикална централа на трудещите се селяни. Работещите в медиите журналисти и служители бяха малтретирани.

10.11.2019/12:22

Москва беше домакин на конференцията „Свободата на медиите и сигурността на журналистите в Русия и в региона на ОССЕ: предизвикателства и възможности в епохата на цифровите технологии“.

07.11.2019/15:42

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс заяви, че атаките срещу медиите продължават в целия свят, а Турция е една от страните с най-малко свобода на пресата, предава Ahval.

03.11.2019/18:09

Фейсбук въвежда новинарски раздел в мобилното си приложение. В него ще има новинарски заглавия, подбрани от журналисти, а медиите ще получават пари за използването на техните материали, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

26.10.2019/10:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки