Берхард Зонтаг: Качествената журналистика е голямо предизвикателство

04.09.2019 /15:07 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка:БТА

Берхард Зонтаг е консултант на Управителния съвет на Австрийската агенция по печата във Виена(ААП). Тя е медийна компания, частна национална информационна агенция, а собствениците й са 12 австрийски всекидневника и медийни компании.

С Берхард Зонтаг разговаря колегата от БТА Елена Савова http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_j933d1t8.

Според Зонтаг основните проблеми пред професионалната журналистика са не само фалшивите новини, но от гледна точка на икономическата страна на бизнеса, в момента е много важно и много трудно да се финансира подобаващо журналистиката с добро качество. Качествената журналистика сама по себе си също е доста голямо предизвикателство. Но голямо предизвикателство е да се финансира тази качествена журналистика и да намерят нови източници на приходи, за да се запази нивото на журналистиката.
 

На въпрос „Къде търсите нови източници на приходи?“  Зонтаг отговаря: „Диверсифицираме се към много области. Имаме голям IT отдел в Австрия. При около 150 журналисти, още толкова - около 150 души, които работят в IT отдела. Ние оказваме IT подкрепа на повечето австрийски медии с различни IT операции. Това е един вид дейност за допълнителни приходи. Имаме и голям отдел за медиен мониторинг. Имаме система за прессъобщения. Всичко това са области за диверсификация. В момента много усилено проучваме операции с изкуствен интелект във всички тези области.
 

Берхард Зонтаг споделя още, че в ААП има отдел, който наричаме "медийна лаборатория", нещо като централно подразделение по иновациите. Така се  събират експертните знания от различни области на информационната агенция в това централно звено.

Берхард Зонтаг подчертава, че има много ясна граница меоду журналистика и бизнес. Нюзрумът е напълно независим от бизнес дейностите и никой не оказва натиск и журналистите са свободни да отразяват новините, съобразно редакционните насоки. Бизнесът също е много важен за журналистиката, защото ако не можете да си позволите да плащате на своите журналисти, тогава вече няма да има кой да съобщава новините. Трябва винаги да има граница между журналистиката и икономическата страна, бизнесът да няма влияние върху журналистиката.

На въпрос: „Как могат да бъдат балансирани робо-журналистиката и традиционната журналистика?“ Берхард Зонтаг отговаря:  „При последните избори в Австрия например, европейските избори, направихме експеримент. В Австрия има 2000 общини, не можем да ги покрием всички, така че по-рано покривахме само големите градове. Сега за тези избори направихме експеримент с робо-журналистиката и роботите ни помогнаха да напишем автоматично информации за всичките 2000 общини - нещо, което бе невъзможно преди. Може да се каже, че прехвърлихме тази скучна задача върху роботите, а големите градове и важните резултати, на които трябваше да бъде направен анализ, разбира се, бяха отразени от хора журналисти. Бекграунд информацията, интервютата, това са много важни задачи, които бяха свършени от журналисти - хора, експерти в областта.“

 

Редактор Майя Любомирска

 


 

 

Сподели в
 

Би Ти Ви е на път да бъде продадена на чешката инвестиционна компания PPF group, която е контролирана от 54-годишния Петр Келнер. Той вече купи и бизнеса на норвежката група "Теленор" в България, Унгария, Сърбия и Черна гора.

21.10.2019/18:50

В реч в Джорджтаунския университет основателят на Facebook защити решението да даде по-голяма свобода на политиците в своята платформа.

19.10.2019/20:02

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

19.10.2019/19:08

Организатори на възпоменанието са МФЖ и ЕФЖ с посланието за по-бързо разкриване на истината за жестокото убийство на известната разследваща журналистка от Малта

16.10.2019/16:17

Анализатор от военното разузнаване на САЩ беше арестуван по подозрение, че е предавал поверителни данни на две журналистки, съобщи АФП, като се позовава на съдебните власти.

10.10.2019/18:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки