Берхард Зонтаг: Качествената журналистика е голямо предизвикателство

04.09.2019 /15:07 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка:БТА

Берхард Зонтаг е консултант на Управителния съвет на Австрийската агенция по печата във Виена(ААП). Тя е медийна компания, частна национална информационна агенция, а собствениците й са 12 австрийски всекидневника и медийни компании.

С Берхард Зонтаг разговаря колегата от БТА Елена Савова http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_j933d1t8.

Според Зонтаг основните проблеми пред професионалната журналистика са не само фалшивите новини, но от гледна точка на икономическата страна на бизнеса, в момента е много важно и много трудно да се финансира подобаващо журналистиката с добро качество. Качествената журналистика сама по себе си също е доста голямо предизвикателство. Но голямо предизвикателство е да се финансира тази качествена журналистика и да намерят нови източници на приходи, за да се запази нивото на журналистиката.
 

На въпрос „Къде търсите нови източници на приходи?“  Зонтаг отговаря: „Диверсифицираме се към много области. Имаме голям IT отдел в Австрия. При около 150 журналисти, още толкова - около 150 души, които работят в IT отдела. Ние оказваме IT подкрепа на повечето австрийски медии с различни IT операции. Това е един вид дейност за допълнителни приходи. Имаме и голям отдел за медиен мониторинг. Имаме система за прессъобщения. Всичко това са области за диверсификация. В момента много усилено проучваме операции с изкуствен интелект във всички тези области.
 

Берхард Зонтаг споделя още, че в ААП има отдел, който наричаме "медийна лаборатория", нещо като централно подразделение по иновациите. Така се  събират експертните знания от различни области на информационната агенция в това централно звено.

Берхард Зонтаг подчертава, че има много ясна граница меоду журналистика и бизнес. Нюзрумът е напълно независим от бизнес дейностите и никой не оказва натиск и журналистите са свободни да отразяват новините, съобразно редакционните насоки. Бизнесът също е много важен за журналистиката, защото ако не можете да си позволите да плащате на своите журналисти, тогава вече няма да има кой да съобщава новините. Трябва винаги да има граница между журналистиката и икономическата страна, бизнесът да няма влияние върху журналистиката.

На въпрос: „Как могат да бъдат балансирани робо-журналистиката и традиционната журналистика?“ Берхард Зонтаг отговаря:  „При последните избори в Австрия например, европейските избори, направихме експеримент. В Австрия има 2000 общини, не можем да ги покрием всички, така че по-рано покривахме само големите градове. Сега за тези избори направихме експеримент с робо-журналистиката и роботите ни помогнаха да напишем автоматично информации за всичките 2000 общини - нещо, което бе невъзможно преди. Може да се каже, че прехвърлихме тази скучна задача върху роботите, а големите градове и важните резултати, на които трябваше да бъде направен анализ, разбира се, бяха отразени от хора журналисти. Бекграунд информацията, интервютата, това са много важни задачи, които бяха свършени от журналисти - хора, експерти в областта.“

 

Редактор Майя Любомирска

 


 

 

Сподели в
 

Онлайн атаки, политически тормоз, съдебни спорове, завладени медии. Журналистиката е под натиск в Централна и Източна Европа. Това се казва в нов доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет, публикуван в сряда.

22.01.2020/14:45

Намгай Зам е сред най-разпознаваемите журналисти и бивша водеща в държавната телевизия BBS (Bhutan Broadcasting Service) в Бутан. Делото, заведено срещу нея от влиятелен бизнесмен, привлече международното внимание.

21.01.2020/10:00

British Broadcasting Corp. (BBC) обяви, че това лято Тони Хол ще се оттегли от поста си на генерален директор след седем години на него, пише Bloomberg. На председателя на BBC Дейвид Клементи се пада отговорността да избере негов наследник заедно с борда на медията.

20.01.2020/17:30

За една година президентът е удвоил броя на неверните или подвеждащи твърдения.Президентът на САЩ Доналд Тръмп е излъгал или е подвел повече от 16200 пъти, откакто пое управлението на страната преди 3 години, пише "Вашингтон пост".

20.01.2020/16:48

Вестникът е подбрал "най-доброто" от умереното и от прогресивното крила на Демократическата партия

20.01.2020/13:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки