Роджър Уотърс и Джон Пилджър с протест в подкрепа на Джулиан Асанж

04.09.2019 /22:04 | Източник: Барикада/wsws.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роджър Уотърс и Джон Пилджър по време на протеста в Лондон

Събралите се пред сградата на британското вътрешно министерство в Лондон поддръжници поискаха освобождаване на основателя на WikiLeaks и на Челси Манинг.

Близо хиляда души се събраха този понеделник в централен Лондон, за да чуят концерта на Роджър Уотърс в подкрепа на затворения основател на WikiLeaks Джулиан Асанж, съобщава wsws.org, ццитиран от "Барикада".

Изпълнението бе пред британското вътрешно министерство, само на няколко километра от затвора „Белмарш“, където Асанж е държан в изолатор. В чест на Асанж Уотърс и китаристът Андрю Феъруедър Уол изпълниха емблематичната песен на Пинк Флойд „Иска ми се да бе тук“.

Изпълнилите улицата пред министерството поддръжници носеха транспаранти и плакати с искания за освобождаване на Асанж и Челси Манинг, която предаде на Wikileaks информация за военни престъпления, извършени от САЩ в Ирак и Афганистан. Присъдата на Манинг бе намалена в края на управлението на Барак Обама и тя успя да прекара известно време на свобода, но от няколко месеца отново се намира в затвора и е глобявана с по 1000 долара дневно заради отказа си да свидетелства срещу WikiLeaks и Асанж.

Ветеранът на разследващата журналистика и личен приятел на Асанж Джон Пилджър откри събитието с емоционална реч. Посочвайки сградата на вътрешното министерство, той заяви на множеството: „Поведението на британското правителство към Джулиан Асанж е позор. Вулгарна обида към самото разбиране за човешки права. Не е преувеличение да се каже, че се отнасят към Джулиан Асанж по същия начин, по който диктатурите се отнасят към политическите затворници“.

Пилджър сподели, че е разговарял с Асанж през миналия уикенд. „Когато го попитах какво би искал да кажа пред вас днес, той бе непреклонен. „Кажи им, че не става въпрос само за мен. Това е нещо по-голямо. Става въпрос за всички ни. Всички журналисти и издатели, които вършат работата си, са в опасност“.

Пилджър подчерта, че значението на искането за екстрадиране на Асанж в САЩ е очевидно: „Независимо кой си и къде се намираш, ако разкриеш такива престъпления, правителствата ще те преследват, ще те отвлекат и ще те пратят в САЩ като заловен шпионин“. „Седемнадесет от осемнадесетте обвинения срещу Асанж в САЩ са свързани с рутинната работа на разследващия журналист, който би трябвало да е защитен от Първата поправка в конституцията на Съединените щати… Цялата тази история е една измама. Щатските прокурори знаят, че е измама, британските власти знаят, че е измама, австралийското правителство знае, че е измама. Това е причината Джулиан да стои затворен по 23 часа на денонощие в затвор с максимална сигурност и да бъде третиран по-лошо от убиец. Той трябва да послужи за пример. Случващото се с Джулиан Асанж и Челси Манинг цели да ни стресне, да ни уплаши, за да мълчим“, предупреди Пилджър. „Защитавайки  Джулиан Асанж, ние защитаваме най-свещените си права. Ако не говорим сега, някоя сутрин ще се събудим насред мълчанието на нов вид тирания. Изборът е наш“, завърши той.

Братът на Джулиан Асанж – Гейбриъл Шиптън, също направи изказване от сцената и разказа за последната им среща в затвора. „Прегърнах го и той ми каза, че това място е истински ад. След това дъщеря ми поиска да разбере защо чичо ѝ е затворен. „Нещо лошо ли е направил?“ попита ме тя. Много трудно ми бе да обясня това по начин, който петгодишно дете може да разбере. Като брат на Джулиан, от името на неговите деца, другите братя и сестри, племенници и племеннички, от името на баща ни и майка ни, призовавам вътрешния министър на Великобритания да блокира екстрадирането в САЩ“.

След него на сцената се качи Роджър Уотърс, който заяви, че е дълбоко развълнуван от това, колко хора са дошли. „Как бихме могли да се поставим на мястото на Джулиан Асанж в изолатора? Или на децата в Сирия, Палестина или Рохингия, които биват взривявани на парчета от тези хора тук?“, попита той, сочейки сградата на министерството. Уотър обясни, че е избрал да посвети точно тази песен на Асанж заради куплета „Би ли заменил дребна роля във войната с централна роля в клетка?“. „Е, аз не бих. Това тук е моята дребна роля в тази война и при всички положения предпочитам да съм тук с вас, които правите същото, вместо да приема водеща роля в клетка“, заяви музикантът.

 

Сподели в
 

Една от най-големите медийни компании в Нова Зеландия ще бъде продадена за едва 1 новозеландски долар (0,61 щатски долара), информира ДПА.

25.05.2020/20:48

В Деня на българската просвета и култура вежегодно излиза изданието на УниБИТ „За буквите - О писменеь“. И на вчерашния 24 май новият брой на изданието украси паметника на Светите братя Методий и Кирил пред Националната библиотека.

25.05.2020/09:44

"Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса, предаде агенция "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

24.05.2020/15:01

Харуки Мураками нарисува по-хубава картина на живота в радиопредаване, на което беше водещ от дома си, съобщава АП. За предаването той избра любимите си песни.

24.05.2020/11:08

Бившият вицепрезидент Джо Байдън се обърна към чернокож радиоводещ с думите, че щом все още се колебае дали да подкрепи него или Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ на 3 ноември, значи не е афроамериканец, предаде Ройтерс.

23.05.2020/13:26

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки