Роджър Уотърс и Джон Пилджър с протест в подкрепа на Джулиан Асанж

04.09.2019 /22:04 | Източник: Барикада/wsws.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роджър Уотърс и Джон Пилджър по време на протеста в Лондон

Събралите се пред сградата на британското вътрешно министерство в Лондон поддръжници поискаха освобождаване на основателя на WikiLeaks и на Челси Манинг.

Близо хиляда души се събраха този понеделник в централен Лондон, за да чуят концерта на Роджър Уотърс в подкрепа на затворения основател на WikiLeaks Джулиан Асанж, съобщава wsws.org, ццитиран от "Барикада".

Изпълнението бе пред британското вътрешно министерство, само на няколко километра от затвора „Белмарш“, където Асанж е държан в изолатор. В чест на Асанж Уотърс и китаристът Андрю Феъруедър Уол изпълниха емблематичната песен на Пинк Флойд „Иска ми се да бе тук“.

Изпълнилите улицата пред министерството поддръжници носеха транспаранти и плакати с искания за освобождаване на Асанж и Челси Манинг, която предаде на Wikileaks информация за военни престъпления, извършени от САЩ в Ирак и Афганистан. Присъдата на Манинг бе намалена в края на управлението на Барак Обама и тя успя да прекара известно време на свобода, но от няколко месеца отново се намира в затвора и е глобявана с по 1000 долара дневно заради отказа си да свидетелства срещу WikiLeaks и Асанж.

Ветеранът на разследващата журналистика и личен приятел на Асанж Джон Пилджър откри събитието с емоционална реч. Посочвайки сградата на вътрешното министерство, той заяви на множеството: „Поведението на британското правителство към Джулиан Асанж е позор. Вулгарна обида към самото разбиране за човешки права. Не е преувеличение да се каже, че се отнасят към Джулиан Асанж по същия начин, по който диктатурите се отнасят към политическите затворници“.

Пилджър сподели, че е разговарял с Асанж през миналия уикенд. „Когато го попитах какво би искал да кажа пред вас днес, той бе непреклонен. „Кажи им, че не става въпрос само за мен. Това е нещо по-голямо. Става въпрос за всички ни. Всички журналисти и издатели, които вършат работата си, са в опасност“.

Пилджър подчерта, че значението на искането за екстрадиране на Асанж в САЩ е очевидно: „Независимо кой си и къде се намираш, ако разкриеш такива престъпления, правителствата ще те преследват, ще те отвлекат и ще те пратят в САЩ като заловен шпионин“. „Седемнадесет от осемнадесетте обвинения срещу Асанж в САЩ са свързани с рутинната работа на разследващия журналист, който би трябвало да е защитен от Първата поправка в конституцията на Съединените щати… Цялата тази история е една измама. Щатските прокурори знаят, че е измама, британските власти знаят, че е измама, австралийското правителство знае, че е измама. Това е причината Джулиан да стои затворен по 23 часа на денонощие в затвор с максимална сигурност и да бъде третиран по-лошо от убиец. Той трябва да послужи за пример. Случващото се с Джулиан Асанж и Челси Манинг цели да ни стресне, да ни уплаши, за да мълчим“, предупреди Пилджър. „Защитавайки  Джулиан Асанж, ние защитаваме най-свещените си права. Ако не говорим сега, някоя сутрин ще се събудим насред мълчанието на нов вид тирания. Изборът е наш“, завърши той.

Братът на Джулиан Асанж – Гейбриъл Шиптън, също направи изказване от сцената и разказа за последната им среща в затвора. „Прегърнах го и той ми каза, че това място е истински ад. След това дъщеря ми поиска да разбере защо чичо ѝ е затворен. „Нещо лошо ли е направил?“ попита ме тя. Много трудно ми бе да обясня това по начин, който петгодишно дете може да разбере. Като брат на Джулиан, от името на неговите деца, другите братя и сестри, племенници и племеннички, от името на баща ни и майка ни, призовавам вътрешния министър на Великобритания да блокира екстрадирането в САЩ“.

След него на сцената се качи Роджър Уотърс, който заяви, че е дълбоко развълнуван от това, колко хора са дошли. „Как бихме могли да се поставим на мястото на Джулиан Асанж в изолатора? Или на децата в Сирия, Палестина или Рохингия, които биват взривявани на парчета от тези хора тук?“, попита той, сочейки сградата на министерството. Уотър обясни, че е избрал да посвети точно тази песен на Асанж заради куплета „Би ли заменил дребна роля във войната с централна роля в клетка?“. „Е, аз не бих. Това тук е моята дребна роля в тази война и при всички положения предпочитам да съм тук с вас, които правите същото, вместо да приема водеща роля в клетка“, заяви музикантът.

 

Сподели в
 

Европейски симпозиум ще обсъжда на 11 и 12 ноември мястото на обществените медии и регулативната рамка на социалните медии в цифровата среда

11.11.2019/09:41

Демонстранти противници на президента Ево Моралес окупираха в Ла Пас две държавни медии - телевизия Bolivia TV и радио Патрия Нуева (Radio Patria Nueva), както и радиото на Единната синдикална централа на трудещите се селяни. Работещите в медиите журналисти и служители бяха малтретирани.

10.11.2019/12:22

Москва беше домакин на конференцията „Свободата на медиите и сигурността на журналистите в Русия и в региона на ОССЕ: предизвикателства и възможности в епохата на цифровите технологии“.

07.11.2019/15:42

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс заяви, че атаките срещу медиите продължават в целия свят, а Турция е една от страните с най-малко свобода на пресата, предава Ahval.

03.11.2019/18:09

Фейсбук въвежда новинарски раздел в мобилното си приложение. В него ще има новинарски заглавия, подбрани от журналисти, а медиите ще получават пари за използването на техните материали, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

26.10.2019/10:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки