Начало
 
 

Кой спаси Европа от нацизма? Страсти в предизборно време…

06.09.2019 /12:00 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На 9 септември от 16.00 ч. в РКИЦ ще се състои тържествено откриване на документална изложба, посветена на 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма.

Експозицията ще бъде представена от посланика на Русия в България Анатолий Макаров, директора на фондация "История на Русия" Константин Могилевски и историка проф. д-р Евгения Калинова.

Материалите, използвани за подготовка на изложбата, са от фондовете на Държавния централен архив за съвременна руска история, Руския държавен архив на социално-политическата история, Централния архив на Министерството на отбраната на Руската Федерация и Архива за външна политика при МВнР на РФ.

Все още неоткритата изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“ (както казваме, „ рибата в морето, а те вече слагат тигана“) взе, че нажежи страстите всякакви до бяло. От МВнР веднага скочиха и решиха да се направят на познавачи на историята и нейни съдници. В своята позиция чиновниците уж оценяват приноса на Съветския съюз за разгрома на нацизма в Европа, но не закъсняват да добавят, че „щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развити и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“.

Излиза, че нашите „експерти“ правят глобални изводи за това кой, как и защо е борил нацизма. Без обаче да навлязат професионално в историческата материя, а само водени от някакви антируски страсти.

Не закъсня и реакцията на посолството на РФ у нас, което отвърна на удара, публикувайки своя отговор:

„Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция.”

И вместо да се акцентира върху откриването на новия политически сезон и предстоящите много важни местни избори, някои се постараха да хвърлят нова “дъвка“ на т. нар. електорат, който всъщност си е народ, за да не задълбава в размисли и страсти за случващото се в страната, а да се занимава с „лошите“ руснаци.

Все пак не закъсняха и коментарите на известни наши интелектуалци и историци. В интервю пред Албена Борисова за агенция ПИК акад. Георги Марков казва относно непрекъснатите опити да бъде пренаписана историята в частта за Втората световна война и борбата с нацизма: „Точно това е проблемът. Сателитният синдром продължава да ни тресе. Ние непрекъснато търсим на кой голям брат да се харесаме. Имаше непобедим СССР, но той рухна. Имаше Трети Райх – и той изчезна. Сега е Чичо Сам. И ние сме се вкопчили в него. Все гледаме да сме сателит на някого.“

А във фейсбук пространството отново се развихри буря от спорове за и против изложбата и това дали Съветският съюз е громил нацизма. „ Да не говорим, че това Външно (за България наистина стана външно) не е чувало за Ялта, за разпределението, което любимият им Чърчил уговаря. С подобни гафове поругавате паметта и на загиналите български войници, показали чудеса от храброст до победата над Германия", е написал Богомил Бонев във фейсбук.

Отзивите в Русия също не закъсняха. В свое изявление в социалната мрежа „ВКонтакте“  бившият прокурор на Крим и настоящ депутат в Руската дума Наталия Поклонска много остро изказва своето мнение, наричайки „невежа и провокатор всеки, който се съмнява в решаващата роля на Червената армия в избавлението на човечеството от фашистката чума“.

Руските медии също отделят подобаващо внимание на развихрилия се дипломатически скандал. Много от тях публикуваха позициите на българското МВнР и отговора на посолството на Русия у нас, като мнозина акцентират на това съмненията на София за освобождението на Европа от Червената армия. Дори се стигна и до крайни мнения, като известни руски историци предлагат да бъдат спрени чартърните полети от Русия за България, като това ще повлияе на потока на туристи у нас.

Засега парламентът мълчи. Любопитна би била неговата реакция при положение, че най-многобройната група за приятелство в него е „България- Русия“ (120 души) със съпредседатели депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев и от Коалиция за България Антон Кутев.   

За сметка на това много неправителствени организации и граждани реагираха на позицията на българското външно министерство.

В декларация до министъра на външните работи Екатерина Захариева членовете на Координационния съвет „България – Русия“, в който членуват представители на авторитетни обществени организации, изразяват „дълбоко възмущение от изявлението на Министерството на външните работи по повод  предстоящото откриване на изложба в Руския културно-информационен център, посветена на 75-годишнината от Победата над нацизма в Източна Европа".

В декларацията се посочва: „Вашата позиция и назидателен тон към Посолството на Русия са кощунство с паметта на 27-те милиона загинали съветски хора и са обидни за паметта на хилядите българи, участвали в заключителната фаза на Втората световна война“. В документа се казва, че е безспорен приносът на участвалите в победата над фашизма, а безброй документи и снимки потвърждават техния героизъм.

„Българският народ добре познава своята история, уважава истината  и няма да приеме пренаписването и преиначаването на историческата истина в угода на силните на деня – се казва още в декларацията на Координационния съвет „България – Русия“ - Опитите да се сатанизира Русия и нейното героично минало вече търпят поражение в много страни по света. Жалко е, че нашите управници не са си извлекли поука от трагичните събития в българската история и отново присъединяват своя глас към хора на губещите. Срамното и позорно изявление на Министерството на външните работи е опит да се оневини фашизма и неговите престъпни действия в Източна Европа. Честните и достойни хора в Европа и света никога няма да приемат това, защото знаят, че СССР и Червената армия спасиха човечеството от кафявата чума и имат най-голяма заслуга за Победата в най-кръвопролитната война на ХХ век.“

Своя декларация е адресирал също до МВнР и Съюзът на ветераните от войните на България, подписана от неговия председател д-р Иван Сечанов.

„Останалите живи около хиляда български ветерани от Втората световна война обаче не можем да останем безучастни  към фразата, че „щиковете на Съветската армия донесоха на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави" – са написали от организацията в своето обръщение. - На тези, които не са запознати добре с историята, ще припомним, че Българската армия участва в заключителния етап на Втората световна война в състава на Трети украински фронт от Съветската армия. С нашите щикове и с повече от 10 хиляди загинали български офицери, сержанти и войници ние защитихме интересите на България и измихме петното, което бе хвърлено върху Отечеството ни от тогавашните управници, които ни направиха  част от хитлеристката коалиция в голяма част от войната. На фронта сме мислили и сме загивали единствено за доброто на България. В този смисъл не може да не бъдем потресени от това заявление. То до голяма степен поставя под съмнение ролята на България и на нейната армия в заключителния етап на Втората световна война. Приемаме го с болка и поради факта, че се прави точно в навечерието на 75-годишнина от включването ни във войната на страната на антихитлеристката коалиция, когато очакваме България да отдаде необходимото внимание на своите синове и дъщери.“

Общeственият комитет за отбелязване на 75-ата годишнина от 9 септември 1944 г. също излезе със своя позиция под надслова "Никога повече фашизъм!" по повод декларацията на МВнР, отбелязвайки: "Този недипломатичен и антиисторически текст е част от реториката на Студената война, на пещерния антикомунизъм и русофобията, изолира България от съвременния многополюсен свят. Напълно неприемлив е и назидателният тон към руското посолство и българските антифашисти. Декларацията на Външно министерство демонстрира груба подмяна на историческите факти, омаловажава подвига на милионите съветски воини дали живота си за свободата на Европа и света. В нея са направени груби идеологически внушения."

В становището на Обществения комитет е посочено още: "Без застъпничеството на Съветския съюз пред съюзниците в Антихитлеристката коалиция и без българската антифашистка съпротива, щяхме да бъдем наказани с орязване на територии като съюзник на оста Рим-Берлин-Токио. Безпардонното отношение към историческата истина поругава паметта на хиляди свидни жертви на антифашистката съпротива и на българските воини, присъединили се към Червената армия след 9 септември 1944 г., оневинява престъпленията на нацистите и техните съюзници!"

Общественият комитет изтъква също така: "От европейските процеси днес ни отделя не друг, а българското Външно министерство, което забравя, че президентите на САЩ, Франция и много други световни лидери ще отидат на 9 май 2020 г. в Москва на „Червения площад”, за да се поклонят пред подвига на руския войник и да почетат Победата над фашизма! Това изисква от нас историческата истина, честта и достойнството ни като граждани на Република България!"

Социалните мрежи също не останаха безучастни към разбунилите духовете „експерти“ от българското Външно министерство. Мнозина са изненадани от факта, че хората, които трябва да се занимават с дипломатическа дейност, влизат в полето на историците.

 

 

  

 

     

 

 

   

Сподели в
 

Излезе от печат новият брой на алманах за литература, изкуство и култура “Мизия”, орган на Дружеството на писателите в Плевен.

22.10.2019/18:38

Скулптурните фигури за паметника на Девета плевенска пехотна дивизия вече са готови и дори отляти от бронз. Това съобщи Иван Нинов от Сдружение „Героите на Дойран”.

20.10.2019/18:13

Приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама” на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Подобна дейност се осъществява за първи път, откакто емблематичният обект е построен.

19.10.2019/19:01

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

18.10.2019/13:17

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки