Начало
 
 

От понеделник тръгват промените в блоковите предавания на БНТ

06.09.2019 /14:42 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков твърди, че целта на промените е да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, като същевременно се търси и изход от финансовия колапс на медията, наследен от предишното ръководство.

От понеделник, 9 септември, БНТ ще поднесе на зрителите с промени и в сутрешните си блокови предавания. Както вече пръв написа сайтът на Съюза на българските журналисти, новият генерален директор Емил Кошлуков стартира есенния сезон с нова програмна схема  в обществената медия. Промените обаче щели да запазят равновесието между традицията и обновяването.

В „Сутрешен блок“, който се завръща в пълния си обем от идващия понеделник и се излъчва от 6 до 9 часа всяка сутрин от понеделник до петък, поне засега

остава мъжкият тандем Даниел Михайлов и Илия Илиев

Двете екранни половинки Ели Гигова и Боряна Каменова вече няма да са част от екипа. Ели Гигова за пореден път напуска БНТ и се завръща на чиновническа позиция в Брюксел. Боряна Каменова пък отива в другото сутрешно предаване - „100% будни“, за да замества излязлата в отпуск по майчинство Мария Андонова. Така в

„100 % будни" ще ни будят Боряна Каменова и Стефан А. Щерев

като тяхното студио е коренно променено с архивни кадри, посветени на 60-годишния юбилей на БНТ.

Предаването за култура, което в миналия сезон разбуни телевизионерските страсти, също е претърпяло промени

„Култура. Бг.“ ще има само по един водещ

Като всяка сутрин от 9 до 10 ч. ще се редуват Александра Гюзелева, Анна Ангелова, Димитър Стоянович и Михаил Заимов. Това предполага, че предаванията ще станат по-интересни, защото и с просто око се виждаше, че и в двата дуета Гюзелева-Заимов и Ангелова-Стоянович отношенията сериозно скърцаха.

С икономическо предаване  "Икономика БГ." се завръща и Марио Гаврилов.

То ще се излъчва всяка сряда от 21 ч.  След 20-годишен стаж в телевизията Гаврилов напусна БНТ през юли 2014 и стана говорител на Комисията за защита на конкуренцията. През миналата година Марио Гаврилов се завърна в телевиизята-майка и сега отново ще води авторско икономическо предаване.

Драматични бяха и промените за програмните директори, които генералният директор Емил Кошлуков отстрани. Очаква се през този месец да бъде обявен конкурс за техните овакантени позиции. За кратко Кошлуков постави на поста и.д. програмен директор на БНТ1  Анна Яковлева – позиция , която таемаше самият той допреди да спечели конкурса за генерален директор. Тази промяна обаче се оказа твърде кратка и не особено сполучлива. Поради постоянните възражения на журналистите Анна Яковлева отново е върната на предишната си позиция  – делегиран продуцент „Обществени и социални проекти“.

От една страна, по думите на Кошлуков, с всички промени се цели да се увеличи зрителският интерес и да се повиши рейтингът на БНТ, и от друга – не по-маловажна – да се търси изход от финансовия колапс, който остави след себе си бившият шеф на телевизията Константин Каменаров. Да припомним, че Каменаров беше остранен от шефското место в БНТ, след като беше осъден за шофиране в нетрезво състояние. Той остави дефицит в обществената медия от около 50 млн.лв.

С цел икономии икономии в бюджета на БНТ Кошлуков предоговаря или прекратява договори с външни продукции, към които се смята, че изтичат много средства. Но освен спрените предавания като „Стани богат“, „Спортисимо“ и др., БНТ вече е готова с нова програма схема и нови предавания.

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки