Начало
 
 

Без добри журналисти добра журналистика не се прави

08.09.2019 /15:35 | Автор : Петьо Цеков | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Петьо Цеков е заместник главен редактор на в. "Сега"

Една от изчезващите професии е добрата стара журналистика. Със сигурност - вестникарството, няма спор за това. На Запад печатните медии тръгнаха към залеза преди 20-ина години, а тук, където очевидно и умирането се случва по-бавничко, преди 10-ина.

Скоро последните свободни вестници ще отидат в историята, а веднага след това ще си отидат тихо и несвободните - защо му е на Пеевски да харчи пари за глупости, след като окончателно победи?!, възкликва журналистът на в. "Сега":  

Ние сме наясно с това  

Бунтувахме се колкото можем само по две причини - първо, защото има нещо скандално нелогично в ХХI век новините да се разпространяват като в епохата преди Гутенберг - от тия, дето викат по-силно, и второ, защото бе изключително дразнещо в доубиването на медиите да участват активно... журналисти.

Не се справихме и по двете линии - интернет се доказа като изключително ефикасен и напълно безплатен клюкарник, в който всеки може да се представи като "обществен журналист", гениален влогър и носител на най-истинската истина.

Доста журналисти пък просто снижиха критериите и понятия като безпристрастност, обективност, придържане към фактите и тяхната проверка бързо отшумяха. В резултат на всичко това в главата на публиката бе затвърдено това, което й втълпяваха всички специалисти от едно време - медиите само лъжат, медиите само обслужват политиците... Колкото повече се повтаряше това, толкова по-близки до властта ставаха медиите.

Но останаха и добри журналисти   

И сега важното - за да се стигне до закономерния край на гилдията, очевидно трябва да се мине през отстраняването на всичко живо, което не се нарича посредствен журналист.

Поредното движение в тази посока е свързано с търсенето на дипломи от журналисти, които имат впечатляващ стаж и добро име в национални медии. И тъй като става дума за търсене на дипломи в 2 контролирани от държавата медии, тази работа по дефолт е координирана и смрадлива. 

Да припомня конкретните случаи - БТА уволнява Евелина Андреева (26 г. стаж в агенцията, от тях 16 г. е главен секретар на националната медия). Защо я уволнява е ясно - защото Максим Минчев не я иска там. По-важно е какво измисля, за да я уволни - сменя й длъжностната характеристика и в нея е записано необходимостта от икономическо и юридическо образование.

Разбира се, това изискване го няма никъде в закона за БТА, там (чл.17, ал.8, във връзка с чл.11, ал.1) пише, че главсекът трябва да е магистър като генералния директор. Андреева си има образование, и то журналистическо, Минчев също си има - военно-журналистическо, от Лвов.

Но на Андреева й казват, че трябва да е юрист или икономист и 15 минути по-късно е на улицата. Не познавам лично Андреева, но с голяма вероятност мога да прогнозирам, че тя ще спечели евентуално дело срещу бившия си работодател.

Случай 2 - Кедъра   

Камен Алипиев е един от най-добрите спортни журналисти в България, а по отношение на "американските" спортове, мисля, че е най-добрият. Камен е име в българската спортна журналистика, той е в БНТ от началото на демокрацията.

Изведнъж пристига Емо Кошлуков, който сега е шеф на БНТ, а своето име в журналистиката градеше в "Алфа", ТВ7 и Канал 3, и решава, че подобен спец като Кедъра не е нужен на обществената телевизия. Следва онова упражнение с търсенето на дипломата. Кедъра няма диплома. Пък и да имаше диплома, тя можеше да е от Лвов и Санта Барбара, можеше да бъде диплома за инженер или агроном. Кошлуков сигурно е напълно наясно, че това, което Кедъра има, го няма нито един човек с диплома в тази страна.

В БНТ имаше още един случай, за който се писа по-малко - до стартирането на новата програмна схема на телевизията на практика бе спряно неделното вечерно токшоу на Искра Ангелова „Нощни птици“, което е едно от малкото интелигентни предавания в националния ефир. Тук поводът не бе липсваща диплома, а забележете - нисък рейтинг.  

Когато една телевизия е обществена  

Удивително е как в зависимост от интереса се подменят понятията. Кой е "против" високите рейтинги? Никой, ще кажете вие. А кой може да е "против" това в медиите да има висшисти и ясни правила? Никой, ще кажете пак вие - ако не сте прочели внимателно написаното дотук. А дотук бе написано, че:   

- БТА не спазва закона за БТА, освобождава човек напук на правилата, а не по правилата.

- БНТ се разделя с журналист по формален повод, без никаква връзка с работата му. Съществува журналистическо образование, но повярвайте ми, в редакциите е пълно с филолози, инженери, юристи, международници, писатели и всякакви интересни хора, които са там не защото имат диплома, а защото са се доказали в бранша с работата си.

И трето - БНТ е обществена телевизия, не е търговска. В този смисъл да твърдиш, че рейтингът е приоритет, е твърде неловко. Напротив, като обществена телевизия с общ профил, БНТ не просто трябва да подкрепя подобни предавания, те трябва да са задължителни - както информационните, така и образователните и културните.

БНТ трябва да осигурява достъп до националните и световните културни ценности. БНТ трябва да популяризира българската култура и българския език. Това трябва да прави БНТ, а не да гони рейтинг. Има кой да се грижи за чалгата и опростачването на населението.  

И нека припомня, приветствахме решението на Кошлуков да разкара от програмната схема предавания, които изстискват бюджета на БНТ. Онези, които гълтаха по 12 бона за половин час... Но как да приемеш удар по предаване, което хем носи престиж, хем струва 2 бона, разделени на 20 души? 

И Кошлуков, и Максим Минчев сигурно са наясно, че без имена като Андреева, Кедъра и Искра Ангелова БТА и БНТ няма да цъфнат и вържат. Напротив, ще потъват с още по-голяма скорост - защото без добри журналисти добра журналистика не се прави. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

bTV Media Group беше представена от колегата Венелин Петков на международен форум в Лисабон с участието на водещи световни медии.

22.10.2019/16:52

Най-големите вестници в Австралия се обединяват в нетипичен за местната медийна индустрия протест срещу неотдавна прието законодателство, ограничаващо свободата на медиите, предаде Ройтерс.

21.10.2019/14:35

„Откакто съм основал партия "Атака", основните медии у нас имат два подхода: очерняне или пълно мълчание. Няма средно положение”, написа във фейсбук кандидатът за кмет и лидер на партия Волен Сидеров.

20.10.2019/17:17

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки