Начало
 
 

Без добри журналисти добра журналистика не се прави

08.09.2019 /15:35 | Автор : Петьо Цеков | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Петьо Цеков е заместник главен редактор на в. "Сега"

Една от изчезващите професии е добрата стара журналистика. Със сигурност - вестникарството, няма спор за това. На Запад печатните медии тръгнаха към залеза преди 20-ина години, а тук, където очевидно и умирането се случва по-бавничко, преди 10-ина.

Скоро последните свободни вестници ще отидат в историята, а веднага след това ще си отидат тихо и несвободните - защо му е на Пеевски да харчи пари за глупости, след като окончателно победи?!, възкликва журналистът на в. "Сега":  

Ние сме наясно с това  

Бунтувахме се колкото можем само по две причини - първо, защото има нещо скандално нелогично в ХХI век новините да се разпространяват като в епохата преди Гутенберг - от тия, дето викат по-силно, и второ, защото бе изключително дразнещо в доубиването на медиите да участват активно... журналисти.

Не се справихме и по двете линии - интернет се доказа като изключително ефикасен и напълно безплатен клюкарник, в който всеки може да се представи като "обществен журналист", гениален влогър и носител на най-истинската истина.

Доста журналисти пък просто снижиха критериите и понятия като безпристрастност, обективност, придържане към фактите и тяхната проверка бързо отшумяха. В резултат на всичко това в главата на публиката бе затвърдено това, което й втълпяваха всички специалисти от едно време - медиите само лъжат, медиите само обслужват политиците... Колкото повече се повтаряше това, толкова по-близки до властта ставаха медиите.

Но останаха и добри журналисти   

И сега важното - за да се стигне до закономерния край на гилдията, очевидно трябва да се мине през отстраняването на всичко живо, което не се нарича посредствен журналист.

Поредното движение в тази посока е свързано с търсенето на дипломи от журналисти, които имат впечатляващ стаж и добро име в национални медии. И тъй като става дума за търсене на дипломи в 2 контролирани от държавата медии, тази работа по дефолт е координирана и смрадлива. 

Да припомня конкретните случаи - БТА уволнява Евелина Андреева (26 г. стаж в агенцията, от тях 16 г. е главен секретар на националната медия). Защо я уволнява е ясно - защото Максим Минчев не я иска там. По-важно е какво измисля, за да я уволни - сменя й длъжностната характеристика и в нея е записано необходимостта от икономическо и юридическо образование.

Разбира се, това изискване го няма никъде в закона за БТА, там (чл.17, ал.8, във връзка с чл.11, ал.1) пише, че главсекът трябва да е магистър като генералния директор. Андреева си има образование, и то журналистическо, Минчев също си има - военно-журналистическо, от Лвов.

Но на Андреева й казват, че трябва да е юрист или икономист и 15 минути по-късно е на улицата. Не познавам лично Андреева, но с голяма вероятност мога да прогнозирам, че тя ще спечели евентуално дело срещу бившия си работодател.

Случай 2 - Кедъра   

Камен Алипиев е един от най-добрите спортни журналисти в България, а по отношение на "американските" спортове, мисля, че е най-добрият. Камен е име в българската спортна журналистика, той е в БНТ от началото на демокрацията.

Изведнъж пристига Емо Кошлуков, който сега е шеф на БНТ, а своето име в журналистиката градеше в "Алфа", ТВ7 и Канал 3, и решава, че подобен спец като Кедъра не е нужен на обществената телевизия. Следва онова упражнение с търсенето на дипломата. Кедъра няма диплома. Пък и да имаше диплома, тя можеше да е от Лвов и Санта Барбара, можеше да бъде диплома за инженер или агроном. Кошлуков сигурно е напълно наясно, че това, което Кедъра има, го няма нито един човек с диплома в тази страна.

В БНТ имаше още един случай, за който се писа по-малко - до стартирането на новата програмна схема на телевизията на практика бе спряно неделното вечерно токшоу на Искра Ангелова „Нощни птици“, което е едно от малкото интелигентни предавания в националния ефир. Тук поводът не бе липсваща диплома, а забележете - нисък рейтинг.  

Когато една телевизия е обществена  

Удивително е как в зависимост от интереса се подменят понятията. Кой е "против" високите рейтинги? Никой, ще кажете вие. А кой може да е "против" това в медиите да има висшисти и ясни правила? Никой, ще кажете пак вие - ако не сте прочели внимателно написаното дотук. А дотук бе написано, че:   

- БТА не спазва закона за БТА, освобождава човек напук на правилата, а не по правилата.

- БНТ се разделя с журналист по формален повод, без никаква връзка с работата му. Съществува журналистическо образование, но повярвайте ми, в редакциите е пълно с филолози, инженери, юристи, международници, писатели и всякакви интересни хора, които са там не защото имат диплома, а защото са се доказали в бранша с работата си.

И трето - БНТ е обществена телевизия, не е търговска. В този смисъл да твърдиш, че рейтингът е приоритет, е твърде неловко. Напротив, като обществена телевизия с общ профил, БНТ не просто трябва да подкрепя подобни предавания, те трябва да са задължителни - както информационните, така и образователните и културните.

БНТ трябва да осигурява достъп до националните и световните културни ценности. БНТ трябва да популяризира българската култура и българския език. Това трябва да прави БНТ, а не да гони рейтинг. Има кой да се грижи за чалгата и опростачването на населението.  

И нека припомня, приветствахме решението на Кошлуков да разкара от програмната схема предавания, които изстискват бюджета на БНТ. Онези, които гълтаха по 12 бона за половин час... Но как да приемеш удар по предаване, което хем носи престиж, хем струва 2 бона, разделени на 20 души? 

И Кошлуков, и Максим Минчев сигурно са наясно, че без имена като Андреева, Кедъра и Искра Ангелова БТА и БНТ няма да цъфнат и вържат. Напротив, ще потъват с още по-голяма скорост - защото без добри журналисти добра журналистика не се прави. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Заради претенциите на Левски ПФЛ и БФС събират всички професионални клубове в България на среща, на която ще се обсъжда новият договор за телевизионните права, който трябва да влезе в сила от сезон 2021/22, пише "Тема Спорт".

06.07.2020/16:51

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки