След украинския затвор журналистът Кирил Вишински пристигна в Москва

08.09.2019 /17:28 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кирил Вишински пристигна на летище Внуково. Снимка Иля Питальов, РИА "Новости"

Главният редактор на новинарския портал на РИА „Новости –„Украйна“ вече втори ден си е в Москва. Той беше в групата на 35 руски граждани, които бяха разменени срещу същата бройка украинци, осъдени или подсъдими в Русия.

След като прекара дълго време зад решетките това лято, Вишински беше пуснат под домашен арест в Киев.

Стъпвайки на руска земя, журналистът беше посрещнат с много вълнение от свои колеги и близки. Въпреки преживения ад, той няма намерение да сменя професията, която му е дала сили да издържи всичките изпитания и го е извадила от затвора. „Смятам да остана в професията – заяви на летище Внуково Кирил Вишински, - защото именно тя ме извади от затвора. Така че в този смисъл аз съм й задължен, както и на моите колеги.“

Той разказа пред медиите за своите предстоящи планове, като не пропусна да каже, че случилото се с него му е дало възможност да натрупа нелош, макар и драматичен, опит. „Вероятно, това е най-голямото богатство за журналиста, когато има опит, който да преосмисли и да сподели – е убеден Кирил Вишински. – И навярно това ще бъде интересно, защото това е опит несамо и единствено от престоя в затвора. Това е опитът от живота в Украйна през последната година на Порошенко.“  

Журналистът сподели, че неговата супермечта е да се върне в Киев да изчисти името си, да докаже своята невинност и да възстанови кореспондентското бюро такова, каквото е било, защото властите са разрушили цялата редакция. В понеделник в МИА „Русия днес“ журналистът ще даде пресконференция, на която пред колегите си ще разкаже подробно за всичко случило се през тази повече от една година.

Всички, които посрещнаха Вишински, са на мнение, че той е политически затворник, който победи. На летище Внуково руският журналист беше посрещнат от генералния директор на МИА „Русия днес“ и телевизионен водещ Дмитрий Кисельов, който сподели пред журналистите, че това е един от най-щастливият ден в живота му. „Истинско щастие е, че Кирил се завърна в добро здраве и непрекършен – заяви Кисельов. – Той е истински герой и пример за всички нас, за цялата журналистическа общност.“

Председателят на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов също не остана безразличен към радостта. „Най-накрая можем да въздъхнем спокойно – каза той. – Най-после Кирил Вишински вече е свободен и приключи продължителната и трудна работа на защитаващите го, на правозащитниците и журналистическите организации, застанали плътно зад него. Вече е видима надеждата за подобряване на отношенията между Русия и Украйна.“ Соловьов подчерта също, че след като президентът на Украйна Володимир Зеленски реално е взел властта в страната, е видимо, че той е различен от предшественика си, което дава надежда за промяна в ситуацията.             

Кирил Вишински беше арестуван на 15 май миналата година по обвинение в държавна измяна и подкрепа на народните републики в Донбас. (Вишински е с двойно гражданство – руско и украинско). След като прекара 470 дни зад решетките и с влошено здравословно състояние, като му беше отказвана медицинска помощ по решение на киевския апелационен съд, на 28 август тази година журналистът беше освободен.

И тъй като днес, 8 септември, Денят на международната солидарност на журналистите, Съюзът на журналистите на Русия ще връчи своята престижна награда „Камертон“, която е в памет на убитата през 2006 г. Анна Политковска и се дава за професионално майсторство, за смелост и последователност в отстояването на принципите на свободата на словото, за честност, достойнство,гражданска отговорност и човешко състрадание, ще припомня че миналата година тя беше присъдена на Кирил Вишински.    

Сподели в
 

Онлайн атаки, политически тормоз, съдебни спорове, завладени медии. Журналистиката е под натиск в Централна и Източна Европа. Това се казва в нов доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет, публикуван в сряда.

22.01.2020/14:45

Намгай Зам е сред най-разпознаваемите журналисти и бивша водеща в държавната телевизия BBS (Bhutan Broadcasting Service) в Бутан. Делото, заведено срещу нея от влиятелен бизнесмен, привлече международното внимание.

21.01.2020/10:00

British Broadcasting Corp. (BBC) обяви, че това лято Тони Хол ще се оттегли от поста си на генерален директор след седем години на него, пише Bloomberg. На председателя на BBC Дейвид Клементи се пада отговорността да избере негов наследник заедно с борда на медията.

20.01.2020/17:30

За една година президентът е удвоил броя на неверните или подвеждащи твърдения.Президентът на САЩ Доналд Тръмп е излъгал или е подвел повече от 16200 пъти, откакто пое управлението на страната преди 3 години, пише "Вашингтон пост".

20.01.2020/16:48

Вестникът е подбрал "най-доброто" от умереното и от прогресивното крила на Демократическата партия

20.01.2020/13:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки