Начало
 
 

Защо в Ливърпул от 30 години бойкотират в. „Сън”

09.09.2019 /16:51 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


The Sun е мръсна дума в Ливърпул

Учените от Лондонското училище по икономика и университета в Цюрих са установили, че в Ливърпул евроскептиците са с 10 на сто по-малко от средното им ниво във Великобритания, след като преди време обявиха бойкот на таблоида The Sun.

Историята на взаимоотношенията на таблоида с жителите на Ливърпул отдавна е влязла в много учебници по история на журналистиката, пише „Коммерсантъ“, цитиран от offnews.bg.

През 1989 г. след меле на стадион „Хилсбъро“ в Шефилд, при което загиват 96 от феновете на клуба „Ливърпул“, вестникът посочва самите фенове за виновни за трагедията.

В статията под заглавие „Истината“ пише, че пияните ливърпулци не допускали спасители до ранените, пречели на работата на полицията, влизали в ръкопашен бой с нея и „пикаели върху смелите полицаи, и дори по телата на мъртвите“.

По-късно станало ясно, че публикацията е била основана на разказите на някои от полицаите, които искали да пренесат вината за собствените си пропуски в организацията на събитието и за това как са оказвали помощ на пострадалите фенове. 

Общонационалният бойкот, който местните медии и обществените организации са поискали, не е получил подкрепа. Но в Ливърпул и околностите му спрели продажбите на вестник The Sun. През 2012 г. обаче таблоидът публикувал статия под заглавието „Реалната истина“, в която посочил грешката си и определил деня на трагедията от „Хилсбъро“ като „най-черния в историята“. 

Въпреки това, дори и сега по много от вестникарските павилиони висят табелки с надпис „The Sun не се приема за продажба“.  Това съвсем не означава, че гражданите са се отказали от четенето на вестници с подобна стилистика. The Sun успешно е заменен от друг таблоид - The Mirror.


 

Сподели в
 

Давайте да я закриваме тая българска журналистика! Лично ще започна да копая, преди и аз да бъда ритуално закопана редом със своите колеги. Някога в училище ни учеха какъв престиж е било през вековете да бъдеш журналист.

15.09.2019/14:04

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатите на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъдат увеличени от 3 на 5 години.

14.09.2019/14:01

„Още в първото издание на предаването „Неделята на NOVA” ще покажем мои журналистически разследвания за далавери в местната власт, здравеопазването и други области от обществения спектър”, каза журналистът Васил Иванов.

13.09.2019/15:25

All Channels Communications Group обяви старта на новата медийна агенция - Connected. Тя ще бъде петата самостоятелна агенция в рамките на компанията.

12.09.2019/15:25

Най-голямата организация на журналисти на Стария континент разпространи преди дни позиция, с която призова властите в страната да не оказват натиск над журналистите при отразяването на избора на Иван Гешев за следващ обвинител No1.

11.09.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки