Връчиха най-голямата журналистическа награда, посветена на Анна Политковска

09.09.2019 /11:22 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сергей Соловьов връчва наградата на Иван Голунов

В Деня на международната журналистическа солидарност Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) връчи за седми път своята най-голяма награда, посветена на Анна Политковска „Камертон“. Неин носител стана Иван Голунов от новинарския сайт „Медуза“.

„Журито единодушно реши Иван Голунов да е носител на наградата“ – заяви председателят му Дмитрий Муратов по време на церемонията, която се състоя в Голямата зала на Московската консерватория. А председателят на СЖР Владимир Соловьов припомни,че преди няколко месеца името на журналиста накара журналистическата гилдия да се обедини в едно, за да защити несамо неправомерно арестувания си колега, а в името на отстояването на свободата на словото. „Тази награда – заяви Соловьов, - не е само за Иван, но и за гражданското общество в страната, което тази година се почувства по новому.“ Той подчерта, че преди година на тази същата сцена „Камертон“ беше връчена на жената на Кирил Вишински, който по това време беше в украински затвор и тогава никой не предполагаше, че Кирил ще се завърне в Русия. За щастие това вече е факт и всички могат да си отдъхнат с облекчение.

Изключително скромния Иван Голунов благодари на журито и каза, че наградата не е само за него, а за всички, които не се страхуват да казват истината. „Не бих искал никой да изпадне в тази ситуация, в която бях аз“ – каза разследващият журналист, като не изключи, че замисля да напише книга за историята на своя арест и последвалите събития.

Журналистът беше арестуван на 6 юни с мотивите,че се занимава с търговия с наркотици, което обвинение в последствие беше снето. Мнозина съзряха в мотивите за неговото задържане разследващите материали на Иван Голунов, разкриващи скандални корупционни схеми в служби в кметството на Москва. В знак на протест журналистическата общност в цялата страна застана единно в защита на Иван Голунов и в следствие на това и проведените комплексни експертизи обвиненията бяха снети и журналистът освободен.

„Камертон“ – паметта на журналистите

В Деня на международната журналистическа солидарност – 8 септември, вече седма година под ред СЖР връчва своята най-голяма годишна награда „Камертон“, посветена на най-огненото и борбено перо на съвременната руска журналистика Анна Политковска, застреляна пред дома си заради совите остри и критични разследвания и статии. На този ден всички си припомнят несамо за нея, а и за всички загинали руски журналисти.

Наградата се връчва за професионално майсторство, за смелост и последователност в отстояването на принципите на свободата на словото, за честност, достойнство, гражданска отговорност и човешко състрадание.

Взето е решение събраните средства по време на церемонията да отидат за издигане на паметник на загиналите руски журналисти.   

   

Сподели в
 

Онлайн атаки, политически тормоз, съдебни спорове, завладени медии. Журналистиката е под натиск в Централна и Източна Европа. Това се казва в нов доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет, публикуван в сряда.

22.01.2020/14:45

Намгай Зам е сред най-разпознаваемите журналисти и бивша водеща в държавната телевизия BBS (Bhutan Broadcasting Service) в Бутан. Делото, заведено срещу нея от влиятелен бизнесмен, привлече международното внимание.

21.01.2020/10:00

British Broadcasting Corp. (BBC) обяви, че това лято Тони Хол ще се оттегли от поста си на генерален директор след седем години на него, пише Bloomberg. На председателя на BBC Дейвид Клементи се пада отговорността да избере негов наследник заедно с борда на медията.

20.01.2020/17:30

За една година президентът е удвоил броя на неверните или подвеждащи твърдения.Президентът на САЩ Доналд Тръмп е излъгал или е подвел повече от 16200 пъти, откакто пое управлението на страната преди 3 години, пише "Вашингтон пост".

20.01.2020/16:48

Вестникът е подбрал "най-доброто" от умереното и от прогресивното крила на Демократическата партия

20.01.2020/13:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки