Връчиха най-голямата журналистическа награда, посветена на Анна Политковска

09.09.2019 /11:22 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сергей Соловьов връчва наградата на Иван Голунов

В Деня на международната журналистическа солидарност Съюзът на журналистите на Русия (СЖР) връчи за седми път своята най-голяма награда, посветена на Анна Политковска „Камертон“. Неин носител стана Иван Голунов от новинарския сайт „Медуза“.

„Журито единодушно реши Иван Голунов да е носител на наградата“ – заяви председателят му Дмитрий Муратов по време на церемонията, която се състоя в Голямата зала на Московската консерватория. А председателят на СЖР Владимир Соловьов припомни,че преди няколко месеца името на журналиста накара журналистическата гилдия да се обедини в едно, за да защити несамо неправомерно арестувания си колега, а в името на отстояването на свободата на словото. „Тази награда – заяви Соловьов, - не е само за Иван, но и за гражданското общество в страната, което тази година се почувства по новому.“ Той подчерта, че преди година на тази същата сцена „Камертон“ беше връчена на жената на Кирил Вишински, който по това време беше в украински затвор и тогава никой не предполагаше, че Кирил ще се завърне в Русия. За щастие това вече е факт и всички могат да си отдъхнат с облекчение.

Изключително скромния Иван Голунов благодари на журито и каза, че наградата не е само за него, а за всички, които не се страхуват да казват истината. „Не бих искал никой да изпадне в тази ситуация, в която бях аз“ – каза разследващият журналист, като не изключи, че замисля да напише книга за историята на своя арест и последвалите събития.

Журналистът беше арестуван на 6 юни с мотивите,че се занимава с търговия с наркотици, което обвинение в последствие беше снето. Мнозина съзряха в мотивите за неговото задържане разследващите материали на Иван Голунов, разкриващи скандални корупционни схеми в служби в кметството на Москва. В знак на протест журналистическата общност в цялата страна застана единно в защита на Иван Голунов и в следствие на това и проведените комплексни експертизи обвиненията бяха снети и журналистът освободен.

„Камертон“ – паметта на журналистите

В Деня на международната журналистическа солидарност – 8 септември, вече седма година под ред СЖР връчва своята най-голяма годишна награда „Камертон“, посветена на най-огненото и борбено перо на съвременната руска журналистика Анна Политковска, застреляна пред дома си заради совите остри и критични разследвания и статии. На този ден всички си припомнят несамо за нея, а и за всички загинали руски журналисти.

Наградата се връчва за професионално майсторство, за смелост и последователност в отстояването на принципите на свободата на словото, за честност, достойнство, гражданска отговорност и човешко състрадание.

Взето е решение събраните средства по време на церемонията да отидат за издигане на паметник на загиналите руски журналисти.   

   

Сподели в
 

В реч в Джорджтаунския университет основателят на Facebook защити решението да даде по-голяма свобода на политиците в своята платформа.

19.10.2019/20:02

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

19.10.2019/19:08

Организатори на възпоменанието са МФЖ и ЕФЖ с посланието за по-бързо разкриване на истината за жестокото убийство на известната разследваща журналистка от Малта

16.10.2019/16:17

Анализатор от военното разузнаване на САЩ беше арестуван по подозрение, че е предавал поверителни данни на две журналистки, съобщи АФП, като се позовава на съдебните власти.

10.10.2019/18:50

Руската журналистка Юлия Юзик, която беше арестувана в Техеран, се прибра в Русия. Днес тя пристигна с рейс на "Аерофлот" на летище Шереметиево, където беше посрещната от своите близки и представители на Съюза на журналистите на Русия.

10.10.2019/17:56
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки