КЗЖ класира страните с най-тежка цензура

10.09.2019 /18:53 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Еритрея е държавата с най-силна цензура върху медиите в света, гласи доклад на американския Комитет за защита на журналистите (КЗЖ/CPJ), изследващ свободата на медиите.

В документа са изброени 9 други държави, в които се наблюдава цензура върху средствата за масова информация, като Северна Корея и Саудитска Арабия, съобщава actualno.com:

Докладът обхваща 10 държави, чиито правителства упражняват строг контрол върху медиите. В групата попадат Екваториална Гвинея, Беларус и Куба, съобщава АФП.

При трите най-тежки режима – в Еритрея, Северна Корея и Туркменистан, медиите „служат като рупор на държавата”, пише в доклада. Други страни в списъка на 10-те най-лоши за медиите режими „използват комбинация от тактики като тормоз и произволно задържане, както и сложно наблюдение и целенасочено хакване, за да заглушат независимата преса”.

Саудитска Арабия, Виетнам и Иран бяха посочени като пример за държави в които върху журналистите и техните семейства се упражнява тормоз. В същото време в тези страни се практикува дигитален мониторинг и цензура на интернет и социалните медии.

Класирането е направено на базата на различни фактори, включително ограничения за частни или независими медии, закони за престъпна клевета, ограничения за разпространение на фалшиви новини, блокиране на уебсайтове, наблюдение на журналистите от властите, лицензионни изисквания за медии, и целенасочено хакване или тролинг. 

Според доклада интернет би трябвало да остави цензурата в миналото, но това не се е случило. Припомняме, че България се намира на 111-о място в света в годишния индекс за свободата на медиите, публикуван от "Репортери без граници".. Мястото на страната не се променя спрямо 2018 г. и остава най-ниското в ЕС и региона. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

ЕС предоставя 4,175 млн. евро в подкрепа на свободата на медиите и разследващата журналистика, съобщи Европейската комисия в Брюксел.

15.09.2019/15:35

Програма Достъп до Информация (ПДИ) продължава набирането на номинации в 6-те категории за наградите по повод Международния ден на правото да знам.

14.09.2019/17:15

Каменната Матера е показана в Казанлък с изложба на Дениз Мацарела в единствения в нашата страна Музей на фотографията и визуалните изкуства.

13.09.2019/16:50

Австрийски журналист и студент, обвинен за членство в левичарска терористична група в Турция, е оправдан, заяви адвокатът му. Макс Цирнгаст пише за чужди медии, включително за крайно ляво германско списание.

12.09.2019/16:50

Фейсбук и Инстаграм блокираха акаунти в социалните медии на 2 италиански неофашистки групи и някои от техните активисти поради нарушаване на политиките на платформите срещу разпространяване на омраза, съобщи Фейсбук.

11.09.2019/14:25
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки