Юрий Борисов: Не ми върнаха компютъра, телефона, документите

12.09.2019 /12:00 | Автор : Велиана Христова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юрий Борисов: Обичам си вестника, обичам си колегите, обичам читателите

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на "Дума" (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време".

От 2005 г. е гл. редактор на българското издание на френския месечник "Монд дипломатик". Автор е на множество публикации в медиите и на 5 книги, припомня в. "Дума"

Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков" (2012). От 2014 г. е зам.-председател на Националното движение "Русофили". Член на СБЖ и СБП.

Юрий, десетки хора звънят в редакцията, стискат ти ръката, подкрепят те.

Радвам се, не могат да ми звънят, лишиха ме от телефон, от компютър, нямам достъп до фейсбук.

Неотдавна в един коментар написах, че както е тръгнало, скоро ще започнат да арестуват за инакомислие. Май се оказах лош пророк? 

Да, мисля, че в тази посока трябва да се търси обяснението. 

Прокуратурата постфактум се извъртя, че си свидетел, но никой свидетел не го арестуват с белезници, не го обвиняват в шпионаж, не обискират дома му, не изземват компютри, телефони, документи. Те показаха ли ти заповед за задържане?  

Имам заповед за задържане, разбира се. Имам заповед и за обиск. Това е стандартна процедура. Но заповедта е във връзка с производство по чл. 105 от НК, директно към мене. А след това ме издигнаха в ранг свидетел. Аз не мога да бъда едновременно с белезници и свидетел, едно от двете трябва да си изберат.

В началото бяха избрали вероятно да съм обвиняем. Ако "Дума" не беше разгласила какво се случва, нямаше да ме пуснат. Минах през 3 сериозни разпита на различни места - СДВР, Националната следствена служба и на "Черковна", Специализираната прокуратура май е там. 

Т.е. разкарваха те на 3 различни места?  

Да, последния път ме разпитаха пред съдия, явно има такава процедура. 

След като вдигнахме шум и всички медии откликнаха и огласиха ареста, вероятно са се изплашили, така разбирам.  

Не знам коя е точната дума, но вероятно са решили да действат не през просото. Според мен те бяха тръгнали през просото. Ако те имаха някакви факти или данни срещу мен, както законът изисква - "достатъчни данни" за повдигане на обвинение срещу мен, защото това е арест, при разпитите те щяха да ме накарат да коментирам някакви факти.

Примерно: "Бихте ли коментирали, г-н Борисов, когато се срещахте еди-кога си с еди-кого си по таен начин, какво му казахте?" Нямаше такова нещо. 

А какво питаха?  

Питаха "Получавали ли сте пари от Леонид Решетников и от Малофеев и давали ли сте им информация?". Фактически 4 часа се задаваха тези 2 въпроса по различен начин, с различни думички, как се финансира сдружението "Русофили", откъде получава пари. Това са 3 въпроса всъщност, които бяха задавани 4 часа.   

Върнаха ли ти компютъра, телефона, документите...  

Не, не, не. А сега се оказва, че трябва да ходя на "Черковна" да подавам молба, и ме предупредиха, че няма да стане толкова бързо. Това - при положение че снемането на информация от един телефон или от един компютър става за 10 минути. Не знам за какво са им тези неща.

И, да речем, веществените доказателства, които намериха в камината изгорели - поздравление на патриарх Неофит до Националното движение "Русофили" миналата година за нашия събор на "Копринка" и поздравление от Главчев, тогава председател на Народното събрание. Те ги сложиха в специална найлонова торбичка като веществено доказателство.

Как си обясняваш, че навръх Девети септември сутринта се прави тази акция по дело, което е от месец юли? Това показно ли е, какво е? 

Според мен датите на тази акция са по-скоро вързани с нашето предстоящо събитие на "Копринка". Защото е възможно то да се провали. Ние продължаваме да не знаем къде е Николай Малинов, никой не дава отговор къде е. И съпругата му също, не знам дали беше арестувана, или са й взели телефона само. И тези хора от ръководството на "Русофили", които са на свобода, също нямат такава информация. И за Милен Чакъров също, но него го видях в Националната следствена служба и даже го попитах къде е бил, докато аз обирах "Кауфланд". 

В интернет има стотици реакции на възмущение и хората пишат, че сме се върнали във фашистко, в 1925 г., когато ей така са отвеждали хора и никой не е знаел къде са те.  

Има някаква аналогия. Може да се правят някакви паралели - да ти дойдат вкъщи сутринта, да те арестуват, без да ти обяснят дори някакви факти и за какво го правят. Така или иначе това е безобразие според мен.

Това е политическа акция, тя не е изпипана по Наказателния кодекс с някакви доказателства за обвинение, че Юрий Борисов, който владее тайните на България, ги е дал на Решетников и оня е отърчал веднага да ги даде на Путин. (Със съкращения)

Свързани:   Румен Радев очаква доказателства по обвиненията в шпионаж 

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам следствието да представи неоспорими факти, защото в противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий".
Дата: 11.09.2019


 

Сподели в
 

Едно от най-гледаните обзорни предавания в българския ефир с водещ Светослав Иванов започва новия си сезон от 15 септември по bTV.

15.09.2019/12:17

9 години и 6 месеца. Толкова време трябва да престои в затвора Сепиде Голиан съгласно присъдата на техеранския Ислямски революционен съд от 7 септември.

14.09.2019/12:16

“Аз съм радио-човек. Радиото ми дава свобода”. Това казва за себе си Силвия Великова преди години в свое интервю. Съвсем наскоро пък пред БНР заявява, че “радиото е най-свободната медия”.

13.09.2019/12:00

Известният американски фотограф от швейцарски произход Робърт Франк е починал на 94-годишна възраст в Канада, съобщава АФП.

12.09.2019/18:54

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на "Дума" (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време".

12.09.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки