Начало
 
 

Юрий Борисов: Не ми върнаха компютъра, телефона, документите

12.09.2019 /12:00 | Автор : Велиана Христова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юрий Борисов: Обичам си вестника, обичам си колегите, обичам читателите

Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на "Дума" (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време".

От 2005 г. е гл. редактор на българското издание на френския месечник "Монд дипломатик". Автор е на множество публикации в медиите и на 5 книги, припомня в. "Дума"

Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков" (2012). От 2014 г. е зам.-председател на Националното движение "Русофили". Член на СБЖ и СБП.

Юрий, десетки хора звънят в редакцията, стискат ти ръката, подкрепят те.

Радвам се, не могат да ми звънят, лишиха ме от телефон, от компютър, нямам достъп до фейсбук.

Неотдавна в един коментар написах, че както е тръгнало, скоро ще започнат да арестуват за инакомислие. Май се оказах лош пророк? 

Да, мисля, че в тази посока трябва да се търси обяснението. 

Прокуратурата постфактум се извъртя, че си свидетел, но никой свидетел не го арестуват с белезници, не го обвиняват в шпионаж, не обискират дома му, не изземват компютри, телефони, документи. Те показаха ли ти заповед за задържане?  

Имам заповед за задържане, разбира се. Имам заповед и за обиск. Това е стандартна процедура. Но заповедта е във връзка с производство по чл. 105 от НК, директно към мене. А след това ме издигнаха в ранг свидетел. Аз не мога да бъда едновременно с белезници и свидетел, едно от двете трябва да си изберат.

В началото бяха избрали вероятно да съм обвиняем. Ако "Дума" не беше разгласила какво се случва, нямаше да ме пуснат. Минах през 3 сериозни разпита на различни места - СДВР, Националната следствена служба и на "Черковна", Специализираната прокуратура май е там. 

Т.е. разкарваха те на 3 различни места?  

Да, последния път ме разпитаха пред съдия, явно има такава процедура. 

След като вдигнахме шум и всички медии откликнаха и огласиха ареста, вероятно са се изплашили, така разбирам.  

Не знам коя е точната дума, но вероятно са решили да действат не през просото. Според мен те бяха тръгнали през просото. Ако те имаха някакви факти или данни срещу мен, както законът изисква - "достатъчни данни" за повдигане на обвинение срещу мен, защото това е арест, при разпитите те щяха да ме накарат да коментирам някакви факти.

Примерно: "Бихте ли коментирали, г-н Борисов, когато се срещахте еди-кога си с еди-кого си по таен начин, какво му казахте?" Нямаше такова нещо. 

А какво питаха?  

Питаха "Получавали ли сте пари от Леонид Решетников и от Малофеев и давали ли сте им информация?". Фактически 4 часа се задаваха тези 2 въпроса по различен начин, с различни думички, как се финансира сдружението "Русофили", откъде получава пари. Това са 3 въпроса всъщност, които бяха задавани 4 часа.   

Върнаха ли ти компютъра, телефона, документите...  

Не, не, не. А сега се оказва, че трябва да ходя на "Черковна" да подавам молба, и ме предупредиха, че няма да стане толкова бързо. Това - при положение че снемането на информация от един телефон или от един компютър става за 10 минути. Не знам за какво са им тези неща.

И, да речем, веществените доказателства, които намериха в камината изгорели - поздравление на патриарх Неофит до Националното движение "Русофили" миналата година за нашия събор на "Копринка" и поздравление от Главчев, тогава председател на Народното събрание. Те ги сложиха в специална найлонова торбичка като веществено доказателство.

Как си обясняваш, че навръх Девети септември сутринта се прави тази акция по дело, което е от месец юли? Това показно ли е, какво е? 

Според мен датите на тази акция са по-скоро вързани с нашето предстоящо събитие на "Копринка". Защото е възможно то да се провали. Ние продължаваме да не знаем къде е Николай Малинов, никой не дава отговор къде е. И съпругата му също, не знам дали беше арестувана, или са й взели телефона само. И тези хора от ръководството на "Русофили", които са на свобода, също нямат такава информация. И за Милен Чакъров също, но него го видях в Националната следствена служба и даже го попитах къде е бил, докато аз обирах "Кауфланд". 

В интернет има стотици реакции на възмущение и хората пишат, че сме се върнали във фашистко, в 1925 г., когато ей така са отвеждали хора и никой не е знаел къде са те.  

Има някаква аналогия. Може да се правят някакви паралели - да ти дойдат вкъщи сутринта, да те арестуват, без да ти обяснят дори някакви факти и за какво го правят. Така или иначе това е безобразие според мен.

Това е политическа акция, тя не е изпипана по Наказателния кодекс с някакви доказателства за обвинение, че Юрий Борисов, който владее тайните на България, ги е дал на Решетников и оня е отърчал веднага да ги даде на Путин. (Със съкращения)

Свързани:   Румен Радев очаква доказателства по обвиненията в шпионаж 

"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам следствието да представи неоспорими факти, защото в противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени във вътрешнополитически сценарий".
Дата: 11.09.2019


 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки